facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Actiunea culorilor asupra fiintei umane

Cromoterapie

Culorile cuprind intreaga natura, iar pentru noi, oamenii, culorile se transpun in viata cotidiana si in viata noastra psihica. Specialistii sustin chiar, faptul ca, daca am trai intr-un univers monocrom, viata noastra ar inceta. Desi nu prea suntem constienti de aceasta, starea noastra psihica este foarte mult influentata de culorile care ne inconjoara.
spirit59

Culorile sunt prezente in viata noastra prin vestimentatia pe care o purtam, prin alimentele pe care le consumam, prin participarea lor la decorarea interioarelor. Culorile sunt prezente si folosite in multe domenii ale vietii noastre. Ele sunt aplicate in arta, arhitectura, medicina si nu in ultimul rand in cosmetica.
     
Echilibrul psihic uman are nevoie de toata gama de nuante de culori pe care natura ni le ofera din belsug. Trebuie sa remarcam totodata faptul ca omul imagineaza noi combinatii coloristice, imbogatindu-ne astfel viata cu noi stari.
   
In ultimii ani, cercetatorii din domeniu, au confirmat efectele psihologice ale culorilor. Astfel, rosul este o culoare activa, dinamica, trezind entuziasmul, portocaliul confera veselie si buna dispozitie, verdele calmeaza, griul inchis sugereaza monotonia si tristetea, etc.
    
In cadrul cercetariilor referitoare la influenta culorilor asupra organismului uman, un grup de cercetatori din Budapesta au obtinut niste rezultate surprinzatoare si totodata interesante. In cadrul experimentului respectiv, subiectii au fost legati la ochi si introdusi in medii cromatice diferite. S-a observat astfel, ca pulsul, tensiunea arteriala si chiar temperatura corpului se modifica in functie de schimbarile mediului cromatic. In cazul rosului aprins, pulsul se accelereaza, iar in cazul nuantelor de albastru pulsul coboara si toti subiectii au manifestat o stare de somnolenta.
   
Acest fenomen a fost explicat de catre cercetatori prin actiunea oscilatiilor elecromagnetice care se modifica in raport cu schimbarea mediului cromatic.
    
Actiunea complexa a culorilor este evidenta in lumina cercetarilor stiintifice actuale. Efectele curative ale culorilor, sunt produse de diferentele in ceea ce priveste lungimea de unda ale fiecarei culori, respectiv de vibratiile lor caracteristice.
sursa: armonianaturii.ro

Articole despre culori


Articole din Cromoterapie