facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Uleiul esential de fenicul

Uleiuri esentiale

Uleiul de fenicul este printre uleiurile volatile cu acţiunea cea mai blândă. Ca şi coriandrul, este folosit mai ales în afecţiunile digestive, adăugând la acţiunea tonică digestivă un efect calmant atât organic, cât şi psihic. Iată în continuare câteva din proprietăţile şi utilizările sale terapeutice.

fenicul

ACŢIUNI:

INTERN: Aperitiv bun, anticolitic puternic, antiseptic general mediu, antiseptic intestinal mediu-slab, antispastic bun, carminativ puternic, stomahic bun, expectorant mediu, fluidifiant al secreţiilor bronşice de intensitate medie, sedativ mediu (mai ales în cantităţi reduse), stimulent respirator mediu, afrodiziac de intensitate medie-slabă
EXTERN: Anticolitic puternic, antiseptic mediu, tonic general mediu.

Uleiul de fenicul este indicat in urmatoarele cazuri:
INTERN:
- anorexie (lipsa cronică a apetitului) - 2 picături înainte şi după mesele principale. Se aplică direct pe limbă.
- colici, dispepsii, dureri abdominale, meteorism, spasme gastrice - se consumă 4-5 picături de ulei volatil pe o bucăţică de pâine.
- vărsături cu substrat nervos - o picătură de ulei volatil se plasează direct pe limbă. Această aplicaţie se poate face de 34 ori pe zi, cu condiţia să nu apară sensibilizarea excesivă sau iritarea limbii. Se pot realiza în paralel inhalaţii.
- astenie nervoasă - 3-4 picături de 2 ori pe zi, administrate pe o linguriţă cu miere.
- astm bronşic - 34 picături de 3 ori pe zi, administrate pe o linguriţă cu miere; efecte mult mai bune se obţin prin combinarea în proporţie de 2:1 cu uleiul volatil de mentă (Mentha piperita). Se vor realiza şi aplicaţiile externe (inhalaţii).
- bronşită, gripă - 3-4 picături de 3 ori pe zi, administrate pe o linguriţă cu miere. Este indicat mai ales persoanelor care nu suportă uleiurile antiseptice mai puternice (cimbru, busuioc, mentă), cu care eventual poate fi combinat în. proporţie de 2:1 sau 3:1 (de exemplu: 2 părţi fenicul - o parte cimbru).
- tuse convulsivă şi spastică - 3-4 picături de ulei volatil se consumă cu puţină miere de 2-3 ori pe zi.
- spasme bronşice - 4-5 picături de ulei volatil se pun într-o linguriţă de miere şi se consumă astfel de 2-3 ori pe zi.
- tulburări de dinamică sexuală (impotenţă, frigiditate) - 4 picături de 3 ori pe zi, administrate pe o linguriţă cu miere. Pentru efecte foarte ample şi rapide se poate înlocui mierea cu o pulbere din plante cu efecte afrodisiace: seminţe de brânca ursului, salvie sau busuioc. Acest mod de administrare se asociază cu uzul extern, sub formă de aromatizări ale camerei.
- lactaţie insuficientă - 3-4 picături de ulei volatil de fenicul se adaugă la o cană cu lapte dulce, uşor încălzit Se amestecă foarte bine şi se bea. Se consumă 2 căni pe zi.
- viermi intestinali - 4-5 picături de ulei volatil se pun într-o linguriţă cu pulbere de lemnul domnului (Artemisia abrotanuni). Se administrează de 2 ori pe zi timp de 2 săptămâni.

Alte utilizări interne:
Ca adjuvant uleiul volatil de fenicul are efecte foarte bune în următoarele afecţiuni şi tulburări: afecţiuni cardiace, oboseală, astenie fizică şi psihică, neurastenie.

