facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Acs Alexandru: Tiroida - metronomul ritmului de viata

Sanatate

Tiroida este un suigeneris ceas biologic intern. De aici este reglata frecventa de tact a sistemnului nostru biologic, dar si frecventa la care operam ca si constiinta si emotii. În functie de cum stim sa gestionam evenimentele fizice, emotionale si mentale din viata noastra acest ceas va merge mai repede sau mai încet.

Evenimentele sunt distribuite în viata noastra sub o forma structurata si succesiva prin centrul de forta Vishudha chakra. Reflexia acestui centrul de forta energetic în corpul fizic este tiroida. Ea reprezinta structura prin care se sincronizeaza biologic perceptiile noastre spatio-temporale.
Daca frecventa cu care noi trecem prin evenimentele vietii noastre este perceputa ca rapida acest centru de forta va lucra mai repede. În consecinta, în corpul fizic, tiroida va lucra mai repede generând tendinte catre hipertiroidie. Daca dimpotriva, frecventa lor este lenta vom constata tendinta catre hipotiroidie. Tendintele nu reprezinta însa, boala în sine.

Ca sa se ajunga în patologic trebuie ca frustrarea sa fie mai consistenta. Sunt multe situatii în care frustrarea duce doar la o mobilizare a fortelor, cu hotarâre, pentru a izbândi; dar daca nu se reuseste si se pastreaza activa dorinta de a izbuti se accentueaza hipertiroidia, pâna când reusim. Daca nu reusim si cedam psihic, atunci se va instala hipotiroidismul.




A evalua cuvântul „repede” este relativ, pentru ca depinde de capacitatile fiecaruia în parte. Procesorul de analiza al evenimentelor ce se desfasoara în timpul subiectiv (Visshuda chakra-tiroida), este Ajna chakra, celebrul “cel de-al treilea ochi” iar corespondentul sau în plan fizic este glanda pituitara.
Daca acesta este rapid atunci va avea o capacitate mare de analiza, gestionare si sortare a informatiilor. Atunci el va secreta mai multi hormoni TSH care dinamizeaza secretiile tiroidei si reactiile fiziologice ale corpului vor fi mai rapide; spre exemplu, miscarile noastre vor fi mult accelerate.
O comparatie clasica: daca puterea noastra de analiza este foarte rapida atunci cand un pahar cade de pe masa vom reactiona imediat si-l vom prinde înainte ca acesta sa ajunga pe podea. Daca suntem lenti, vom vedea doar ca paharul începe sa cada si mai surprindem doar sunetul sticlei sparte.

În acest exemplu reactia rapiditatii este data de frecventa de functionare a tiroidei care confera frecventa de perceptie. Faptul ca ne simtim lenti si nu suntem pe faza cu evenimentele din exterior determina si oftalmopatia – tulburari la nivel vizual. Asadar, trebuie sa „casti ochii” mai bine pentru a nu pierde oportunitatea. De aceea apare si acest simptom de „ochi bulbucati”, ce ies din orbite, când nevoia de a nu pierde stimuli vizuali importanti este mare.

Dincolo de frecventa de tact, performata procesorului nu este data doar de frecventa de analiza a acestuia ci si de câte operatii simultane putem face în aceeasi unitate de timp tiroidian. Asa cum au aparut procesoare mult mai eficiente, dualcore sau chiar quad, similar performantele marite ale glandei pituitare (si a echivalentului sau subtil – ajna chakra) fac ca acea fiinta, sa aiba un volum de analiza mult mai mare, sa fie foarte constienta de mai multe evenimente simultan si toate acestea fara ca ea sa functioneze la o capacitate maxima, putând ramâne chiar relaxata.

Poate ca ati observat, fiecare în viata dumneavoastra, oameni care sunt foarte relaxati si calmi, dar care au o capacitate de analiza foarte mare si profunda. Tine de cât de treji sunt ca si constiinta. La polul opus se situeaza persoanele, care la acelasi volum de analiza, dupa un anumit timp pot ceda nervos. Cu cât caracteristicile mentale de analiza, sinteza, memorare, corelare etc. sunt mai performante, cu atât o fiinta va întelege mai mult dintr-un eveniment care se desfasoara în fata ochilor sai. Nu este totul sa te uiti inert la „ceva”, este important sa descifrezi constient semnificatiile acelui „ceva”.

