5 Sfaturi esentiale pentru a-ti imbunatati digestia mancand!
Alimentatie si nutritie
Digestia echilibrată este cheia sănătății întregului organism – afirmă vechea știință a vindecării Ayurveda. Observațiile făcute de-a lungul timpului tind să confirme tot mai mult această ipoteză străveche.
Îţi recomandăm în cele ce urmează alimente puternice, utile pentru echilibrarea zahărului din sânge, pentru detoxifiere, sporirea echilibrului florei intestinale, limfă şi flux biliar, funcţionarea corectă a ficatului, precum şi a enzimelor pancreatice şi producerea acidului gastric.
PUNE-ŢI BILA LA TREABA
- Seminţele de chia şi cele de in conțin în cantități semnificative acizi graşi esenţiali care lubrifiază peretele intestinal, hrănind, în același timp, flora sănătoasă care susţine funcţionarea şi sănătatea intestinală. Ele sunt, de asemenea, bogate în fibre. Aceste alimente crează masă și volum la nivel intestinal, stimulând punerea în mişcare a intestinelor și, reglând tranzitul.
- Sfecla crudă şi merele pun bila în mișcare, fiind foarte eficiente pentru constipaţie. O modalitate foarte bună de a începe ziua ar fi prin consumarea unei salate din sfeclă crudă, proaspăt rasă şi mere rase stropite cu suc de lămâie.
- Legumele cu frunze verzi, sunt bogate în fibre şi magneziu, susţinând mişcarea peristaltică (mişcarea de contracţie a musculaturii stomacului şi intestinului).
- Leguminoasele ajută tranzitul intestinal şi combat constipaţia.
- Prunele uscate sunt, de asemenea, bogate în fibre şi în coaja lor există un laxativ uşor, numit dihydrophenylisatin, benefic pentru motricitate intestinală lentă, contribuind astfel la stimularea contracţiilor intestinale.
PUNE-ŢI ÎN MIŞCARE SISTEMUL LIMFATIC
Sistemul limfatic este de fapt cel mai mare sistem circulator din organism, cu o concentraţie mare a vaselor limfatice care căptuşesc intestinele. Vilozităţile şi vasele limfatice prezente în peretele intestinelor, precum şi limfa care înconjoară exteriorul intestinelor, alcătuiesc 70-80% din sistemul imunitar al organismului. În primul rând, limfa curăţă deşeurile celulare și, în același timp, componentele imunitare circulante din întreg organismul. Acest lucru se întâmplă ca urmare a contracţiilor musculare, astfel că mişcarea, întinderea şi exerciţiile fizice sunt cel mai bun medicament pentru sistemul limfatic. Hidratarea corpului este, de asemenea, o cerinţă nutriţională importantă pentru un flux limfatic sănătos. Pentru o hidratare optimă, unii experţi recomandă să consumăm lichide cam jumătate din greutatea noastră corporală în uncii pe zi (1/2 greutatea corporala x 28 grame).
Alege alimentele roşii: cele mai bune alimente pentru sistemul limfatic sunt alimentele clasificate în general ca antioxidanţi. Exemple clasice de alimente care constribuie la punerea în mişcare a limfei sunt toate cele care au suc roşu: fructe de pădure (zmeură, fructe de pădure, coacăze, mure), cireşe, afine, rodii sau sfecla.
Legumele cu frunzele verzi sunt cea mai bună sursă de minerale alcaline, susţinând drenajul limfatic. Recoltele de primavară şi de vară au un grad ridicat de substanţe alcaline, pe când cele de iarnă sunt în mare parte acide.
Chimenul: consumul de chimen sau de ceai din seminţe de chimen sunt modalităţi tradiţionale de a pune în mişcare limfa. Ceaiul este eficient pentru balonare, susţinând funcţionarea vaselor limfatice intestinale, similare cu vilozităţile ce au rolul de a ajuta la absorbţia nutrienţilor (în special a grăsimilor).
HRĂNEȘTE-ȚI MICROBIOMUL
Alimente organice de sezon: plantele atrag anumiţi microbi din sol şi atunci când le mâncăm, microbii devin o parte a microbiomului nostru (flora intestinală are un rol uriaș în menținerea echilibrului funcțional al întregului organism). Produsele organice sunt o sursă semnificativă de microbi benefici pentru tractul digestiv în comparaţie cu alimentele convenţionale. Consumul de alimente cultivate ecologic, de sezon, va furniza microbi care contribuie la îndeplinirea funcţiilor corpului, specifice fiecărui sezon. De exemplu, în timpul iernii, alimentele sunt mai dense şi necesită o digestie mai puternică decât în timpul primăverii, când consumăm mai mult verdeţuri. Microorganismele care susţin digestia puternică se propagă în mod natural în timpul iernii, de la recoltarea de sezon. Cercetările abia încep ‘să facă lumină’ în acest domeniu, însă medicina Ayurvedică a înţeles care sunt beneficiile mâncării de sezon de mii de ani.
