facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Cura cu sucuri proaspete din legume si fructe

Cure

Uşor de realizat şi recomandat în special în perioada verii, postul cu sucuri proaspete din legume şi fructe poate constitui o metodă salvatoare pentru mulţi dintre cei ce nu au găsit o altă cale de vindecare.

sucuri

Această metodă de tratament recomandată de medicina naturistă foloseşte ca ingrediente unice în alimentaţie sucurile proaspăt extrase din fructe şi legume. Deşi este mai degrabă o formă de post cu sucuri decât una de alimentaţie, această modalitate este printre cele mai eficiente în regenerarea organismului şi redobândirea stării de sănătate.
În timpul acestei cure, cel mai pregnant fenomen este acela de creştere masivă a capacităţii de eliminare şi purificare a principalelor organe cu acest rol din corp: plămânii, ficatul, rinichii şi pielea. Ele devin capabile, datorită absenţei alimentelor solide şi ca urmare a bogăţiei de minerale, vitamine şi enzime vii din sucuri, să elimine eficient toxinele şi reziduurile activităţii metabolice din corp, oferind totodată întregului sistemului digestiv şi organelor de asimilaţie un răgaz de odihnă şi refacere. De altfel, îmbunătăţirea digestiei şi reglarea asimilaţiei sunt printre fenomenele cele mai uşor de remarcat odată cu încheierea unei asemenea cure.

Dr. Ragnar Berg, o autoritate la nivel mondial în ceea ce priveşte biochimia şi nutriţia, remarca: “În timpul postului, corpul arde şi elimină cantităţi uriaşe de reziduuri acumulate în diferite zone. Acest proces poate fi foarte mult ajutat prin consumul de sucuri vegetale alcaline, ceea ce va avea în multe cazuri efecte superioare postului cu apă. Am supravegheat multe persoane care posteau şi am realizat numeroase analize în cazul pacienţilor care au realizat astfel de cure, astfel că acum sunt convins că consumul sucurilor potrivite din legume sau fructe poate să accelereze foarte mult procesul de vindecare. Accelerarea eliminării acidului uric şi a altor acizi organici, întărirea inimii, refacerea sistemului digestiv, sunt doar câteva dintre efectele benefice care apar după o astfel de cură.”

Boli cum sunt reumatismul cronic, guta, bolile de piele de tipul psoriazisului, obezitatea, afecţiunile digestive şi hepatice precum şi alte tulburări rezistente la tratamentele obişnuite pot fi astfel înlăturate cu ajutorul acestei metode de excepţie a dietoterapiei.

Care este secretul sucurilor proaspete?
Eficienţa unei cure cu sucuri proaspete depinde fără îndoială de fructele şi legumele folosite, de durata de timp pe care o realizăm şi de capacitatea noastră de adaptare la acest mod particular de hrănire. Există câteva criterii generale care ne pot ajuta să înţelegem modul în care o astfel de cură acţionează:
- sucurile proaspete sunt foarte bogate în vitamine, minerale, enzime şi zaharuri naturale. Aceasta conduce la eliminarea carenţelor de elemente din organism şi susţine regenerarea celulară, grăbind vindecarea.
- sucurile nu necesită aproape deloc un proces de digestie, fiind asimilate aproape imediat în fluxul sanguin.
- sunt bogate în substanţe alcaline, ceea ce conduce la o restabilire a echilibrului acido-bazic. Cele mai multe dintre condiţiile de boală (în special în cazul bolilor cronice) sunt caracterizate de o aciditate în exces a organismului.
- Conţin substanţe care au rolul unor adevărate medicamente naturale. De exemplu, sucul de fasole verde conţine substanţe asemănătoare insulinei, la fel cum în sucurile din castraveţi de grădină şi ceapă există hormoni vegetali care influenţează benefic activitatea pancreasului endocrin. Sucurile proaspete din usturoi, ceapă, ridichi şi roşii conţin puternice substanţe cu efect antibiotic.
- Sucurile din fructe au cele mai puternice efecte de purificare corporală, în timp ce sucurile din legume exercită o acţiune ceva mai blândă, fiind în schimb foarte puternic hrănitoare şi regenerante la nivelul diferitelor organe.