Oricum va avertizam sa nu judecati fiintele superficial. Trebuie sa realizezi care este nivelul obiectiv al fiecarei fiinte. Doua fiinte cu aceasi patologie pot fi despartite de capacitati de analiza si sinteza imense.
Practic evolutia constiintei umane apare în paralel cu dezvoltarea frecventei de functionare a tiroidei si a gradului de cuprindere al constiintei. Se produce initial o marire a frecventei si pe masura ce ne obisnuim cu acest ritm, constiinta aloca din ce în ce mai putine resurse pentru aceleasi operatiuni.

Apoi iarasi creste suma evenimentelor prin care trecem si în aceeasi masura creste nivelul de procesare. Acest lucru se produce periodic în viata noastra, secretiile tiroidei adaptându-se permanent la necesitatile vietii.
Ar fi similar cu modul în care învatam sa conducem o masina; la început ne familiarizam cu schimbatorul de viteze, apoi cu pedalele si volanul, pentru ca apoi sa percepem gabaritul masinii si semnele indicatoare aflate pe strada. În prima faza ne concentram doar pe cele dintâi, ultimile scapându-ne din vedere, cu desavârsire. Desigur, pe masura ce controlul autovehiculului devine automatism vom acorda atentie si lucrurilor pe care initial nu le puteam realiza. Acesta este si o motivatie mai profunda a perioadelor de stres care sunt etape în care noi ne dezvoltam pe diverse nivele emotional, mental, spiritual.

În caz ca nu survin si perioade de relaxare suficiente pentru consolidarea cresterii subtile si fizice, organismul va intra în modul de functionare „hiper” mai tot timpul. De aceea avem nevoie si de o perioada de „regurgitare”, de asezare a informatiei. Dupa analiza ai nevoie sa sintetizezi si sa integrezi informatia în câmpul cunostintelor existente, sa o arhivezi logic în dosare clare pentru a usor accesata. Este necesara aceasta perioada pentru ordonarea a informatiei în constiinta, mai bine zis în memorie. Cu cât aceasta este mai bine ordonata, cu atât este mai usor accesibila si atunci intuitia va functiona mai bine. Intuitia este comparativ vorbind o sui-generis memorie cache sau RAM, care sustine procesorul în analiza. Stim ce, si unde este arhivat, accesând rapid. Viteza de citire nu este data doar de un proces de recunoastere a cuvintelor ci si de capacitatea de predictie logica a cuvintelor.

Daca perioada reflexiva de sinteza prin meditatie asupra semnificatiilor unor evenimente ale vietii este redusa sau inexistenta ne putem trezi la un moment dat cu surmenare sau saturatie si simtim nevoia sa facem altceva sau sa ne distram. Rolul distractiei este tocmai acela de a ne da ragaz. Dar unele dintre ele nu se digera doar prin relaxare si distractie ci e nevoie de o introspectie lucida si o modificare constienta a atitudinii. Altfel ne vom simti înnecati de dosarele care sunt aruncate care încotro si vom pierde timp pretios cautând locul unde informatia este depozitata. Astfel eficienta scade foarte mult, generând situatia în care unii oameni pot fi foarte ineficienti si totusi se pot simti suprasolicitati si epuizati. Iar daca evaluezi ce au facut într-o zi, aduni câteva firicele. „Extenuati” de mult ce au muncit, acestia au nevoie fie de un concediu fie sa mediteze asupra semnificatiilor vietii si sa îsi puna în ordine viata în diverse domenii, sa vada ce timp acorda fiecarei domeniu si cât de armonios se desfasoara totul în viata lor. În concluzie, a face mult nu înseamna obligatoriu a fi eficient si spornic pentru ca poate fi doar o agitatie sterila.

Bibliografie:
Noua medicina germanica – dr.Hamer
Yoga si sanatatea de Selvarajan Yesudian, Elisabet Haich
http://www.homeopathy.ro/hipotiroidismul.html

Acs Alexandru - Naturopat si psiholog
Telefon 0722298604
www.psihonaturopatie.ro

Articole despre hipotiroidie, hipertiroidie, hormoni TSH, Acs Alexandru, tiroida