facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Efectele fumatului la femei

Sanatate

Un minut pentru doamne...

Ca fumul de tigara... Un vers dintr-o romanta dulce si trista, de pe vremea cand o femeie fumatoare era ceva extrem de neobisnuit. In trecut, aceste femei fumand elegant - uneori provocator - tigarete lungi si fine, erau catalogate, in cel mai bun caz, dame de lux. A urmat un lant de proteste prin care femeile si-au castigat dreptul de a se intoxica in perfecta stare de egalitate cu barbatii. Acum platesc un pret scump pentru necugetarea lor!

spirit85

Inamicul numarul 1 al femeilor este cancerul pulmonar. Acesta face mai multe victime decat cancerul de col uterin si cel mamar laolalta. Decesul datorat cancerului pulmonar este de 12 ori mai mare la fumatoare fata de femeile care nu au fumat vreodata. Totodata, creste in cazul primelor si frecventa unor boli ca emfizemul pulmonar, creste riscul aparitiei tumorilor bucale, faringiene, vezicale si pancreatice. Tinerele dependente de fumat, din pacate, nu realizeaza ca acesta este un obicei daunator, care, pe langa ca ingalbeneste dintii, imbatraneste pielea si provoaca o respiratie urat mirositoare, creste semnificativ si riscul sterilitatii si al instalarii precoce a menopauzei. Din nefericire, din 10 gravide 3 continua sa fumeze pe parcursul sarcinii, marind riscul avortului si al nasterii premature, in timp ce nou-nascutii sunt expusi pericolului de a fi adusi pe lume cu greutate mica sau cu diverse tulburari respiratorii, survenind si cazuri de moarte subita.

Odata tigara aprinsa, ea arde la 1000 de grade Celsius. Fumatoarea versata isi incepe tigara cu cateva inspiratii adanci ca sa ajute aprinderea. Acestea inca nu sunt trase in plamani. Focul trece rapid prin firele de tutun de la capat si arde foita tigarii. Fumul fierbinte se propaga incalzind treptat straturile de tutun si, in final, ajunge in plamani. Pana aici se raceste la 30-40 grade Celsius. Produsele rezultate din ardere si diversele substante ce "calatoresc" impreuna cu fumul depasesc numeric cifra de 4000 la o singura inspiratie, iar filtrul isi face doar partial treaba, retinand minim 25% din substantele nocive. Incepe procesul de distructie.

Atentie! Nicotina "prajeste" neuronii, alterand procesele de invatare si memorare!

Conform unui studiu dat publicitatii in cotidianul francez Liberation, nicotina ar putea reduce (sau inhiba) producerea neuronilor.

Efectele stimulatoare de moment ale nicotinei asupra creierului au fost de multa vreme demonstrate. Acum, insa, in urma studiului efectuat pe sobolani, in cadrul Institutului National pentru Sanatate si Cercetare Medicala din Franta (INSERM), au fost descoperite si efectele pe termen lung ale nicotinei. Astfel, nu numai ca ar reduce producerea de neuroni, ci, mai rau, se pare ca in situatia de sevraj, marii fumatori sufera o alterare a mecanismelor cerebrale ale invatarii si memorarii. Cercetarile au fost realizate pe o portiune a creierului in care neuronii sunt produsi pe parcursul intregii vieti a rozatoarelor. S-a observat ca, odata cu cresterea dozei de nicotina, se diminueaza tot mai mult procesul de producere neuronala. Dozele de nicotina administrate sobolanilor au fost apropiate - proportional cu greutatea lor - de cele absorbite de fumator, au precizat cercetatorii.

Faptele vorbesc de la sine: pentru o placere de un moment trebuie platit un pret mare - sanatatea.
sursa: www.seductiatrupului.ro

Articole despre fumat, feminin