facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Detox hormonal - ce nu iti spune endocrinologul

Sanatate

Se întâmpla acum câțiva ani, să am colesterolul 300. Noroc că am studiat în facultate laborator clinic și m-a dus gândul că poate avea legătură cu o dereglare hormonală, mai exact cu progesteronul. Am refuzat tratamentul dat de medicul de familie (simvastatin) și l-am întrebat dacă nu ar trebui să fac și niște analize hormonale. Le-am făcut și da, aici era buba. Progesteron cu mult sub limita de jos, estrogen mult. Menstruația, de fel neregulată.

Recomandarea endocrinologului a fost multe pastile cu progesteron, timp de câteva luni, analize la fiecare două săptămâni, apoi contraceptive și multe alte medicamente schimbate de la lună la lună, căci nimic bun nu arătau analizele. Doar mă intoxicam cu medicamente și rețineam multă apă din caua lor. Endocrinologul era foarte convins că mă va pune pe picioare, chiar îmi spunea că e șansa mea să fac un copil sub tratamentul recomandat, căci altfel slabe speranțe, mai ales la vârsta mea.

detox

Șoc și groază, eram cam varză... Și apoi citesc și iar citesc: bolile pornesc din colon, detoxifierea hepatică esențială pentru sănătate, stresul, inamic și el. Am încetat să mai iau medicamente, am renunțat la carne, am început să beau dimineața sucuri de fructe și legume în care adăugam pulberi din ierburi uscate și semințe, mai beam unul și spre seară. Am început să fac sport mai des și mai târziu, la cursul de antrenor de fitness, am aflat că există un antrenament specific pentru reglarea hormonală (PHA training) asemănător antrenamentului în circuit. Yoga de asemenea, de mare ajutor.

Fără să mă mai stresez și să mă tot analizez la fiecare două săptămâni, m-am simțit mult mai energică, slăbisem, organismul meu funcționa absolut normal.

A fost WOW de ușor! Detoxifierea, sportul și Yoga au făcut totul. Medicii mai că se închinau cu două mâini când au auzit că am rămas însărcinată, știindu-mă cât de dereglată eram, cu aproape un an în urmă, dar niciunul dintre ei nu mi-a recomandat atunci detoxifierea sau sportul...

Trebuie să adopți o detoxifiere hormonală dacă ai mai multe dintre aceste simptome:

Ciclu menstrual dureros, sau neregulat
Puseuri de căldură sau transpirație pe timpul nopții
Schimbări de atitudine, stări de iritare, depresii sau stări de anxietate
Balonări, creștere în greutate, sâni moi
Libido scăzut
Oboseală, extenuare
Infertilitate sau pierderea unei sarcini
Chisturi ovariene
Episoade cu acnee, eczeme sau psoriazis
Căderea părului sau exces de păr pe corp
Mușchii și articulațiile rigide
Când avem o dietă bogată în mâncare procesată, ducem o viață sedentară sau suferim de stres cronic, ficatul se supraincarcă. Dă-i o pauză de două ori pe an ca să menții un echilibru hormonal și un stil de viață sănătos.

Cum să faci?!

Mâncarea

Alimenetele din lista următoare sunt cunoscute ca fiind bune pentru curățarea organismului. Consumă cât mai multe dintre acestea în fiecare zi timp de câteva săptămâni pentru a detoxifia ficatul:

 • Ceai verde
 • Anghinare
 • Usturoi și ceapa
 • Varză, broccoli, conopidă
 • Lămâie și lime
 • Grapefruit
 • Morcovi
 • Avocado
 • Sfeclă roșie
 • Turmeric
 • Ulei de măsline extravirgin.

Încearcă să bei un pahar de apă călduță cu lămâie în fiecare dimineață înaintea micului dejun. Încheie fiecare zi cu un shot preparat din jumătate de linguriță de turmeric, un vârf de linguriță de piper negru, amestecate în puțină apă. Ambele băuturi iți vor ajuta enorm sistemul digestiv.

Pe cât de important este să incluzi alimentele de mai sus în dietă, pe atât de important este să excluzi altele, care au și un impact alergen.

Fii atent la eticheta produselor pe care le consumi. Când faci un detox hormonal, trebuie să eviți:

 • Produsele lactate
 • Făina albă și produsele ce conțin gluten
 • Porumb
 • Soia
 • Toate tipurile de zahăr
 • Uleiurile rafinate precum cele din porumb, floarea soarelui și altele.


Transpirația

Este foarte important să faci sport, să transpiri și să-ți pui sistemul limfatic în mișcare pentru a te asigura că ficatul și hormonii funcționează la parametri optimi.

Sportul ajută și la reducerea inflamațiilor cauzate de toxine dar și la pierderea surplusului în greutate.

Încearcă să faci 3-4 antrenamente pe săptămânâ de tip HIIT (High-Intensity Interval Training), PHA (Peripheral Heart Action) și încheie cu YOGA.

Excesul hormonal (cum ar fi estrogenul) poate fi stocat în straturile de grăsime, în special în zona abdomenului, coapse, fund, și mijloc.

Îngrijirea ta

Așa cum aceste alimente ajută corpul să elimine celulele moarte, grija pe care ți-o porți te ajută să iți cureți mintea.

Când creierul tău este relaxat, glanda tiroidă poate da un semnal organelor de reproducere să echilibreze dereglările hormonale.

Aici, ai câteva exemple de activități pe care le poți practica ca să te relaxezi, să-ți echilibrezi hormonii și pentru a avea parte de o detoxifiere completă.

1. Meditația

Alocă câteva minute dimineața sau seara, închide ochii, stai jos relaxată și fă câteva exerciții de respirație adâncă pentru a reduce hormonii cauzatori de stres din sânge.

Când acești hormoni s-au redus, corpul tău poate să canalizeze mai multă energie spre hormonii sexuali, iar tu să ai o stare mult mai bună.

2. Scrie!

Dacă ești predispusă să ții în tine emoții, scrisul este pentru tine. Doar faptul că scrii pe foaie lucrurile pe care le ai de făcut a doua zi, te va ajuta să dormi mai bine și vei reduce și stresul. Descărcând gândurile prin scris, te vei simți mai relaxată și mai echilibrată. Ține o agendă lângă pat și scrie ce ai în minte înainte să adormi

3. Proiectează-ți viziunea

Închide ochii și gândește-te adânc la ce vrei să obții cu sănătatea ta. Cum ar arăta viața ta după ce ai trecut peste obstacole.

Când iți limpezești gândurile și vei vedea clar obiectivele tale, te vei simți mult mai relaxată și lipsită de stres.

Eu am reușit!
Sursa: adrianaghita.ro

Articole despre detox hormonal, hormoni