facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Musetelul si rolul lui in cancerul de tiroida

Fitoterapie

Ceaiurile din plante medicinale: binefăcătoare pentru sănătate
Ceaiurile din plante sunt o sursă bogată de compuși binefăcători precum polifenolii și flavonoidele, care au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.

A consuma doar din când în când câte o ceașcă de ceai, fără a avea însă un stil de viață sănătos, nu poate face o mare diferență în privința sănătății dumneavoastră, însă de exemplu pentru populația din Grecia, majoritatea locuitorilor săi având o alimentație mediteraneană sănătoasă, ceaiurile din plante consumate în mod regulat se dovedesc a avea un rol protector contra cancerului.

Trei tipuri de ceaiuri din plante s-au remarcat datorită potențialului lor anticancerigen, însă dintre toate aceste varietăți (mușețelul, salvia și ierburile montane), mușețelul a avut rolul principal, remarcându-se dintre celelalte două în termeni de prevenire a cancerului.


Maceratul la rece de mușețel reduce riscul de cancer de tiroidă cu până la 80%
A rezultat conform celor mai recente studii de specialitate că ratele de cancer de tiroidă sunt semnificativ mai scăzute în Grecia decât cele din Statele Unite și Europa. În Grecia, un procent de aproximativ 1.6 din fiecare 100.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer de tiroidă în fiecare an, în comparație cu ratele de 13.2 și 5.2 din fiecare 100.000 de persoane din Statele Unite și respectiv Europa.

Pe lângă legumele proaspete și grăsimile sănătoase care constituie dieta mediteraneană, locuitorii din Atena de exemplu, consumă foarte des infuzii din plante medicinale, iar studiul efectuat a arătat: cu cât era mai ridicat consumul ceaiului de mușețel, cu atât era mai mic riscul de cancer de tiroidă.

La modul concret, persoanele care consumau ceai de mușețel între două și șase ori pe săptămână aveau un risc cu 70% mai mic de a suferi de turburări tiroidiene, în timp ce persoanele mai în vârstă care consumaseră în mod regulat timp de 30 de ani ceai de mușețel, aveau un risc cu 80% mai mic. Conform acestui studiu:

"Cu toate că în ultimul deceniu diferite studii medicale au abordat rolul protector al ceaiului negru și al ceaiului verde în cazul mai multor boli, inclusiv a cancerului, cercetările noastre sugerează pentru prima oară faptul că consumul de ceai din plante, în special de mușețel, protejează contra cancerului de tiroidă, precum și contra altor boli tiroidiene benigne.”

Mușețelul conține flavonoidul anticancerigen numit “apigenina”
Este probabil ca flavonoizii prezenți în mod natural, cum este cazul apigeninei, să fie responsabili de unele dintre efectele anticancerigene ale mușețelului. S-a descoperit astfel că apigenina, care se găsește în mușețel, țelină, pătrunjel, fructe și alte legume și condimente, a încetinit creșterea cancerului și a redus tumorile canceroase în studiile efectuate pe animale.

De exemplu, atunci când cobailor li s-au implantat celule din cancer de sân uman în mod particular mortal și având o creștere rapidă, iar ulterior au fost tratați cu apigenină, creșterea celulelor canceroase s-a încetinit, iar tumorile și-au încetinit dezvoltarea.

Vasele de sânge care alimentează tumorile canceroase s-au redus și au restrâns fluxul de nutrienți către celulele tumorale, împiedicând astfel consumul de nutrienți necesari pentru a se dezvolta. Un studiu realizat în 2011 a avut de asemenea rezultate promițătoare; atunci când cobaii având cancer au fost tratați cu apigenină, au dezvoltat mai puține tumori și s-au înregistrat încetiniri semnificative în dezvoltarea tumorilor.

În 2013, s-a demonstrat că apigenina se unește cu aproximativ 160 de proteine din corpul uman, ceea ce sugerează că aceasta are efecte profunde asupra sănătății (spre deosebire de medicamentele de sinteză, care în mod normal au doar un obiectiv specific). Cercetătorii au oferit în această privință următoarea explicație:

"...În contrast cu produsele farmaceutice având molecule mici și concepute pentru specificitatea scopurilor definite, substanțele fitochimice alimentare afectează un mare număr de celule având diverse afinități și care, în combinație, oferă beneficii recunoscute pentru sănătate."

