facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Terapia cu lumina polarizata

Cromoterapie

Beneficiile luminii solare sunt cunoscute inca din vechime. Atat grecii cat si romanii au inteles ca lumina solara poate juca un rol important in vindecare, desi mecanismele actiunii acesteia erau necunoscute.

natura20

Senzatia de confort oferita de lumina solara se extinde asupra intregului sistem biologic al organismului uman, ea avand capacitatea de a oferi o parte din energia necesara functionarii optime a aparatelor si sistemelor acestuia. Asa cum plantele au nevoie de lumina in procesul de fotosinteza si noi avem nevoie de aceasta sursa de energie pentru sustinerea metabolismului si a sistemului endocrin. Lumina solara contribuie la reglarea multor procese biologice importante. Este bine cunoscut faptul ca sinteza vitaminei D se face in prezenta soarelui, aceasta avand un rol important in fixarea calciului in oase si contribuind astfel la dezvoltarea armonioasa a acestora.

Utilizarea in epoca moderna a terapiei cu lumina nu este un fenomen recent. Inca in anul 1903, fizicianul danez Niels Ryberg Finsen a primit premiul Nobel pentru activitatea sa legata de terapia cu lumina, el utilizand descoperirile facute pentru a construi un aparat ce putea emite lumina cu lungimi de unda similare luminii solare. Utilizand acest aparat Finsen a reusit atunci sa trateze cu succes o forma grava de tuberculoza a pielii.

In anii '60 cercetarile au demonstrat in ce mod este influentat sistemul biologic al organismului uman de lumina laser cu joasa putere. S-a descoperit atunci ca un element decisiv in obtinerea rezultatelor era polarizarea luminii.
Mai tarziu, in anul 1981, cercetatorii maghiari au evidentiat importanta polarizarii laserului in obtinerea efectului de biostimulare si de reglare a activitatii membranare celulare.

Aparatele moderne care utilizeaza astazi terapia cu lumina emit o lumina vizibila incoerenta polarizata sau lumina in afara fazei. Spectrul lungimilor de unda este cuprins intre 400 nm si 2000 nm exceptand deci spectrul razelor ultraviolete, potential nocive organismului.

Sistemul terapiei cu lumina actioneaza ca un declanstor si reglator al proceselor biologice, care ajuta organismul sa se regenereze, sa-si redobandeasca echilibrul si prin urmare sa se autovindece.
Fiecare din lungimile de unda a luminii vizibile are efecte asupra organismului, acesta avand nevoie de o gama larga de frecvente pentru bunastarea fizica si mentala.

Beneficiile terapiei cu lumina asupra organismului uman se extind de la utilizarea in cosmetica pana la tratarea si recuperarea afectiunilor grave ale pielii.

Rezultate exceptionale au fost obtinute in utilizarea terapiei cu lumina in cazul unor afectiuni ale pielii si vindecarii ranilor, precum acneea, inflamatii cutanate, dermatite, alergii cutanate, eczeme, ulcere varicoase sau de decubit, arsuri.

Utilizarea in cosmetica este din ce in ce mai agreata, lumina polarizata fiind capabila sa diminueze sau chiar sa inlature liniile si ridurile fine din jurul ochilor sau gurii. Deasemenea s-a demonstrat ca lumina polarizata are capacitatea de a patrunde chiar mai adanc in tesuturi, atingand testuturile subcutanate, si combinata cu alte terapii specifice are efecte pozitive in indepartarea celulitei, efectele regenerative ale terapiei cu lumina polarizata sustinand orice tratament cosmetic de calitate.

Terapia cu lumina polarizata ofera o ameliorare a durerilor articulare din artritele reumatice, reduce durerea musculara avand efect direct asupra muschiului prin relaxarea spasmului, stimuleaza reducerea contracturii si edemului local, reducand astfel timpul de vindecare si permitand reluarea rapida a activitatii normale.

In cazul arsurilor, chiar si al arsurilor profunde de gradul II, terapia cu lumina contribuie prin efectele de remitere a durerii si de regenerare cutanata la o vindecare mai rapida si fara sechele. Tratamentul este de durata si trebuie efectuat zilnic, insa rezultatele sunt de-a dreptul spectaculoase.

Deasemenea in cazul ulcerelor cutanate diabetice, varicoase sau de decubit, lumina polarizata are efecte benefice prin calitatea sa de a declansa si stimula regenerarea tesutrilor subcutanat si cutanat, vindecarea fiind mult mai rapida si mai estetica.

Tratamentele cu lumina polarizata se pot urma atat in cadrul centrelor de sanatate sau spitale cat si la domiciliu.
Este de preferat insa ca aceste tratamente sa se desfasoare totusi sub indrumarea unui medic.

Tratamentul cu lumina polarizata nu are efecte secundare sau contraindicatii, el putand fi utilizat atat de persoanele suferinde cat si de cele sanatoase, pentru obtinerea unei stari de bunastare si confort fizic si mental.

Dr. Cristina Ortinsky
Director Centrul de Medicina Complementara Medireflex

sursa: armonianaturii.ro

Articole despre


Articole din Cromoterapie