facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Deprimata? Un nou studiu arata ca pilulele contraceptive sunt de vina

De evitat

 

Cei mai mulți dintre noi, la un moment dat în viața noastră, s-au simțit nemotivat pentru a merge la locul de muncă, n-au dorit să-și petreacă timpul cu cei dragi și/sau le-a fost greu sa se dea jos din pat pentru o noua zi. Dacă aceasta este si realitatea ta si fiecare zi este o luptă - cel mai probabil suferi de depresie. În timp ce pentru multi aceasta se incheie cu vizita unui medic și o rețetă cu antidepresive, noi cercetari arata ca femei cauza ar putea fi pilula anticonceptionala.

Femeile prezintă un risc mai mare de depresie cand iau pilule contraceptive

Intr-un nou studiu, un milion de femei daneze cu varste cuprinse intre 15 si 34 au fost urmarite timp de 13 ani - unul dintre cele mai lungi studii de acest fel!

Cercetatorii au descoperit ca femeile care iau contraceptive orale combinate (estrogen si progesteron) au avut cu 23% mai multe sanse de a fi diagnosticate cu depresie. Asta nseamna puțin peste 1 din 5 femei care iau pilula contraceptiva! Daca luati numai pilula cu progesteron, șansele cresc de la 1 la 3, cu o probabilitate de 34% de a fi in depresie!

Deprimata? Un nou studiu arata ca pilulele contraceptive sunt de vina

Adolescentele sunt chiar mai sensibile, cu un risc de 80% de depresie atunci când iau pilula combinată.

Dar celelalte alternative?

Din păcate, alte metode contraceptive hormonale cum ar fi injectia contraceptiva, plasturele combinat si inelul contraceptiv au rate crescute de depresie, chiar mai mult decât contraceptivele orale.

Aparitia starilor proaste reprezinta unul din principalele motive pentru care multe femei intrerup folosirea pilulei inca din primul an! Cu toate acestea, abia acum exista dovezi pentru a confirma acest lucru.

Ce alte riscuri presupune?

Unul dintre autorii studiului, Øjvind Lidegaard, profesor de obstetrica si ginecologie, a subliniat, de asemenea, riscul de formare a cheagurilor de sânge, în special in cazul noilor contraceptive "imbunatatite", cum ar fi inelul și plasturele.

Cele mai frecvente efecte adverse potențiale:

Dureri de cap
Greaţă
Creștere în greutate
Lipsa menstruatiei
Scăderea libidoului
Probleme cu purtarea lentilelor de contact
Sensibilitate la sani

In timp ce multe femei nu au efecte secundare sau iau pilule contraceptive ca o modalitate de a gestiona sindromul ovarian polichistic, acneea, menstruatiile lungi sau dureroase, endometrioza si alte afectiuni, acest nou studiu evidențiază importanța de a fi conștiente cu ce ceea ce administram organismului și ce efecte neașteptate pot aparea.

În cazul în care considerați că exista un risc de depresie, indiferent dacă luați pilule sau nu, vă recomandăm insistent să solicitati în primul rând asistență unui medic de încredere.

Tu ce experienta ai avut cu pastilele contraceptive?

Articole despre depresie, contraceptive hormonale, hormoni