Modul de realizare a curei cu sucuri proaspete
Câteva lucruri de care va trebui să ţinem cont:
- Pe întreaga durată a curei nu se vor utiliza decât sucuri proaspăt stoarse, întotdeauna imediat înainte de a le consuma. Sucurile proaspăt stoarse se oxidează rapid şi îşi pierd o parte dintre proprietăţile vindecătoare ca urmare a păstrării la rece, chiar şi numai după 3-4 ore de la stoarcere.
- Fructele şi legumele pe care le selectăm pentru a prepara sucuri trebuie să fie de o calitate cât mai bună, crescute natural (fără adaosuri de chimicale, conservanţi etc.) şi trebuie să fie bine coapte. Vom evita să utilizăm fructe care sunt încă verzi sau coapte după culegere, în mod forţat.
- Este bine să folosim un storcător puternic, având în vedere că efectul terapeutic al curei este direct proporţional cu calitatea sucului utilizat. În cazul unei extracţii parţiale o mare parte a enzimelor şi vitaminelor necesare vor fi aruncate împreună cu fibrele şi pulpa.
- În cazul sucurilor cu un gust dulce foarte pregnant (piersici, prune, struguri) este necesară uneori diluarea cu apă în cazul persoanelor care au valori mari ale glicemiei, artrită sau hipertensiune.

Durata curei
În funcţie de tipul de afecţiune sau tulburare cu care ne confruntăm, o cură medie poate să dureze între 3 şi 7 zile. În cazul bolilor grave în care s-a produs o stare de puternică intoxicare a organismului, cum sunt cazurile de cancer, obezitate, afecţiuni articulare cronice, psoriazis şi alte boli de piele persistente, cura se va putea prelungi, sub o supraveghere adecvată, până la 21 de zile. Există numeroase relatări ale unor vindecări de excepţie prin intermediul postului cu sucuri care a avut durate de timp de până la 30-40 de zile, fără să existe nici un fel de efecte secundare neplăcute. Modul de acţiune al postului cu sucuri rămâne din acest punct de vedere, cel puţin în parte, un mister şi pentru ştiinţa actuală, rezultatele practice obţinute depăşind încă odată teoriile existente.
Într-o primă fază, pentru ca organismul să se obişnuiască cu acest mod de hrănire, nu se recomandă o perioadă mai lungă de trei zile. După o pauză de o săptămână se poate trece la intervale mai lungi de 5-7 zile.

Cantitatea de sucuri consumată într-o zi
În mod normal, în primele zile ale curei se va consuma o doză de o cană de suc (250 ml) la fiecare trei ore, pe parcursul întregii zile. Doza de suc consumată astfel într-o zi va fi iniţial de aproximativ 1,5 – 1,8 litri. În următoarele zile, pe măsură ce procesul de purificare se desfăşoară, se vor consuma cantităţi mai mari la fiecare porţie, ajungând treptat la o cantitate de 2-2,5 litri de suc zilnic.

Cele şase tipuri de sucuri naturale şi combinarea lor
O întrebare firească care poate apărea este: ce sucuri consumăm în cadrul unei astfel de cure? Specialiştii consideră că sucurile pot fi împărţite în mai multe categorii, alegerea făcându-se în mod strict în funcţie de necesităţile de moment:
1. Sucuri din fructe dulci: prunele bine coapte, strugurii dulci.
2. Sucuri din fructe semi-acide: mere, pere, cireşe, caise.
3. Sucuri din fructe acide: portocale, lămâi, grepfrut, ananas, fragi şi căpşuni.
4. Sucuri din legume: roşii, castraveţi.
5. Sucuri din legume cu frunze verzi: varză, ţelină, salată verde, spanac, pătrunjel, creson, gulie.
6. Sucuri din rădăcinoase: cartofi, ceapă, sfeclă roşie, ridichi, ţelină.

De obicei vom ţine cont de faptul că sucurile de fructe nu se vor utiliza împreună cu cele de legume, ci separat şi cel mai recomandat este să utilizăm sucuri din aceeaşi categorie. Există cu toate acestea şi alte câteva reguli de combinare a sucurilor care se pot dovedi utile în tratarea unor afecţiuni mai dificile, aşa cum se va vedea şi în indexul alăturat.

Câteva variante posibile de combinare a sucurilor:
- sucurile din fructe dulci pot fi combinate doar cu cele semi-acide
- sucurile din fructe semi-acide se pot combina cu cele din fructe dulci sau cu cele din fructe acide
- sucurile din fructe acide se pot combina cu cele semi-acide sau cu cele din legume
- sucurile din legume se pot combina cu cele din fructe acide sau cu cele ale legumelor cu frunze verzi
- sucurile din legume cu frunze verzi se pot combina numai cu cele din legume sau rădăcinoase
- sucurile din rădăcinoase se pot combina numai cu cele din legume cu frunze verzi.