7 beneficii pentru sănătate ale mușețelului
Această plantă calmantă a fost foarte folosită de-a lungul vremurilor, inclusiv de către tatăl medicinii, Hipocrate. Mușețelul este utilizat în mod tipic sub formă de infuzie, macerat, extract lichid sau ulei esențial obținute din florile acestei plante.

În plus față de rolul său de prevenire a cancerului de tiroidă, mușețelul mai are multiple acțiuni farmacologice, fiind:
- Anti-bacterian
- Antifungic
- Anti-inflamatoriu
- Antispasmodic
- Anti-ulcer
- Anti-viral
- Sedativ

În plus, mușețelul este de real ajutor și în următoarele condiții:

1. Răni și înțepături de insecte
Mușețelul este una din plantele cele mai relaxante, fie că este folosit sub formă de ceai, fie că este aplicat pe piele. Mușețelul este bogat în bioflavonoide precum: apigenina, luteolina și quercetina și a fost foarte apreciat de vechii greci, romani și egipteni ca un balsam pentru tratarea rănilor.

Cercetările arată că cobaii care au avut diverse răni și înțepături și care au băut macerat de mușețel s-au vindecat mai repede decât cei care nu au băut, posibil datorită efectelor sale anti-inflamatorii, antimicrobiane și antioxidante. S-a demonstrat că mușețelul vindecă complet rănile și mai rapid decât corticosteroizii.

2. Diabet
Ceaiul de mușețel ar putea fi o bună opțiune pentru diabetici, deoarece un studiu medical a demonstrat că mușețelul a provocat o scădere semnificativă a nivelelor de glucoză din sânge în cazul cobailor diabetici, în timp ce a redus de asemenea riscul de complicații cauzate de diabet, inclusiv neuropatia diabetică (deteriorarea nervilor), cataractă, deteriorarea vederii și tulburări renale.

Conform publicației Molecular Medicine Reports:

"Studiile sugerează faptul că mușețelul ameliorează hiperglicemia și complicațiile diabetice suprimând nivelele de zahăr din sânge și crescând nivelul de depozitare a glicogenului în ficat...”

3. Calmarea spasmelor musculare, îndepărtarea stresului și a anxietății
Ceaiul de mușețel crește nivelele de glicină, ceea ce ajută la calmarea spasmelor musculare. Glicina relaxează de asemenea nervii, ceea ce poate explica de ce mușețelul este eficient pentru îndepărtarea stresului și a anxietății. În mod tradițional, ceaiul de mușețel se recomandă și pentru calmarea durerilor menstruale.

4. Probleme cu somnul
Mușețelul are efecte sedative care pot ajuta la obținerea unui somn bun, motiv pentru care se recomandă consumarea unei infuzii de mușețel înainte de culcare. Un studiu a arătat că persoanele care aveau insomnie și care au luat un supliment cu mușețel au observat îmbunătățiri ale nivelului de energie din timpul zilei și respectiv îmbunătățirea calității somnului. Conform raportului de Medicină Moleculară:

"Mușețelul este pe bună dreptate considerat ca un sedativ blând și un inductor al somnului. Efectele sale sedative se datorează flavonoidului apigenină care se unește cu receptorii de benzodiacepină din creier.

Studiile efectuate au demonstrat efectele "anticonvulsive asupra SNC [sistemul nervos central]... și s-a observat că zece pacienți având probleme cardiace, au adormit rapid și profund aproximativ după 90 de minute după ce consumaseră ceai de mușețel.”

5. Tulburări digestive
Ca relaxant muscular, mușețelul poate ajuta la calmarea neplăcerilor stomacale și poate fi binefăcător inclusiv în cazul sindromului intestinului iritabil (SII). Așa cum s-a semnalat în Molecular Medicine Reports:

"Mușețelul a fost folosit în mod tradițional pentru tratarea numeroaselor afecțiuni gastrointestinale, inclusiv a tulburărilor digestive, spasmelor sau colicilor, neplăcerilor stomacale, flatulenței (gaze), ulcerelor și iritării gastrointestinale. Mușețelul este în special util pentru rezolvarea flatulenței, calmarea stomacului și relaxarea mușchilor are ajută la fluxul alimentelor prin intestine."

