facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Cum sa tratezi insomnia prin masaj

Masaj, presopunctura, acupunctura

Instructiuni generale

1. Foloseste pentru masaj ulei de susan presat la rece, pe care il poti gasi in magazinele cu produse naturiste. Ideal ar fi ca acest ulei sa fie purificat inainte (gasesti mai jos instructiunile pentru purificarea uleiului) si pastrat in bidoane de plastic cu capac etans.

spirit50

2. Uleiul trebuie incalzit inaintea fiecarei folosiri - se pune uleiul intr-o chiuveta sau intr-un vas mai mare cu apa fierbinte.

3. Masajul corpului se face folosind mai mult partea plata a palmei si mai putin degetele. Presiunea trebuie sa fie moderata pe cea mai mare parte a corpului si usoara pe abdomen si inima. De asemenea, utilizeaza miscari circulare pe zonele rotunde (incheieturi, cap) si miscari drepte pentru zonele plane (gat, membre). 


Cum se realizeaza masajul ayurvedic cu ulei de susan

1. Se incepe cu capul. Toarna putin ulei in palma si maseaza viguros pielea capului prin miscari circulare cu partea plata a palmelor. Insista mai mult decat pe alte zone ale corpului.

2. Maseaza apoi fata si pavilioanele urechilor, cu atingeri usoare.

3. Indreapta-ti apoi atentia spre gat si partea superioara a coloanei. In acest stadiu, acopera restul corpului cu un strat subtire de ulei, pentru a-i permite acestuia sa intre in piele.

4. Foloseste miscari circulare pe umeri si miscari lungi, inainte si inapoi, pe partea superioara a bratelor si antebratelor.

5. Maseaza apoi usor pieptul si stomacul, actionand circular deasupra inimii si regiunii stomacale. Este indicat sa incepi cu partea dreapta jos a abdomenului, continuand cu miscari in sensul acelor de ceasornic pana in stanga jos, masand usor intestinele.

6. Maseaza spatele si coloana. Nu te ingrijora daca nu poti acoperi in intregime zona dorsala.

7. Pentru picioare, poti folosi un masaj viguros, circular peste solduri, genunchi si glezne. Coapsele si gambele se preteaza unor miscari drepte si lungi.

8. Masajul se incheie cu talpile picioarelor, unde, ca si in cazul capului, trebuie sa insisti mai mult. Foloseste miscarile puternice in aceasta zona.


9.
O baie sau un dus cald reprezinta cea mai buna incheiere pentru masajul ayurvedic.


Cum se prepara uleiul de susan pentru masaj

Medicina ayurvedica recomanda pentru masaj uleiul neprelucrat, presat la rece. Pentru a mari capacitatea uleiului de a patrunde in piele, il poti purifica urmand o procedura simpla.

1. Incalzeste  uleiul pana aproape de temperatura de fierbere a apei (100° C). Pentru a sti care este momentul optim pentru a lua uleiul de pe foc, toarna o picatura de apa deasupra lui, inainte de a-l incalzi. Cand apa sfaraie deasupra uleiului, il poti ridica.

2. Poti purifica pana la un litru de ulei o data - aceasta cantitate ar trebui sa fie suficienta pentru doua saptamani.

3. Deoarece uleiul este inflamabil, trebuie sa respecti niste instructiuni de siguranta. Foloseste o flacara mica la fierbere si nu pleca din camera atata timp cat uleiul este pe foc. De asemenea, depoziteaza-l intr-un loc sigur, unde copiii sau animalele domestice nu pot ajunge, pentru a evita accidentele.

Sursa: "Insomnia" - Deepak Chopra, Editura Curtea Veche

Articole despre somn, masaj