Reacţii de purificare ca urmare a curei cu sucuri
Sucurile proaspete determină în 90% dintre cazuri efecte de eliminare foarte rapidă a substanţelor nocive din organism. Acest fenomen se poate manifesta uneori prin uşoare colici abdominale, diaree, scădere în greutate, uşoare dureri de cap şi insomnie. Pentru 1-2 zile mirosurile corporale pot să devină foarte puternice şi neplăcute, ceea ce indică eliminarea unor compuşi foarte toxici. Nu este recomandat să se intervină în astfel de situaţii cu remedii care stopează transpiraţia, eliminarea prin scaun sau celelalte procese naturale de eliminare. Specificul acestor reacţii de purificare este că în majoritatea cazurilor ele trec după primele zile ale curei.

Revenirea din postul cu sucuri
Se va face întotdeauna gradat, într-un timp echivalent cu jumătate din timpul afectat curei. Astfel, după o cură cu sucuri de 7 zile trecerea către alimentaţia normală, după încheierea curei, trebuie să dureze cel puţin 3 zile. Alimentele care vor fi introduse treptat vor fi la început fructele proaspete, în cantităţi mici, şi apoi treptat compoturi din fructe, urmând ca spre sfârşitul perioadei de revenire să introducem legume foarte bine fierte, eventual pasate. Abia ulterior vom putea consuma din nou fără nici un fel de efecte negative, hrană solidă, care este recomandat să fie cât mai pură.

Mic index de sucuri din legume şi fructe pentru principalele boli
Atenţie! Sucurile de mai jos vor fi utilizate fie singure (cel mai bine), fie utilizând regulile de combinare descrise anterior.
Acnee: struguri, prune; roşii, castraveţi, morcovi, cartofi, spanac.
Afecţiuni hepatice: lămâi, struguri, castraveţi, anghinare.
Afecţiuni renale: mere, portocale, lămâi, castraveţi, morcovi, sfeclă roşie.
Alergie: caise, struguri, morcovi, sfeclă roşie, spanac, morcovi, ridichi negre.
Anemie: caise, prune, căpşuni, struguri roşii, ţelină, morcovi şi spanac, coacăze negre, mere, pepene galben, struguri, andive, pere, hrean (maxim 10 ml pe zi), urzică.
Arterioscleroză: grepfrut, ananas, lămâi, ţelină, morcovi, salată verde, spanac.
Artrită: cireşe amare, ananas, mere acre, lămâi, grepfrut, morcovi.
Astm: morcovi, ridichi, lămâi, caise, piersici, ţelină.
Boli ale prostatei: toate fructele de sezon, morcovi, salată verde, spanac.
Bronşită cronică: lămâi, piersici, roşii, ceapă, spanac, napi, hrean (maxim 10 ml pe zi).
Colită: mere, caise, pere, piersici, papaya, morcovi, sfeclă, ţelină, spanac.
Diabet: afine, fasole verde, căpşuni, mere acre (cura este recomandată în cazul diabetului non-insulinodependent, dozând sucurile în funcţie de recomandările unui specialist în nutriţie).
Dureri de cap: struguri, lămâi, salată verde şi spanac.
Eczeme: struguri roşii, spanac, castraveţi, sfeclă roşie.
Epilepsie: struguri roşii, smochine, morcovi, ţelină, spanac.
Fragilitate capilară: lămâi, portocale.
Gută: cireşe amare, castraveţi, morcovi, ţelină, spanac, hrean (maxim 10 ml pe zi), urzică.
Hemoroizi: suc de sfeclă roşie, morcovi, spanac.
Hipertensiune: struguri, portocale, castraveţi, morcovi, ceapă, usturoi.
Impotenţă: ţelină, morcovi, sfeclă.
Insomnie: mere, ţelină, salată verde.
Menopauză: toate fructele şi legumele de sezon.
Obezitate: lămâi, portocale, grepfrut, cireşe, varză, salată verde, morcovi, praz.
Oboseală generală: napi, morcovi, urzică, anghinare.
Paraziţi intestinali: usturoi (20 ml pe zi, în amestec cu alte sucuri), morcovi, lămâie, ceapă, pătrunjel, creson, dovleac (bostan).
Afecţiuni ale vezicii biliare, litiază biliară: mere, castraveţi, lămâi, creson, pătrunjel, ţelină, sfeclă roşie, morcovi, dovleac, ceapă.
Psoriazis: struguri, morcovi, sfeclă roşie, castraveţi.
Reumatism: struguri, lămâi, portocale, roşii, castraveţi, morcovi, hrean (maxim 10 ml pe zi), urzică.
Sinuzită: caise, lămâi, roşii, morcovi, ridichi, ceapă, morcovi.
Tulburări ale vederii: caise, roşii, ţelină, pătrunjel, andive, morcovi, afine.
Ulcer gastric: zmeură, lămâie (nu e suportată în toate cazurile de ulcer), cartofi, varză.
Varice: struguri, portocale, prune, roşii, sfeclă roşie, creson, afine, ceapă.

Articole despre sucuri