Masajul - terapie de baza pentru armonizarea si constientizarea corpului feminin
Masaj, presopunctura, acupunctura
Masajul este un procedeu care, privit global, este foarte complex atat ca actiune, cat si ca modalitati practice de aplicare.
Efectele sale sunt manifestate pe mai multe niveluri.
La nivel fizic actioneaza in primul rand asupra pielii, musculaturii, articulatiilor si a ligamentelor. In contextul acestei lucrari sunt foarte importante efectele de tonifiere a pielii, de modelare a structurii fizice prin eliminarea tesuturilor de prisos. Pe un alt nivel de profunzime masajul actioneaza prin stimularea si armonizarea activitatii organelor interne. Multe din femeile care au facut cure intensive de masaj si de auto-masaj au relatat ca au avut surpriza sa constate ca digestia s-a accelerat, constipatia sau balonarea a disparut, vechile indigestii cu care se obisnuisera au avut o aparenta agravare pentru ca apoi sa dispara complet etc. Toate acestea au avut drept fericit efect reglarea armonioasa a greutatii, eliminarea mai facila a grasimii de prisos, intarirea musculaturii, marirea vitalitatii pe ansamblu.
La nivel psihic, masajul a avut ecouri a caror profunzime a fost conditionata in principal de:
- Intensitatea, durata si frecventa cu care a fost facut masajul
- Gradul de concentrare al atentiei pe perioada masajului
- Zona in care a fost facut masajul
Intensitatea, durata si frecventa cu care a fost facut masajul au aratat ca, pe masura ce a fost facut mai des, cu intensitate mai mare si in sedinte mai lungi, acest procedeu a influentat mai mult psihicul, in sens armonizator.
Gradul de concentrare al atentiei pe perioada masajului se refera nu atat la atentia persoanei care maseaza (desi si ea are o mare importanta), cat mai ales la atentia persoanei masate. O atentie mai buna inseamna o constientizare mai buna a deblocarilor emotionale care apar si, prin urmare, o grabire considerabila a procesului de armonizare pe toate nivelurile.
Zona in care se efectueaza masajul este foarte importanta. S-a observat ca zona sanilor este cea mai sensibila, sensibilitatea descrescand de sus in jos. Astfel masajul taliei va genera "ecouri" psihice mai putin intense (sau in tot cazul mai putin constientizate) decat cel als anilor, masajul coapselor va genera raspunsuri in plan sufletesc mai putin intense decat cel al taliei etc.
Observatiile facute la numeroasele femei care au aplicat aceasta procedura ne permit sa afirmam ca masajul poate accelera si chiar debloca procesul de armonizare a psihicului. El ajuta la (re)trezirea afectivitatii, la (re)dinamizarea si rafinarea senzualitatii, permite dobandirea unei increderi marite in propria fiinta si propriul corp.
Prin masaj s-a ajuns la deblocarea unor probleme pe fond psihic (care grevau foarte puternic dezvoltarea armonioasa a unor practicante) cum ar fi frigiditatea, apetitul alimentar exagerat, lipsa cvasitotala a interesului pentru propriul corp, delasarea etc.
Asupra mintii, masajul are un efect deosebit de benefic prin deblocarea si armonizarea planului psihic (asigurand un fundal adecvat desfasurarii proceselor mentale), prin imbunatatirea prizei de constiinta asupra propriului corp (care va favoriza apoi procesul mentalizarii initiat cu scopul armonizarii fizicului), prin eliminarea anumitor probleme la nivel somatic, care grevau dezvoltarea intelectuala armonioasa.
Mintea la randul ei, la fel ca si psihicul, vine sa sustina masajul prin adoptarea unei gandiri constructive, care sa evoce si sa anticipeze efectele profund benefice ale masajului. Vizualizarea plina de credinta si forta a modificarilor benefice ale corpului care vor aparea in urma efectuarii masajului, va face ca gandul sa devina atat pentru cel masat, cat si pentru maseur o veritabila unealta, care va modela intr-un mod inedit corpul, folosindu-se de integrarea practica data de masaj.
sursa: www.seductiatrupului.ro