Tulburarile menstruale si fitoterapia
Fitoterapie
Fiecare femeie sufera în anumite perioade ale vietii de tulburari menstruale. Curele de slabire, dietele inadecvate sau un regim de hrana incorect, fumatul, stresul, factori toxici, anxietatea si alte tulburari psihice afecteaza ciclul menstual. Menstruatia reprezinta acele scurgeri fiziologice sangvinolente, de mucus si detritusuri celulare endometriale superficiale; acestea au loc ciclic sau periodic, de la pubertate la menopauza (mai putin în perioada de gestatie sau de lactatie). La femeile sanatoase, ciclul normal dureaza 28-30 de zile, iar sângerarea menstruala 4-6 zile.
Cele mai importante tipuri de tulburari menstruale:
1. Amenoreea (absenta menstruatiei).
2. Tulburari de ritm:
-cicluri menstruale rare (bradimenoree)
-cicluri menstruale foarte rare 2-4/an (spaniomenoree)
-cicluri menstuale scurtate (tahimenoree)
3. Tulburari cantitative:
-flux redus (hipomenoree)
-flux abundent (hipermenoree)
4. Tulburari în durata ciclului:
-menstre cu durata redusa (oligomenoree)
-menstre prelungite peste 6 zile (polimenoree)
-menstre cu durata mai mare de 10 zile(menoragii).
5. Dismenoreea=menopatii algice.
Tulburarile menstruale, fie ele de ritm sau de cantitate, sunt cauzate mai ales de afectiuni organice genitale si boli de sistem.
Se vorbeste de un control neuroendocrin al menstruatiei, aceasta presupunând controlul ritmului, cantitatii si calitatii hormonilor ce intervin în determinismul ciclurilor endometriale normale. S-a constatat existenta influentei sistemului nervos central prin stimuli psihogeni si senzoriali reflecsi asupra ovulatiei si menstruatiei.
Dismenoreea este un simptom care afecteaza multe din femeile de vârsta reproductiva si este definita ca senzatia de crampa dureroasa la nivelul abdomenului inferior, însotita de alte simptome cum ar fi durerea de cap, tahicardia, greata, varsaturi, tremuraturi sau diareea, toate acestea aparând putin timp înaintea sau în timpul menstruatiei. Dismenoreea poate fi primara si secundara. Dismenoreea primara se înregistreaza în general la fete tinere (sub 20 de ani) si apare imediat dupa menarha, fara a fi însotita de conditii patologice. Dismenoreea secundara apare mai târziu, fiind determinata de conditii patologice care dau durere în cursul menstruatiei. O estimare a incidentei dismenoreei indica astfel: dismenoreea primara se întâlneste la aproximativ 75% dintre femeile sub 20 de ani si aproximativ 35% din femei afirma simptome menstruale, dintre care 15% necesita analgezice.
Având în vedere procentul ridicat de femei care prezinta tulburari menstruale, fitoterapia reprezinta o alternativa de tratament la cel alopat care consta în special în contraceptive orale si antiinflamatoare nesteroidiene cu efecte secundare multiple.
Tratamentul natural este indicat si în asociere cu cel alopat sau se pot folosi aceste remedii pentru a preveni aparitia tulburarilor menstruale.
În tratamentul sau preventia tulburarilor menstruale folosim cu rezultate foarte bune urmatoarele gemoterapice, din:
-Coacaz negru (Ribes nigrum) are actiune directionata în mod deosebit asupra glandelor suprarenale, a caror scoarta o stimuleaza, determinând eliberarea de substante cu marcata actiune antiinflamatorie, comportându-se ca un cortizon natural, fara a avea toxicitatea acestuia. De asemenea are si actiune de reducere a valorilor vitezei de sedimentare a hematiilor (VSH) si alte proprietati imunostimulante. Este folosit mai ales în dismenoree.
-Rozmarin (Rosmarinus officinalis) are actiune asupra axului suprarenalo-gonadic si împiedica senescenta gonadica la femei. Are indicatii în caz de frigiditate, dispareunie, dismenoree.
-Zmeur (Rubus idaeus) este un remediu corector al tulburarilor hormonale feminine ale pubertatii si menopauzei. Reprezinta un antispastic uterin si actiune de echilibrare a axei hipotalamo-hipofizo-gonadice, fiind indicat în: amenoree si oligomenoree la orice vârsta (împreuna cu Salcie amenti) dismenoree la femei tinere si în premenopauza, sindrom premenstrual, sterilitate feminina, chisturi ovariene (asociat cu Coacaz negru), fibrom uterin (împreuna cu Arin alb, Mur, Coacaz negru), mastopatie fibrochistica, metroragii, etc.