6. Hemoroizi
Mușețelul are puternice efecte antiinflamatorii, iar un unguent cu mușețel poate ajuta la ameliorarea hemoroizilor. În acest caz, mușețelul mai poate fi utilizat și sub formă de tinctură în băi locale pentru ameliorarea durerilor cauzate de hemoroizi.

7. Iritații ale pielii
Datorită efectelor sale antiinflamatorii, mușețelul se utilizează foarte des și pentru tratarea diverselor iritații ale pielii, precum arsurile solare și erupții și este de asemenea de folos în cazuri de eczemă. Într-un studiu medical efectuat în cazul eczemelor, s-a descoperit că mușețelul era cu un procent de 60% la fel de eficient precum crema cu hidrocortizon.

Este mușețelul un tonic de sănătate în general?
Mușețelul este una din plantele medicinale cele mai populare din lume. Ca în cazul majorității plantelor medicinale, se pare că mușețelul este util pentru o mare varietate de probleme de sănătate, având multe efecte curative. De exemplu în Germania, folosirea mușețelului este aprobată pentru a reduce inflamația pielii și crampele stomacale.

American Botanical Council (Consiliul american pentru botanică) semnalează faptul că există numeroase studii care recomandă folosirea mușețelului pentru îmbunătățirea calității somnului, stoparea diareei în cazul copiilor, ameliorarea colicilor la bebeluși, cicatrizarea rănilor, reducerea mucozităților la pacienții care urmează radioterapie și ameliorarea simptomelor cauzate de eczeme.”

Mușețelul are de asemenea beneficii semnificative pentru sănătatea emoțională și cea mentală, calmând "tensiunea nervoasă cauzată de stres și excitabilitatea nervoasă la copii”. S-a demonstrat inclusiv că mușețelul ajută la îmbunătățirea simptomelor tulburării de hiperactivitate și deficit de atenție (ADHD) în cazul adolescenților. Iată ce se consemnează în publicația Molecular Medicine Reports:

"Mușețelul a fost utilizat ca un medicament perfect natural încă din antichitate, iar în prezent continuă să fie popular și probabil că va fi utilizat și în viitor la fel de mult, deoarece conține diverse substanțe fitochimice bioactive care au efecte terapeutice dovedite. Mușețelul poate ajuta la ameliorarea condițiilor cardiovasculare, la stimularea sistemului imunitar și oferă o anumită protecție contra cancerului."

Sugestii și dozări pentru folosirea mușețelului
Dacă vă place ceaiul de mușețel, acesta este o alegere foarte bună înainte de culcare sau după o zi obositoare și stresantă. Ceaiul de mușețel este de asemenea o opțiune bună după masă, pentru a ajuta digestia.

American Botanical Council (Consiliul american pentru botanică) oferă de asemenea următoarele rețete pentru folosirea mușețelului sub formă de plantă uscată pentru diferite afecțiuni:

- Ca adaos pentru baie locală: 50 g de flori uscate de mușețel se adaugă la 10 litri de apă pentru ameliorarea inflamației ano-genitale (adică hemoroizi).

- Gargară: În 100 ml de apă fierbinte se adaugă între 3 și 10 g de flori uscate și se lasă la infuzat timp de 5-10 minute. Infuzia se utilizează pentru a face gargară în cazul inflamării membranelor mucoase din gură și respectiv gât.

- Inhalații: În 100 ml de apă fierbinte se adaugă aproximativ 3-10 g de flori uscate și se lasă la infuzat timp de 5-10 minute. Cu capul acoperit cu un prosop, care să cuprindă și vasul în care este infuzia, inhalați aburii timp de 10 minute, iar astfel inflamația căilor respiratorii superioare se va calma.

- Cataplasme: folosiți o pastă semisolidă care să conțină aproximativ 3-10% flori de mușețel.
Sursa: http://ayurvedic-medica.ro/site/invinge-cancerul/remedii-anti-cancer/44-musetelul-si-rolul-lui-in-cancerul-de-tiroida

Articole despre musetel, cancer tiroida


Articole din Fitoterapie