EXTERN:
- abcese dentare - 3-4 picături de ulei volatil se aplică pe o bucăţică de vată care va fi ţinută timp de 10-15 minute în gură, pe regiunea afectată.
- gingivită - la o linguriţă de ulei vegetal (de susan sau floarea soarelui) se pun 3 picături de ulei volatil de fenicul. Uleiul astfel obţinut se va ţine în gură pe zona gingiilor inflamate, după care se scuipă, iar gura se clăteşte cu puţină apă călduţă.
- colici abdominale (inclusiv la copii) - se prepară un ulei de masaj cu fenicul, care se aplică pe abdomen de 2-3 ori pe zi, masând uşor. Uleiul nu se aplică rece ci călduţ (se încălzeşte pe baie de abur sau lăsând sticla în apropierea unei surse de căldură)
- gripă, laringită, faringită, amigdalită - inhalaţii cu 5 picături la o cană cu apă. Se pot realiza deasemenea aromatizări prin pulverizarea uleiului volatil în încăpere.
- astm - se foloseşte un inhalant preparat în modul descris mai jos. De câte ori există dificultăţi la respiraţie sau pericolul declanşării unei crize se inspiră profund pe fiecare nară, succesiv.
- migrene - se utilizează inhalantul, inspirând profund pe fiecare nară, succesiv, de 4-5 ori pe zi. 0 variantă alternativă foarte bună este aceea de a pulveriza 3-5 ml de ulei volatil în spaţiul în care locuim
- menstruaţii dureroase - uleiul de masaj cu fenicul se aplică pe zona abdominală inferioară, ceea ce va avea ca efect reducerea crampelor menstruale şi diminuarea durerilor
- stări de oboseală şi epuizare psihică şi nervoasă - aromatizări ale camerei

Uleiul de fenicul poate fi preparat si administrat astfel:
INTERN
Administrarea orală se va face cu multă atenţie, datorită acţiunii intense a uleiurilor volatile. Se iau de regulă 1-2 picături de 3 ori pe zi amestecate cu puţină miere, pe pâine sau pe o pulbere din plante medicinale. Se administrează pe stomacul gol, cu minim 15 minute înainte de a mânca.
EXTERN
INHALAŢIILE - se vor folosi 4-5 picături de ulei volatil la un pahar cu apă fierbinte. Uleiul volatil se adaugă în apă clocotită. Ne acoperim apoi capul cu un prosop suficient de mare astfel încât aburii degajaţi să nu se risipească în încăpere. Vom inhala astfel 10 minute, fără a menţine (mai ales la început) capul prea aproape de vasul pentru inhalaţii. Este de asemenea recomandat ca ochii să fie păstraţi închişi pe întreaga durată a inhalaţiei cu uleiuri volatile.
MASAJUL - preparatul pentru masaj se obţine amestecând uleiul volatil cu un ulei vegetal natural obţinut p r i n presare la rece (floarea soarelui, măsline, susan, alune, migdale, avocado). In cazul uleiului de fenicul cantitatea necesară este de 3 ml de ulei volatil pentru 100 ml de ulei gras.
INHALATUL - într-o sticlă mică se introduce o bucată de vată care va fi apoi impregnată cu o cantitate adecvată din uleiul sau uleiurile volatile alese. Se închide ermetic şi atunci când este necesar se inspiră profund pe fiecare nară vaporii emanaţi din sticluţă. Dacă puterea inhalantului scade, vata se va îmbiba din nou cu ulei volatil.
AROMATIZAREA - pentru aceasta se poate utiliza o lampă de aromoterapie (se procură de la magazinele naturiste). Varianta cea mai eficientă din punct de vedere terapeutic constă însă în folosirea unui pulverizator, ce permite difuzarea în atmosferă a uleiului volatil, fără încălzirea acestuia.

CONTRAINDICAŢII:
In uz intern, acest ulei volatil este contraindicat persoanelor care suferă de gastrită hiperacidă în forme grave.

EFECTE ASUPRA PSIHICULUI ŞI MENTALULUI
Feniculul permite redobândirea şi menţinerea echilibruîu> sufletesc precum şi a stării de siguranţă. Favorizează apariţia unei stări asemănătoare dragostei materne care hrăneşte şi protejează în acelaşi timp. Favorizează apropierea afectivă şi deschiderea între oameni, diminuarea sentimentului de singurătate.

Extras din "Plante medicinale miraculoase din flora Romaniei", de Ilie Tudor, Mihai Minoiu

Articole despre fenicul


Articole din Uleiuri esentiale