facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Dracila sau Lemnul galben (Berberis vulgaris)

Plante medicinale

Berberis vulgaris Fam. Berberidaceae.

Denumirea populară: acril, agriş, cătină de râuri, cloceni, carleş, dracină, drăjină, glojdan, holeră, lemn-galben, măcriş boieresc, măcriş de râuri, măcrişul caprei, măcriş spinos.
În tradiţia populară: din lemn, scoarţă şi rădăcină se extrage o substanţă colorantă în galben, bună pentru vopsit lâna şi pielea.
Decoctul din frunze şi scoarţă se folosea contra gălbinării.
Fiertura preparată din coajă de rădăcină se folosea pentru întărirea gingiilor.
Ceaiul din rădăcini se lua în bolile de rinichi şi contra constipaţiei, iar fiertura din boabe, pentru calmarea durerilor de stomac şi ficat.
Dulceaţa din fructe se lua pentru durere de piept.
Zeama de fructe amestecată cu apă, se bea ca răcoritor în fierbinţeala frigurilor.

dracila1

Compoziţie chimică:  în scopuri medicinale se recoltează în lunile aprilie şi mai, scoarţele de pe rădăcini şi de pe tulpini(Cortex Berberidis) şi se usucă la soare. Conţine numeroşi alcaloizi ca berberina, oxiacantina, berbamina, palmatina, iotrorizina, vitamina C, coloranţi etc.

Acţiune farmaceutică: datorită berberinei are proprietăţi coleretice, colagoge, stomahic, febrifuge. Are de asemenea proprietăţi vaso-dilatatoare şi hipotensive, datorită oxicantinei.
Este utilă şi în afecţiunile hepatobiliare deoarece curăţă foarte eficient ficatul fiind un bun drenor al bilei, prin această acţiune ajutând întreg organismul.
Se întrebuinţează ca materie primă în industria de medicamente pentru prepararea tincturii şi a extractului folosite în tratamentul afecţiunilor biliare şi obţinerea de principii active în stare pură.
Fructele după primul îngheţ se folosesc intern ca tonic al stomacului, ficatului şi splinei.
Se poate folosi: scoarţa, rădăcina, fructele şi frunzele.

Preparare:
-Din fructe- infuzie-se vor pune2-3 linguriţe la 250 ml apă clocotită. Se lasă acoperit timp de 10 minute. Se strecoară şi se pot consuma 2-3 ceaiuri din acestea pe zi.
-Din pulbere de coajă 2 linguriţe se vor pune la 250 ml apă. Se vor fierbe timp de 10 minute dup care se strecoară. Se pot consuma şi din acestea 2-3 căni pe zi, sau  se vor pune pe pansamente externe.
-Suc din fructe proaspete-se dă pe răni sau ulceraţii.
-Rădăcină mărunţită o linguriţă se va face un ceai în 250 ml apă după 15 minute de fiert se va strecura şi se pot consuma 2-3 căni pe zi.
-Tinctură din 20 g de plantă mărunţită, scoarţă, sau fructe-se va pune la 100 ml alcool alimentar de 70. Se va lăsa la temperatura camerei timp de 15 zile, în care timp se va agita de mai multe ori pe zi pentru a se putea extrage principiile active din plante. După 15 zile se strecoară, se va trece în sticluţe de capacitate mai mică. Se pot păstra timp de 2 ani.
-Unguent făcut cu tinctură-se va pune 10 ml de tinctură la 50 g de grăsime sau ulei. În cazurile unde există sensibilitate la piele mai mare se vor fierbe pe apă pentru eliminarea alcoolului, iar în celelalte cazuri se va lăsa aşa cum este.
-Unguent care se va face din plantă mărunţită, scoarţă sau rădăcină, uneori şi din fructe. Acestea se vor umecta cu puţin alcool  şi se vor lăsa timp de 24 ore după care se va pune ulei cât să le acopere apoi se vor fierbe pe baia de apă timp de trei ore. Se strecoară, se pune în recipiente potrivite şi se poate folosi.
Se poate utiliza la următoarele afecţiuni: afecţiuni biliare, afecţiuni renale, anorexie, boli reumatice, boli renale, cancer în diferite forme atât preventiv cât şi în timpul tratamentului cu chimioterapie, colecistită, colici renale, constipaţie, edeme, gingivite, gută, hemoroizi, herpes, hipertensiune arterială, insuficienţă renală, litiază biliară şi renală, metroragii, nefrite, oligurie, prurit, răni, stomatite, tulburări de menstruaţie, ulcere ale pielii, varice.
Oxicantina din această plantă îi conferă principii dilatatoare ale vaselor de sânge lucru care se foloseşte la diferite tratamente, mai ales în cazurile în care există un surplus de substanţe toxice în organism. Poate de asemenea să ajute la drenarea veziculei biliare lucru foarte util în formele patologice care de obicei însoţesc afecţiunile inimii. Prin acest lucru sunt indicate şi preferate altora.

dracila2

Articole despre


Articole din Plante medicinale