Cura lui Kempner pentru combaterea disfunctiilor endocrine, a hipertensiunii arteriale si a cancerului
Cure
Acest regim a fost conceput special pentru tratamentul bolilor cardiovasculare – in special a hipertensiunii arteriale si pentru combaterea obezitatii, insa eficienta lui a fost confirmata si in tratarea altor tipuri de afectiuni cum ar fi cele endocrine si metabolice.
Aceasta cura bazata pe alimente cu un continut scazut de grasimi, lipsit de proteine si cu un continut de sare mic (sarea este aproape absenta in alimentatie) si continand anumite vitamine naturale, enzime, fibre vegetale si carbohidrati usor de asimilat, a fost pusa la punct de dr. Walter Kempner, in anul 1944.
PENTRU CE TIPURI DE AFECTIUNI POATE FI FOLOSITA CURA LUI KEMPNER:
- obezitate;
- hipertensiunea arteriala in forme grave(insotita de insuficienta cardiaca, edem cerebral, leziuni ale fundului de ochi);
- hipertiroidie(reduce efectele perturbatoare ale medicatiei anti-hipertiroidiene);
- intoxicatii cronica cu alcool, droguri.
TIPURI DE ALIMENTE ADMISE PE PERIOADA CUREI LUI KEMPNER
Inca de la inceputul acestui regim alimentar se vor exclude: sarea si toate condimentele sau sau plantele aromatizante. Se vor consuma urmatoarele alimente:
- orez integral, nedecorticat sau semidecorticat, acesta continand vitaminele B1, B2, E, care se pierd prin decorticare. Cantitatea necesara pentru o zi este de 200-300 grame. Orezul nedecorticat sau partial decorticat este comercializat de regula in magazinele naturiste.
- mere, care se pot consuma sub forma de suc sau impreuna cu orezul. Este preferat ca pe perioada regimului sa se consume mai multe soiuri de mere.
- miere de albine, consumata pe post de indulcitor. Nu va fi consumata in cantitati mari; pentru persoanele hiper-excitabile dpv. nervos se recomanda mierea de albine din flori de tei sau salcam deoarece acestea au proprietati calmante.
- alte tipuri de fructe (care au fost adaugate ulterior in componenta regimului alimentar, de catre dieto-terapeuti): caise, banana, mure, visine, curmale, portocale, ananas, prune, zmeura, pepene verde.
Optional, pentru a face mai suportabil acest regim alimentar, se pot introduce si alte alimente:
- urzici, sub forma de pulbere – aduc un aport de fier si calciu.
- fructe de catina, maces, paducel, coacaze negre – aduc un aport considerabil de vitamine usor asimilabile.
- tije crude de papadie – accelereaza procesul de eliminare a toxinelor. Gustul amar favorizeaza apetitul si stimuleaza digestia.
- frunze de telina, tarhon, uscate;
- flori si seminte, tulpini florifere verzi de marar, consumate in cantitati mici – au effect reglator hormonal.
DURATA CUREI LUI KEMPNER
Va fi stabilita in stricta concordanta cu starea de vitalitate cat si cu greutatea pacientului.
In o prima etapa, pentru a se obisnui organismul cu noul tip de alimentatie, se va realiza cura pe o perioada de maxim 5 zile. Daca nu intervine o slabire prea accentuata a organismului si acesta se obisnuieste rapid, se poate ajunge pana la o durata de 28 zile, dupa care se va efectua o pauza.
In cazul in care starea de slabiciune intervine dupa 2 – 3 zile de tratament, se recomanda sa se faca o pauza si sa se revina asupra tratamentului peste 2 – 3 saptamani. In cazul persoanelor care nu suporta cu usurinta trecerea de la alimentatia obisnuita la cea care intra in componenta curei lui Kempner, se recomanda sa se introduca treptat in alimentatia obisnuita, fructele si suplimentele alimentare mentionate anterior.
SFATURI PRACTICE
- acest regim cauzeaza scaderea greutatii corporale astfel ca nu se recomanda exagerarea realizarii lui;
- revenirea la alimentatia obisnuita se va face gradat, prin introducerea in cantitati mici a compotului de fructe, legumelor fierte si a painii fara sare.
Este important ca perioada de acomodare la alimentatia obisnuita sa se extinda pe durata mai multor zile (2 – 3 zile).
Dupa iesirea din regimul alimentar este preferabil ca alimentatia sa se bazeze pe vegetale si lactate, pe un interval de timp de trei luni, in scopul fixarii si stabilizarii efectelor obtinute pe perioada regimului alimentar.
Pentru obtinerea unei eficiente terapeutice maxime, se poate asocia cura lui Kempner cu remedii de tip naturist (bazate pe plantele specifice afectiunii pe care dorim sa o indepartam, sau pe alte tipuri de metode terapeutice).
Biolog Iulia Istrate – Vivanatura