Alimentele fermentate, cum ar fi iaurtul, laptele băturt preparat în casă, garnitura coreana kimchi, varza acră, murăturile şi mâncarea tradiţională japoneză miso sunt surse excelente microbiene. Acestea au fost consumate în mod tradiţional în timpul iernii, ca o modalitate de a conserva legumele pentru lunile mai reci. Alimentele fermentate sunt realizate printr-un proces de lacto-fermentaţie, prin care lactoza este transformată în acid lactic, ceea ce le face foarte acide şi încălzitoare pentru organism. Consumul de alimente acide în timpul iernii are sens, dar poate fi problematic dacă aceste alimente sunt consumate în exces în timpul verii. În general, alimentele fermentate ar trebui consumate în cantităţi mici, la fel ca în cazul condimentelor.
CURĂŢĂ-ŢI FICATUL
Rădăcinoase crude/amare: în trecut, rădăcina de păpădie, de brusture, planta medicinală piciorul-cocosului, anghinarea, armurariul și altele, ocupau o parte importantă în dieta diferitelor poporare. Astăzi, astfel de alimente care ajută la curăţarea ficatului şi pun bila în mişcare, lipsesc din cele mai multe diete. Dacă nu le poţi cumpără în stare proaspătă, poţi achiziţiona aceste rădăcinoase în capsule pe care să le foloseşti primăvara. Este recomandat să foloseşti rădăcina unei plante cultivate organic, în detrimentul extractului din acea plantă, şi asta pentru că cei mai mulţi dintre microbii buni sunt distruşi în timpul procesului de extracţie. Plantele întregi sunt uscate şi măcinate, lăsând majoritatea microorganismelor benefice intacte.
Câteva alimente care contribuie la curățarea ficatului şi la stimularea bilei sunt:
- sfecla
- mere
- ţelina
- ridichi
- anghinare
- măsline
- schinduf
ECHILIBREAZĂ-ŢI ACIDUL GASTRIC
Odată ce ai intensificat secretia de bilă şi fluxul de enzime pancreatice, ai încurajat drenajul limfatic, ai un microbiom mai sănătos şi te bucuri de un proces de eliminare mai bun, te poţi concentra pe procesul stomacului de producţie de acid clorhidric (HCL). Acest acid este esenţial în procesul de digestie, pentru că „macină” alimentele pe care le consumi.
Astfel, avem câteva recomandări pentru tine:
- Mestecă rădăcină proaspătă de ghimbir crud sau bea ceai de ghimbir înainte sau în timpul mesei.
- Fă-ţi o salată cu ulei şi oţet. Oţetul conține acid acetic, care stimulează producţia de acid clorhidric. Oţetul de mere este chiar util în cazul acidităţii crescute.
- Bea un pahar mare cu apă, cu o jumătate de ora înainte de masă. Această cantitate acţionează că o soluţie tampon pentru protejarea stomacului; determinandu-l să producă mai mult HCL.
- Alimentele fermentate consumate ca un aperitiv ajută la reaprinderea focul digestiv.
- Bea puţină apă fierbinte cu lămâie înainte sau în timpul mesei.
- Adaugă un pic de sare şi piper într-un un pahar mic cu apă şi bea înainte de masă.
- Condimentează mâncarea cu fenicul, chimen/chimion, coriandru, ghimbir, nucşoară.
- Ghimbirul, piperul negru şi piperul lung alcătuiesc o formulă Ayurvedică principală pentru creşterea producţiei de acid clorhidric.
Conform medicinii Ayurvedice, stresul agravează Vata dosha, poate usca mucoasa intestinelor şi duce la probleme eliminatorii, cum ar fi constipaţia. Pentru a evita acest lucru, alimentele ar trebui să fie onctuoase/uleioase, liniştitoare, mai exact, să treacă ‘ca unse’ prin peretele intestinal. Recomandarea numărul unu din Ayurveda pentru cei care sufera de o prea mare uscaciune in corp si tulburari digestive precum constipatia, este sa realizeze metode de management al stresului. Pe primul loc intre aceste metode se situeaza meditatia si modalitatile de relaxare – care ar trebui sa nu lipseasca din programul incarcat al omului modern.
Sursa: http://holistica.ro/5-sfaturi-esentiale-pentru-a-ti-imbunatati-digestia-mancand/