Echinacea - vaccinul antigripal natural
Fitoterapie
Studiu de caz
O epidemie de gripa poate afecta aproximativ 30-60% din indivizii neimunizati dintr-o populatie. De aceea, este imperios necesara efectuarea unei profilaxii corecte a populatiei generale cu preparate naturale imunostimulatoare, o atentie deosebita fiind acordata categoriilor de persoane cu susceptibilitate crescuta fata de virozele respiratorii.
Efectele benefice redutabile ale utilizarii remediilor din Echinacea sunt cel antibacterian si cel antiviral, în special fata de virusul gripal si alti agenti patogeni cu tropism respirator. Peste 350 de studii clinice atesta efectele de tip imuno-protector al Echinaceei în evolutia infectiilor respiratorii, ca si posibilitatea utilizarii ei în profilaxia acestor boli. Se recomanda administrarea preparatelor de Echinacea înca de la aparitia primelor semne de boala si pîna la disparitia lor. Valorea terapeutica a echinacei este recunoscuta astazi atât de medici alopati, cât si de fitoterapeuti, în special prin efectul imunostimulator. Echinacea poate sa ajute la reducerea simptomelor racelii, dar si sa previna infectarea cu anumite virusuri care produc IACRS, sustin cercetatorii americani. Conform unei metaanalize publicate în prestigiosul Jurnal Lancet Boli Infectioase, Echinacea poate preveni 58% din cazurile de raceala si poate reduce durata bolii cu 1,4 zile.
Combinatia dintre vitamina C si Echinacea reduce incidenta racelii cu 86%, Echinacea simpla reduce cu 65%, iar atunci când pacientii au fost inoculati direct cu un rinovirus, Echinacea a redus riscul de a dezvolta raceala cu 33%.
Efectele Echinaceei pot fi amplificate daca se asociaza administrarea ei cu alti factori imunomodulatori: vitamina C, zinc sau plante ca Lemnul dulce. Dozele recomandate de Echinacea – între 30-300mg/zi si de vitamina C – între 60-180mg/zi, începând de la copii si pâna la adulti, asigura un tratament optim dar si o profilaxie de durata, conferind o protectie reala a sistemului imunitar, care este astfel antrenat într-o maniera naturala si blânda pentru a face fata agresiunilor zilnice multiple.
Virtutile terapeutice ale echinaceei se datoreaza prezentei unei game largi de substante bioactive cum sunt acidul clorogenic, acid cafeic, esteri, echinacozide, polizaharide. Acesti constituenti au actiune antiinflamatorie, antivirala si imunostimulatoare, proprietati ce pot explica rolul împotriva rinovirusului.
Asupra sistemului imunitar, Echinacea actioneaza stimulând atât apararea nespecifica (macrofagele), cât si apararea specifica (limfocitele T): aceasta actiune se realizeaza prin fixarea componentelor polizaharidice pe receptorii celulelor imune, determinând cresterea productiei de interferon, limfokine, a interleukinei 1, a activitatii fagocitare si a citotoxicitatii antitumorale. Efectul imunoreglator este completat de inhibitia hialuronidazei bacteriene la nivel tisular, de stimulare a productiei de glicozaminoglicani si a activitatii fibroblastice, contribuind la stimulare a regenerarii tisulare si la reducerea inflamatiei.
S-a constatat, de asemenea, un efect de stimulare adrenosimpatica, cu rol adaptogen. În acest sens, Hofigal a conceput si a fabricat o serie de produse apifitoterapeutice si gemoterapeutice care previn infectiile acute ale cailor respiratorii superioare sau pot diminua riscul complicatiilor în cazul declansarii virozelor respiratorii. Astfel, în cadrul cabinetului de consiliere fitoterapeutica, am luat contact cu o serie de pacienti care mi-au solicitat scheme de tratament pentru profilaxia si tratamentul infectiilor acute de cai respiratorii superioare atât la copii, cât si la adulti.
Studiu de caz 1: Copil în vârsta de 4 ani si 6 luni M.A., cunoscut cu episoade recurente de IACRS, în urma carora a dezvoltat o bronsita cronica asmatiforma sub tratament alopat; i-am recomandat urmatoarea schema cu scop de prevenire a virozelor respiratorii:
-Ulei de catina (pic.) – 5 pic*3/zi, luate cu 1 lgt. de miere Hofimel S, timp de 15 zile/ luna, 3 luni;
-Spirulina cp. 200 mg – 1+1+0, dupa mesele principale, timp de 15 zile/luna, 3 luni;
-Ulei de peste (Omega 3 + Omega 6) – 1+1+0, dupa mesele principale, timp de 15 zile/luna, 3 luni;
-Gemoderivat din mladite de maces – o monodoza/zi diluata în 50 ml apa plata sau ceai, înainte de masa de prânz cu 15 min, timp de 15 zile/luna, 3 luni;
-Infuzie ceaiuri – echinacea, macese (frunze si flori), Sicfruct zmeura.
