facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Intoleranta la gluten? 12 cauze ignorate

Alimentatie si nutritie

Cei mai multi dintre noi ignoram semnele si simptomele pe care corpul le transmite, numai pentru că ni s-a spus că poate fi sindrom de colon iritabil sau un simptom al bolii de tiroida.

Este foarte important sa stim daca avem intoleranta la gluten si sa luam măsuri pentru asta.

Ce este glutenul?

Glutenul este un tip de proteina care se gaseste in cereale, inclusiv grâu, orz și secară. Acesta poate fi, de asemenea, adăugat la anumite alimente, cum ar fi sosuri pentru salate, alcool, sosuri, supe, produse cosmetice și sos de soia.

gluten

Cum este intoleranța la gluten diferita de boala celiaca?

Ani de zile medicii au crezut ca daca ai simptome gastrointestinale severe si rezultat negativ pentru boala celiacă, nu ai niciun motiv sa evita glutenul. Boala celiaca este rară și afectează mai puțin de 1% dintre adulți.

Dar noi știm acum că simptomele de intoleranță la gluten se intind pe un spectru larg și sa ai o sensibilitate la gluten nu este neapărat totul sau nimic. Această condiție este cunoscută sub numele de Sensibilitate la gluten non-celiaca (NCGS). Acest lucru înseamnă că oamenii care evita glutenul se simt în mod evident mai bine.

Care este cel mai bun mod pentru a afla dacă ai intoleranță la gluten?

Puteți face un test de sânge pentru boala celiacă. Următorii anticorpi trebuie să fie detectați simultan pentru diagnosticare: anticorpii antigliadina, anticorpii tisulari ai transglutaminazei, anticorpii EMA.

Cel mai eficient mod de a determina intoleranta la gluten este o dieta de eliminare a glutenului din alimentatie timp de cel puțin 30 de zile (până la 3 luni este optimă). În cazul în care simptomele se ameliorează în timpul perioadei de eliminare și apoi reapar odată cu glutenul, este un semn clar ca glutenul contribuie la simptomele.

Care sunt simptomele de intoleranța la gluten?

1. Simptome digestive si sindromul colonului iritabil, inclusiv dureri abdominale, crampe, balonare, constipație sau diaree.

2. "Ceață pe creier", dificultăți de concentrare și memorare.

3. Dureri de cap frecvente.

4. Modificări legate de starea de spirit, inclusiv anxietatea si cresterea simptomelor de depresie.

5. Nivel redus de energie și sindromul de oboseală cronică.

6. Dureri musculare si articulare, senzație de amorțeală și furnicături la nivelul brațelor și picioarelor.

7. Probleme de reproducere si de infertilitate.

8. Probleme cutanate, incluzând dermatita, eczeme, acnee rozacee și erupții cutanate.

9. Deficiențe nutriționale, inclusiv anemie (deficit de fier).

10. Risc crescut pentru handicap, inclusiv autism si ADHD.

11. Este posibil un risc crescut de boli neurologice și psihiatrice, inclusiv Alzheimer, dementa si schizofrenie.

12. Diagnosticul unei boli autoimune cum ar fi tiroidita Hashimoto, artrita reumatoida, colita ulcerativă, lupus, psoriazis, sclerodermie sau scleroza multipla.

Nu vă alarmați dacă aveți o mulțime din simptomele enumerate mai sus. Ar trebui să luati în considerare dieta de eliminare totala a glutenului din alimentatie și sa vedeti cum va simțiti după minim 30 de zile. Apoi veți ști ce dieta sa adoptati pentru a ajuta organismul să devină mai sănătos și mai fericit.

Articole despre gluten, intoleranta la gluten


Articole din Alimentatie si nutritie