facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    googleplus suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Ceasul hormonal

Sanatate

Ceasul tau hormonal calculeaza ciclul la fiecare 28 de zile

Cea mai vizibila si mai clara manifestare a actiunii hormonilor in organismul tau este ciclul menstrual, care incepe cu sangerarea  lunara. Prin acest ciclu organismul femeii se pregateste de executarea functiilor legate de reproducere. Rolul fundamental il joaca in acest caz estrogenii, considerate a fi hormonii tineretii si frumusetii. Sunt hormonii cei mai feminini dintre toti cei ce actioneaza in organism. Si importanta progesteronului, hormonal secretata in cea mai mare masura dupa ovulatie, este inestimabila. Nu are aceleasi proprietati minunate ca cele ale estrogenilor, dar asigura echilibrul emotional in a doua perioada a ciclului.
floare63

Cerceteaza cu atentie diagrama care reprezinta procesul de secretare a acestor doi hormoni in organismul tau. Culoarea portocalie reprezinta estrogenul, cea albastra - progesteronul. Priveste cum nivelul acestor hormoni iti influenteaza dispozitia in diferitele zile ale ciclului si ia in considerare aceasta in activitatea zilnica. Cand exista dezechilibre vei observa imediat: unghiile se rup mai usor, nu mai ai chef de facut amor, te simti obosita si iritata. Daca aceasta stare se prelungeste, este bines a te duci la un consult medical. Ti se va face analiza sangelui pentru a afla nivelul hormonilor din organism. In acest fel se va putea prescrie tratamentul corespunzator, care consta in alimentarea organismului cu hormoni, de preferat naturali.

Saptamana I

Un nou inceput: o data cu aparitia sangerarii (care dureaza intre 3-8 zile) incepe ciclul menstrual. Majoritatea femeilor se plang in aceasta perioada de dureri abdominal mai mult sau mai putin intense. Aceasta nu este totusi un motiv sa renuntam la activitatea fizica. Miscarea are darul de a mai atenua durerea si ne amelioreaza starea psihica, care in acest moment nu este chiar foarte buna. Este o consecinta a faptului ca nivelul in sange al celor doi hormoni principali este mai scazut. In prima saptamna a ciclului concentratia lor este cea mai redusa din toata luna. Acum este foarte posibil sa te simti obosita si adormita, iar starea ta de spirit sa nu fie dintre cele mai bune. Nu exista insa dovezi convingatoare in sprijinul ipotezei potrivit careia in aceasta perioada capacitatile intelectuale ale femeii sunt in scadere.

Saptamana a II-a

Faza de varf: sub influenta estrogenilor, a caror concentratie in sange creste fulgerator, incepe faza cea mai benefica a ciclului. Benefica deoarece sistemul imunitar este acum mai puternic ca niciodata, creste rezistenta la boli, pielea este mai bine irigata si are o culoare placuta, te simti extraordinar de frumoasa si multumita de viata. Daca vrei sa te apuci de o cura de slabire acum este momentul potrivit. Efectele curei vor fi mai rapide, deoarece organismul elimina apa acumulata in timpul primei sapatamani de ciclu. In perioada zilelor de fertilitate (care se instaleaza de obicei intre a 13-a si a 15-a zi a ciclului) este posibil sa simti o dorinta mai mare ca niciodata de a face dragoste. Toate transformarile pe care le sufera organismul in aceasta faza il ajuta sa lupte mult mai eficient impotriva bolilor.

Saptamana a III-a

Faza de echilibru: dupa ovulatie, care se produce in saptamana a doua a ciclului, secretia de estrogen scade brusc si din nou starea de spirit nu este tocmai excelenta. Din pacate, creste si predispozitia la infectii de orice fel din cauza ca nivelul acestui hormone este prea mic pentru a mai putea asigura o protective eficienta in fata virusurilor. In toata
aceasta perioada, pana la sfarsitul celei de a treia saptamani, creste treptat secretia progesteronului. Acest hormon sexual feminine, al doilea ca importanta din organsim, actioneaza eficient impotriva depresiei. Este secretat in cantitati corespunzatoare numai atunci cand s-a ajuns mai devreme la ovulatie. Echilibrul psihic desavarsit si conditia fizica minunata in aceasta perioada iti dau senzatia ca poti intreprinde tot ceea ce ti-ai propus, ca toate iti merg din plin.

Saptamana a IV-a

Este perioada instalarii sindromului premenstrual. Pentru multe femei, ultima saptamana a ciclului reprezinta o perioada de dureri premenstruale inevitabile: stare de iritabilitate continua, sensibilitate marita la durere, dificultati de concentrare. Nu mai incapi in fusta, pieptul ti se pare mult mai mare, iar greutatea corporala creste cu cel putin
jumatate de kilogram. Ai mare pofta de dulciuri. Nu incepe o cura de slabire in aceasta perioada, va fi in mod inevitabil sortita esecului. In zilele dinaintea menstruatiei chiar si simplul fapt de a te apuca sa scrii o scrisoare ti se va parea un efort insurmontabil.

Singurul lucru care iti poate fi de folos este activitatea fizica usoara, in special miscarea. Plimbarea este o metoda eficienta verificata impotriva durerilor din primele zile de sangerare.
sursa: www.seductiatrupului.ro

Articole despre menstrual, hormon