facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Efectele complexe ale masajului asupra intregii fiinte

Masaj, presopunctura, acupunctura

Masajul este un procedeu care, privit global, este foarte complex atat ca actiune, cat si ca modalitati practice de aplicare. Tocmai de aceea, efectele sale sunt manifestate pe mai multe niveluri ale fiintei.

masaj11

La nivel fizic

La nivel fizic masajul actioneaza in primul rand asupra pielii, asupra musculaturii, articulatiilor si a ligamentelor. Foarte importante sunt efectele de tonifiere a pielii, de modelare a structurii fizice prin eliminarea tesuturilor de prisos.
La un nivel mai profund, masajul actioneaza prin stimularea si armonizarea activitatii organelor interne. Multe dintre persoanele care au facut cure intensive de masaj si de auto-masaj au constatat ca digestia s-a accelerat, constipatia si balonarea au disparut. De asemeni este cunoscut faptul ca deseori masajul realizat constant amelioreaza si chiar vindeca anumite afectiuni.

Toate acestea au drept efect reglarea armonioasa a greutatii, eliminarea mai facila a grasimii de prisos, intarirea musculaturii, marirea vitalitatii.

La nivel psihic

La nivel psihic, masajul are o serie de efecte profunde care sunt insa determinate in principal de intensitatea, durata si frecventa cu care a fost realizat masajul, gradul de concentrare al atentiei pe perioada masajului, precum si zona in care a fost facut masajul.

Cercetarile ce au fost facute cu privire la efectele complexe ale masajului, au aratat ca, pe masura ce a fost facut mai des, cu intensitate mai mare iar sedintele mai lungi, acest procedeu stravechi a influentat foarte mult psihicul intr-un sens profund benefic.

Gradul de concentrare al atentiei pe perioada masajului se refera nu atat la atentia persoanei care maseaza, desi ea are o mare importanta, cat mai ales la atentia persoanei masate. O atentie mai buna inseamna o constientizare mai buna a deblocarilor emotionale care apar si, prin urmare, o grabire considerabila a procesului de armonizare pe toate nivelurile fiintei.

Zona in care se efectueaza masajul este foarte importanta. S-a observat ca zona sanilor este cea mai sensibila, sensibilitatea descrescand de sus in jos. Astfel, masajul taliei va genera ecouri psihice mai putin intense, sau mai putin constientizate, fata de masajul pieptului. Masajul coapselor va genera raspunsuri in plan sufletesc mai putin intense decat cel al taliei.

Observatiile facute la numeroase persoane care au beneficiat de masaj au permis constatarea faptului ca masajul poate accelera si chiar debloca procesul de armonizare a psihicului. El ajuta la trezirea sau retrezirea capacitatilor afective si la dinamizarea si rafinarea sensibilitatii, permite dobandirea unei increderi marite in propria fiinta si propriul corp.

La nivel mental

Masajul actioneaza chiar si asupra mintii persoanei masate. Masajul are un efect deosebit de benefic asupra mintii  prin deblocarea si armonizarea planului psihic, asigurand un fundal adecvat desfasurarii proceselor mentale. Masajul actioneaza si prin imbunatatirea constientizarii propriului corp, prin eliminarea anumitor probleme la nivel somatic, care pot agrava dezvoltarea intelectuala armonioasa.

Mintea si psihicul sustin masajul prin adoptarea unei gandiri constructive, care sa evoce si sa anticipeze efectele profund benefice ale masajului. Vizualizarea plina de credinta si forta a modificarilor benefice ale corpului care vor aparea in urma efectuarii masajului, va face ca gandul sa devina atat pentru cel masat cat si pentru maseur o veritabila unealta, care va modela intr-un mod inedit corpul, folosindu-se de integrarea practica data de masaj.

sursa: armonianaturii.ro

Articole despre


Articole din Masaj, presopunctura, acupunctura