facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Terapiile specifice celor 4 tipologii pentru perioada premenstruala

Sanatate

TERAPIA SPECIFICA TIPOLOGIEI 1

In cazul unei femei din aceasta tipologie, nevoia acuta de substante dulci poate fi diminuata prin inlocuirea celor 3 mese consistente zilnice cu 5-6 gustari repartizate in mod regulat, la interval de 2-3 ore intre ele. De asemenea, este foarte important ca dulciurile sa fie inlocuite cu alimente cu gust dulce natural - miere, legume, fructe si cereale dulci. Zaharul alb prezent in reteta dulciurilor industriale creste glicemia rapid si pentru intervale de scurta durata, dupa care survine o noua scadere, care accentueaza simptomele neplacute. Dimpotriva, carbohidratii complecsi din cereale, cartofi, sfecla, varza sau fructe dulci se metabolizeaza lent, asigurand astfel un aport energetic constant pentru timp indelungat. Se recomanda folosirea plantelor medicinale care contin calciu, cum sunt, de exemplu: coada calului, coada soricelului, traista ciobanului, lucerna, muschiul de piatra, urzica si matasea de porumb.

coada-calului1

TERAPIA SPECIFICA TIPOLOGIEI 2

Tipologia a doua este de cele mai multe ori supranumita "tipologia fierbinte". Pentru echilibrare, se recomanda folosirea in alimentatie a cerealelor integrale, a fructelor si a legumelor proaspete, deoarece fibrele pe care le contin ajuta la eliminarea excesului de estrogeni din organism. Se recomanda, de asemenea, realizarea unor procedee de relaxare in care se urmareste relaxarea progresiva a tuturor grupelor musculare, incepand cu degetele de la picioare si terminand cu regiunea capului. Plantele medicinale indicate sunt cele cu efect regulator din punct de vedere hormonal, precum iarba lui Avram, lemnul dulce.

TERAPIA SPECIFICA TIPOLOGIEI 3

Efortul fizic reprezinta cel mai bun remediu pentru femeile din cea de-a treia tipologie. Exercitiile fizice stimuleaza producerea endorfinelor, veritabile euforizante natural si cu o remarcabila influenta asupra atentiei si memoriei. Aceste exercitii trebuie realizate constant, mai ales in saptamana premergatoare celei de a patra perioade, in care, de obicei survine menstruatia. Se recomanda alimente care contin vitamina B6, despre care se stie ca poate ameliora manifestarile de depresie premestruala: orez, oua, fasole, nuci, la care se adauga si unele surse alimentare naturale de pseudo-estrogeni, cum ar fi nautul, soia si anumite legume cu frunze verde-inchis (telina, patrunjelul etc.), care pot echilibra balanta hormonala. Plantele medicinale care contin vitamina B6 sunt: raculet, brusture, alge laminaria (care pot fi ingerate chiar in perioada premenstruala) si unguras, aloe, pelin, pelinita, lemnul Domnului (care pot fi administrate in perioadele 1 si 2).

TERAPIA SPECIFICA TIPOLOGIEI 4

Terapia specifica tipologiei patru, poate sa para la prima vedere oarecum paradoxala. Chiar daca femeia se confrunta cu o acumulare excesiva de fluide in perioada premenstruala, totusi cea mai buna metoda de combatere a retentiei hidrice si de accelerare a eliminarii apei din organism este cresterea aportului de lichide. Consumul unei cantitati suplimentare de lichide va stimula functionarea rinichilor si va impulsiona eliminarea apei retinute. In schimb, in cazul unui aport scazut de lichide, rinichii vor accentua si mai mult edemele suparatoare. Se recomanda reducerea consumului de sare, datorita efectului sau de accentuarea a retentiei hidrice. De asemenea, s-a constatat ca pentru armonizare este utila si administrarea de plante care contin magneziu, cum sunt, de exemplu: obligeana, pirul, brusturele, levantica, raculetul si papadia.

Extras din rev. Elixirium nr. 13

sursa: www.seductiatrupului.ro

Articole despre menstrual