facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Fumatul creste riscul aparitiei sindromului premenstrual

Sanatate

Sunteti o fumatoare care sufera de simptome acute ale sindromului pre-menstrual?

Daca raspunsul este "DA”, atunci aveti un motiv in plus pentru a va hotari sa aruncati definitiv tigarile. Un studiu efectuat la Universitatea Massachusetts din Amherst arata ca femeile fumatoare cu varste cuprinse intre 27 si 44 de ani sunt de doua ori mai predispuse in a contacta sindromul pre-menstrual in urmatorii 2 pana la 4 ani, in special simptomele legate de schimbarile hormonale, precum durerile de spate, balonarile, acneea si sensibilitatea sanilor.

Detaliile studiului


Publicat in American Journal of Epidemiology, in studiu s-au folosit datele a 116678 de infirmiere americane inregistrate incepand cu 1989. In esenta, studiul a revelat ca femeile fumatoare sunt de 2,1 ori mai predispuse decat cele nefumatoare in a dezvolta sindromul pre-menstrual in urmatorii 2 pana la 4 ani. Totodata, este importanta si frecventa cu care se consuma acest viciu; una din descoperirile studiului este aceea ca, cu cat o femeie fumeaza mai mult, cu atat creste riscul dezvoltarii acestui sindrom.

Descoperirile noastre intaresc ideea conform careia fumatul creste riscul agravarii sindromului pre-menstrual si constituie un motiv in plus, in special pentru adolescente si tinere femei, de a nu fuma.
O alta descoperire interesanta a studiului este aceea ca femeile care s-au apucat de fumat in perioada adolescentei sau a tineretii au un risc si mai mare de a manifesta simptomele mai sus amintite. De exemplu, acele femei care s-au apucat de fumat inaintea varstei de 15 ani, sunt de 2,53 ori mai predispuse in a contacta sindromul pre-menstrual.
Exista posibilitatea ca acele femei care s-au apucat mai devreme de fumat si, in consecinta, au fumat mai mult sa nu fie la fel de afectate ca acele femei care se apuca de fumat intr-un anumit moment al vietii. Descoperirile studiului nu sugereaza ca aceasta posibilitate se datoreaza faptului ca femeile se apuca de fumat la o varsta mai frageda si fumeaza o perioada mai lunga de timp decat femeile care se apuca de fumat mai tarziu. Este necesara o cercetare aditionala asupra impactului fumatului in etape diferite ale vietii unei femei. Deci, daca sunteti o femeie care s-a apucat devreme de fumat, aceasta este o informatie de care trebuie sa tineti cont.

Legatura hormonala

General vorbind, simptomele sindromului pre-menstrual nu sunt foarte bine intelese de catre comunitatea medicala, cu toate ca multi medici considera rolul hormonilor ca fiind semnificativ. Medicamentele care afecteaza nivelul hormonilor in organism pot, spre exemplu, sa aduca grave dereglari ciclului menstrual al unei femei si, de asemenea, pot determina aparitia simptomelor sindromului pre-menstrual.

Si cum s-a dovedit deja ca fumatul afecteaza nivelurile anumitor hormoni, exista cu siguranta o legatura cu acest viciu. Studiile precedente au demonstrat ca fumatul poate afecta nivelurile de estrogen, progesteron, testosteron si alti hormoni, multi dintre acestia fiind implicati in dezvoltarea sindromului pre-menstrual. Anumite studii au aratat ca fumatoarele au cicluri menstruale mai scurte si mai neregulate decat nefumatoarele. Fumatul poate, de asemenea, sa reduca nivelurile de vitamina D din organism, ceea ce poate duce la cresterea riscului aparitiei sindromului pre-menstrual.

Concluzii

Echipa de cercetatori evidentiaza printr-un alt studiu, realizat in 2008, faptul ca 26% dintre adolescentele de clasa a XII-a au fumat cel putin intr-una din ultimele 30 de zile, acest procent fiind semnificativ. Punand laolalta descoperirile celor 2 studii, se poate observa ca fumatul este o cauza majora in aparitia simptomelor pre-menstruale la tinerele femei.

Se cunosc deja efectele nocive ale fumatului pe termen lung.  Prezentul studiu scoate la iveala efectul advers al fumatului asupra sanatatii pe termen scurt. O data cu descoperirea cercetatorilor a faptului ca sindromul pre-menstrual afecteaza aproximativ 20% dintre femei atat in relatiile de cuplu, cat si in activitatile zilnice, cu siguranta se poate gasi impulsul necesar pentru ca fumatoarele sa renunte la acest obicei.

sursa: topsanatate.ro

Articole despre menstrual, fumat