facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Branca ursului - Gin-seng-ul romanesc

Fitoterapie

(Heracleum spondylium fam. Umbelliferae)

Este un remediu foarte vechi cunoscut si apreciat inca din antichitate. Romanii ii spuneau Brancare ursinae iar Dioscoride o mentioneaza in tratatul sau De Materia Medica.

Unde putem gasi branca ursului?

branca-ursului1

Este o planta ierboasa de aproximativ doi metri inaltime care creste in zonele de deal si de munte, pe marginea potecilor si a paraielor. De la ea se folosesc in scop terapeutic mai ales radacinile care se recolteaza primavara dar si florile, semintele si frunzele care se culeg la inceputul lunii august.

Care sunt virtutile acestei plante?

Cunoscuta si sub denumirea de "planta dragostei" este folosita de sute de ani ca remediu impotriva sterilitatii, frigiditatii si impotentei. Studiile medicale au aratat ca branca ursului are actiune vasodilatatoare genitala si antiseptica la nivel uterin, putand concura cu orice medicament de sinteza pentru astfel de actiuni terapeutice. Este foarte utila si pentru reglarea secretiilor hormonale genitale feminine, ajutand in tratamentul menopauzei premature si al insuficientei ovariene. Semintele redau tineretea biologica si fertilitatea, regleaza activitatea sistemului nervos si combat hipertensiunea arteriala. Ajuta si la cresterea sanilor in cazul femeilor precum si la depasirea blocajelor psiho-emotionale legate de actul amoros, atat in cazul barbatului cat si in cazul femeii.
 
Care sunt bolile ce pot fi tratate sau ameliorate cu branca ursului? 

Afectiuni genitale feminine
Afectiuni genitale masculine
Alte afectiuni
Frigiditatea
Impotenta
Epilepsia
Sterilitatea feminina
Sterilitatea masculina
Hipertensiunea arteriala
Menopauza prematura
Adjuvant in diverse boli venerice
Scleroza in placi
Insuficienta ovariana
Infectii renale
Adjuvant in diverse boli venerice
Anexita
Metroanexita

Sunt contraindicatii la aceasta planta?

- branca ursului este contraindicata femeilor gravide;
- supradozarea poate conduce la reactii alergice cu vasodilatatie periferica si hipotensiune arteriala;
- este contraindicata barbatilor care au sau au avut afectiuni ale prostatei.

Cum se prepara branca ursului?

Pulberea - se obtine prin macinarea fina a plantei, eventual cu o rasnita electrica. Se administreaza 1 g de 4 ori pe zi sublingual pentru afectiunile mentionate mai sus.

Tinctura - pulberea de planta se pune intr-un borcan de sticla care va fi umplut cu planta 1/3 si 2/3 cu alcool de 70o si se lasa la macerat 10 zile. Apoi se filtreaza si se administreaza 15 picaturi de 3 ori pe zi intr-un pahar cu apa, pentru afectiunile mentionate mai sus.

Uleiul - se pun 10 linguri de pulbere de planta in 1/2 litru de ulei de floarea soarelui presat la rece. Se lasa la macerat doua saptamani dupa  care se strecoara. Se obtine astfel un ulei aromat care se foloseste pentru aplicatii externe - in caz de infectii renale, anexita si metroanexita se maseaza energic talpile zilnic precum si zona lombara. In caz de scleroza in placi se aplica frunze proaspete zdrobite de branca ursului pe coloana vertebrala timp de 3 ore pe zi pe perioada de vara, iar iarna se face masaj pe coloana cu ulei de branca ursului.

Lector Vasile Cocor

sursa: ayurvedaromania.ro

Articole despre


Articole din Fitoterapie