facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Nucsoara, planta-remediu pentru sistemul digestiv

Fitoterapie

NATURAL.  Nucsoara este o planta care infloreste in sudul Indiei si in Ceylon, iar unele specii se intalnesc in China si Indochina. Creste in paduri aflate la altitudini de 700-1.500 de metri deasupra nivelului mari, fiind cultivate chiar pe suprafete intinse.

nucsoara

Nucsoara este o samanta mare, ca o nuca rotunda, care mai este ultilizata si drept condiment. Arborele de nucsoara (Myristica fragrans), este vesnic verde. A fost una dintre cele mai scumpe mirodenii, fiind adusa in Europa inca din Evul mediu, de catre negustorii arabi, apoi olandezi si britanici.

Calitati

Uleiul de nucsoara este limpede, destul de scump si are un miros foarte placut, cald, dulce si picant. Utilizarea sa este de data relativ recenta, desi se distileaza in India de cateva secole. Acest ulei este prezent astazi in majoritatea farmacopeilor ca agent de aromatizare si, uneori, ca remediu carminativ.

Utilizari

Uleiul de nucsoara este moderat Yang, bland incalzitor si tonic general. Principala sa actiune este asupra sistemului digestiv. Nucsoara este uneori utilizata ca agent corector la laxative si valoarea sa in colica este se pare subestimata. In timpul sarcinii calmeaza greata, dupa voma reconforteaza rapid, incalzeste stomacul si ajuta la restabilirea generala. Totodata, ajuta la corectarea fermentatiei gastrice nenaturale care are ca urmare respiratia urat mirositoare.

Ca tonic general si stimulent mediu, poate fi folosita in stari de debilitate generala, mai ales cand sunt legate de o digestive slaba. A fost folosit in China in afectiuni pulmonare si in friguri. Uleiul de nucsoara se amesteca bine cu majoritatea celorlalte esente, desi, avand o intensitate mai mare a mirosului, isi face simtita prezenta pregnanta in amalgam. Este un excelent ulei pentru baie, usor, reconfortant si stimulent.

Caracteristici

Denumire latina - Elettaria cardamomum, Familia zingiberaceae, Calitate - Yang, Planeta dominanta - Mercur, Viteza de evaporare - 68, Intensitatea mirosului - 9, Esenta - se extrage din seminte.

Sursa: www.infomm.ro

Articole despre


Articole din Fitoterapie