facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Despre medicina naturista

Fitoterapie

Motto: "Regele nostru Zamolxis, care este si zeu  ne invata ca dupa cum nu trebuie sa ingrijim ochii fara sa tinem seama de cap si nici capul nu poate fi ingrijit netinand seama de corp, tot astfel trebuie sa-i dam ingrijire trupului dimpreuna cu sufletul si iata pentru ce medicii greci nu se pricep la cele mai multe boli, pentru ca ei nu cunosc intregul ce-l au de ingrijit !" (Operele lui Platon : Dialogul Carmides)
asudul-calului1


Medicina naturista si terapia holistica in tratamentul bolilor. De ce alegem integrarea holistica in tratamentul bolilor?

In mod necesar, medicul cu o formare holistica in tratamentul bolilor (in care pacientul este vazut ca un intreg indivizibil corp, minte si suflet) isi rezerva mai mult timp pentru discutia cu pacientul. Consultatia nu este doar  o consultatie de evaluare a simptomelor si semnelor bolii.

Pe langa examinarea clinica si a analizelor de laborator, medicul trebuie sa dezvolte o relatie plina de acceptare si rabdare cu pacientul, asa incat acesta sa aiba o discutie mult mai sincera si deschisa despre problemele sale, inclusiv emotionale, relationale, ori legate de integrarea sa in societate, in Univers, relatia sa cu Natura si divinitatea, doar astfel medicul impreuna cu pacientul vor putea gasi cauzele mult mai profunde ale afectiunii, adanc ascunse uneori in mintea si sufletul acestuia, si se va putea trata in consecinta boala luand in considerare aspectele unice ale afectiunii dezvoltate la acel pacient.

Terapia holistica implica folosirea in tratament a diverselor metode ale medicinii alternative: ayurveda, cromoterapia, meloterapia, apiterapia, metode de echilibrare psiho-emotionala, metode de relaxare, de vizualizare creatoare, yoga, meditatia si rugaciunea, alaturi de tratamentele naturale din plante medicinale sau substante medicinale naturale, toate aducandu-si aportul pentru vindecarea in intregime a pacientului.

De cand se utilizeaza plantele medicinale?

Desi mare parte din cunoasterea fitoterapiei s-a transmis din generatie in generatie pana in zilele noastre (ca parte a culturii fiecarui popor), sa nu uitam ca in prezent toate aceste observatii venite din experienta, isi gasesc un fundament solid, stiintific, rezultat al numeroaselor studii despre plantele medicinale si efectul lor vindecator  asupra  bolilor. Plantele medicinale erau aproape singura optiune de tratament al diferitelor afectiuni, inainte de aparitia "erei” antibioticelor si a medicamentelor de sinteza. Exista si in prezent tratate vechi de medicina, din care putem  studia indicatiile in vindecarea bolilor, care se ofereau studentilor in medicina de atunci si medicilor, iar tratamentele erau naturale, bazate pe plante medicinale ori alte substante medicinale naturale.

Odata cu aparitia medicamentelor de sinteza, aceste lucruri au disparut parca deodata inghitite de timp, ramanand in umbra medicinei alopate, fiind chiar complet excluse din programul de educatie medicala al studentilor in medicina.

De ce  s- a petrecut acest lucru? Singura explicatie pentru "succesul” terapiei medicamentoase nu sta in eficienta lor pe termen lung, ci in efectele rapide pe care le au medicamentele in timp scurt (spre deosebire de plantele medicinale si terapiile naturale care au nevoie de un timp mai lung pentru a actiona, ducand in final la armonizarea intregului organism si  la vindecarea sa). Stim deja ca pentru multe afectiuni, HTA- de exemplu, tratamentul medicamentos trebuie continuat toata viata - deci nu putem spune ca pacientul se vindeca, ci ca doar tine afectiunea sub control.

Medicamentele de sinteza pot  fi singura optiune in tratament?

Nu putem contesta eficacitatea medicatiei de sinteza (multe boli au fost aproape eradicate prin folosirea antibioticelor si tuberculostaticelor, multe vieti au fost si sunt salvate prin medicatia alopata) insa putem observa ca acest veritabil "divort” fata de medicina naturista si a tratamentelor naturale, s-a dovedit in timp a fi o mare greseala.

Excesiva utilizarea a antibioticelor a dus la aparitia diferitelor tipuri de rezistente microbiene (cu o crestere ingrijoratoare), efectele secundare ale medicamentelor de sinteza, facand anual mii de victime in randul populatiei, datorita folosirii excesive ori gresite a medicamentelor. Conform statisticilor, numai in SUA, exista o suta de mii de decese pe an, datorate administrarii gresite ori excesive a medicamentelor, iar peste 2 milioane de persoane sufera efectele secundare ale medicamentelor de sinteza. Numarul deceselor  provocate de medicamente a crescut de la 5.519 in 1998 la 15.107 in 2005, potrivit raportului intocmit de specialistii FDA (Administratia Americana a Medicamentelor) iar mortalitatea prin abuzul de medicamente si datorata efectelor secundare ale acestora este pe locul 5 in lume . Sunt concluzii ingrijoratoare pe care trebuie sa le luam in considerare si care cu siguranta expun anumite probleme aparute de-a lungul timpului, pe care medicii si oamenii de stiinta nu au putut sa le intrevada.

Medicina naturista in prezent

In prezent asistam la o revenire spectaculoasa a terapiilor naturale in vindecarea bolnavilor. Experienta ne-a dovedit ca nu putem fi total rupti de Natura (nici nu am avea cum) si ca indepartarea de Ea ne adanceste de fapt, si mai mult suferintele.

Tot mai multi pacienti cauta mai intai pentru afectiunile de care sufera, o solutie naturala de rezolvare a problemelor lor de sanatate, prin folosirea tratamentelor si terapiilor naturale. Exista tari in care ayurveda, medicina chineza, homeopatia, acupunctura, fitoterapia, gemoterapia,  sunt considerate ca facand parte din tratamentele cu efecte reale de vindecare si chiar sunt inclusev in bugetul de asigurari de sanatate al acelor tari.

Acest lucru ne arata cu siguranta o recunoastere a potentialului vindecator al terapiilor naturale si faptul ca acestea si-au  reluat locul binemeritat in tratarea si vindecarea bolilor.

Sa nu uitam ca nu este normal sa fim bolnavi si suferinzi (chiar daca suntem la varste inaintate),  NORMAL este sa fim sanatosi, plini de fericire, vitalitate si creativitate, bucurandu-ne din plin de viata ce ne-a fost oferita ca un mare dar divin. Trebuie doar sa redescoperim acest lucru!
sursa: www.terapieholistica.ro

Articole despre


Articole din Fitoterapie