Pentru usurarea modalitatii de administrare am recomandat (Spirulina, Ulei de catina si Gemoderivat din mladite de maces), în primele 15 zile ale fiecarei luni si celelalte produse (Ulei de peste si Extravit M) în a doua jumatate a fiecarei luni.
Obiectivele tratamentului au fost:
-profilactic în perioade cu risc crescut de infectii cu virusuri gripale prin cresterea apararii nespecifice a organismului fata de diversi agenti bacterieni;
-cresterea aportului de substante nutritive si vitamine pe durata sezonului rece;
-asigurarea unei dezvoltari psiho-somatice armonioase.
Copilul a urmat 2 cure de tratament, cu pauza de o luna între cele 2 cure. În timpul tratamentului intervalul de timp dintre crizele asmatice a crescut, cu cresterea rezistentei organismului fata de infectii.
Studiu de caz 2: Copil în vârsta de 3 ani si 4 luni C.G. a acuzat în urma cu 10 zile urmatoarele simptome: dureri la înghitit, obstructie nazala, tuse productiva, T=38,2°C pentru care a urmat tratament alopat prescris de medicul pediatru. Simptomatologia s-a remis, cu persistenta însa a unei tuse seci, iritative, pentru care i-am recomandat urmatoarele:
-Tusimun (sirop) – ½ lgt*3/zi, diluate in 100 ml apa plata sau ceai, între mese, timp de 7 zile;
-Flavovit C 200 (cp.) – 1+1+1, între mese, cp. pentru supt, 15 zile/luna, 3 luni;
-Ulei de catina (pic.) - 5 pic*2/zi, luate cu 1 lgt. de miere Hofimel S, timp de 15 zile/luna, 3 luni.
Obiectivele tratamentului au urmarit:
-actiunea antiinflamatorie si usor cicatrizanta asupra mucoaselor cailor aeriene superioare;
-efectul emolient, de calmare a tusei, sedativ;
-actiunea imuno-stimulatoare (stimularea mecanismului de aparare antiinfectioasa a organismului);
-scurtarea perioadei de convalescenta dupa bolile febrile.
Studiu de caz 3: Pacienta S.M., în vârsta de 34 de ani, având în antecedente episoade repetate de rinosinuzita prezinta urmatoarele simptome: cefalee, rinoree muco-purulenta, obstructie nazala, T=37,8°C, frisoane, astenie fizica, simptomatologie debutata în urma cu 24-48 de ore. Datele relatate de pacienta coroborate cu examenul paraclinic de laborator (hemograma si biochimie în limite normale cu exceptia unui fibrinogen = 472mg/dl si a VSH-ului =38mm/h) si cu radiografia de sinusuri anterioare ale fetei stabilesc diagnosticul de rinosinuzita maxilara bilaterala acuta, în urma caruia i-am prescris urmatoarea schema de tratament fitoterapeutic:
-Hof.Imun (cps.) – 1+1+1, înainte de mesele principale cu 15-30 min, timp de 21 de zile, 21 de zile pauza apoi înca o cura de 21 de zile;
-Ulei volatil de busuioc în miere de albine (md.) – 1+1+0, diluate în 50 ml apa plata sau ceai, înainte de masa cu 15 min, timp de 10-14 zile;
-Spirulina cu extract total de catina (cp. 500 mg) – 2+2+0, înainte de mesele principale cu 15-30 min, 3 luni;
-Flavovit C 500 (cp.) – 1+1+1, între mese, timp de 3 luni;
-Gemoderivate (monodoze): - dimineata – o monodoza muguri de coacaz negru; - prânz – o monodoza muguri de brad alb; - seara – o monodoza mladite de maces, diluate în 50 ml. apa plata sau ceai, înghitite cu 15 min. înainte de masa, timp de 3 luni;
Obiectivele tratamentului au fost:
-actiunea antiinflamatoare si imunostimulatoare, prin cresterea rezistentei nespecifice a organismului (Hof.Imun, Ulei volatil
de busuioc cu miere de albine, Gemoderivate din muguri de coacaz negru, muguri de brad alb, mladite de maces);
-asigurarea aportului de substante bioactive necesare functiilor fiziologice ale sistemului imunitar si pentru ameliorarea
simptomatologiei unor infectii acute, recidivante ale cailor respiratorii superioare (Hof.Imun, Spirulina cu extract total de catina, Flavovit C 500);
-efect tonic general al organismului în starile de astenie (Hof.Imun, Spirulina cu extract total de catina).
Pacienta a urmat o cura de tratament. Simptomatologia s-a îmbunatatit dupa aprox. 7 zile de administrare, cu remisiunea totala a simptomelor dupa terminarea schemei de tratament, precum si cu normalizarea valorii probelor inflamatorii sanguine.
Dr. Iulia Burghiu – Hobeanu
sursa:hofigal.eu