-Salcie amenti (Salix alba) prezinta organospecificitate asupra axei hipotalamo-hipofizo-suprarenaliano-genitale, cu proprietati estrogenizante, fiind indicat în amenoree, dismenoree, sindrom premenstrual, sterilitate cu hipoestrogenie, hipooligomenoree.
-Stejar amenti (Quercus pedunculata) reprezinta un stimulent poliendocrin si imunitar, cu actiune asupra corticosuprarenalei
si gonadelor. Gemoterapicul este considerat un revitalizant pentru organismele debilitate si senescente sau care nu reactioneaza bine la administrarea de alte medicamente. Din acest motiv este considerat un drenor universal.
Aceste gemoterapice se administreaza individual 2-3 monodoze/zi sau asociat, maxim 4 gemoderivate/zi, fara a se amesteca, în general la distanta de 2-3 ore. Durata tratamentului variaza de la 2 luni pâna la 1 an în functie de patologia pacientei si evolutia simptomatologiei.
Pe lânga gemoterapice se pot asocia pentru potentarea efectelor o serie de tincturi, de:
-Coada soricelului - are o compozitie chimica complexa cu actiuni multiple, efectul sau antiinflamator si antispastic fiind datorat extractelor apoase din inflorescente si continutului în flavonoide, iar efectul hemostatic cu durata de 1-2 ore o recomanda pentru tratamentul menoragiilor si metroragiilor.
-Coada calului - este o alta planta cu efect hemostatic utilizata cu succes în tratarea tulburarilor menstruale, iar prin continutul sau în acid silicic si silicati are efect favorabil în prevenirea si încetinirea osteoporozei.
-Traista ciobanului - prin continutul sau în alcaloizi are actiune hemostatica fiind recomandata în hipermenoree.
-Papadia - contine taraxerol si taraxasterol, 2 compusi cu rol de echilibrare hormonala. Astfel, ea este una dintre cele mai importante plante medicinale recomandate în cazul afectiunilor cu implicare hormonala, cum ar fi de exemplu, sindromul premenstrual.
-Lemnul dulce - este una dintre cele mai utilizate plante în fitoterapia traditionala; stimuleaza glandele suprarenale (principalii aparatori ai corpului la stres), echilibreaza balanta hormonala si are efecte antiinflamatorii puternice. În consecinta, este una din plantele folosite cu succes în terapia tulburarilor menstruale. Forma de prezentare este de tinctura sau capsule.
Aceste tincturi se pot administra individual sau asociat în doze de 20-30 pic x3/zi, dupa mese, pe o perioada cuprinsa între 3-6 luni în functie de severitatea tulburarilor pacientei.
În preventia si tratamentul tulburarilor menstruale se pot folosi si o serie de produse care asociaza mai multe componente cu efect de potentare reciproca:
-Hof.Estronat - contine extract de cimbru, extract de zmeur, extract de catina, extract de salvie, ulei volatil de cimbru.
Are rol de echilibrare blânda a nivelului hormonal estrogenic, regleaza din punct de vedere cantitativ ciclul menstrual, rol antiinflamator, tonic al sistemului nervos, imunostimulator. Se administreaza 2-3 cpr/zi, timp de 2-4 luni.
-Hof.Imun Forte - are în compozitie extract de zmeur, lemn dulce, echinacea, fiind un supliment alimentar recomandat persoanelor cu tulburari menstruale care asociaza un fond de imunodepresie manifestat prin infectii frecvente în sfera urogenitala. Se administreaza 1-2 cpr de 3 ori/zi pe o perioada de 6-8 saptamâni.
-Complex detoxifiant natural - asociaza în compozitia sa mai multe extracte: de lemn dulce, de fructe de armurariu, de busuioc, de cimbru, fructe de zmeur, extract de roinita, de menta, de levantica si ulei volatil de rozmarin si menta, realizând un fitocomplex cu o pronuntata actiune detoxifianta generala, cu rezultate deosebite la pacientele care asociaza tulburari menstruale. Se administreaza 1-2 cpr de 3-4 ori/zi timp de 2-3 luni.
Tulburarile menstruale reprezinta o patologie frecventa în practica medicala, iar fitoterapia detine nenumarate remedii, atât pentru preventia, cât si pentru tratamentul acestora.
Dr. Aniela Raduca
sursa: hofigal.eu