facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Brancuta

Plante medicinale

Denumire stiintifica: Sisymbrium officinale Fam. Crucifere
Denumiri populare: buberic, bubornic, buruiana de raul baietilor, frunza voinicului, jebghiu de munte, mustar alb, nasturel, usturoita, etc.

brancuta1

Se folosesc semintele sau planta cu inflorescenta.
In traditia populara: planta se folosea pentru branca dupa cum arata si numele. Ceaiul din tulpinile florifere, indulcit cu miere, se lua pentru raguseala. Decoctul se da copiilor mici contra crampelor stomacale si la epilepsie.

Proprietati: este cunoscuta mai ales popular ca una dintre cele mai utile plante care se foloseste in anotimpul rece pentru bolile specifice anotimpului rece. Are de asemenea un puternic efect antiinflamator si totodata un efect diuretic.
Se intrebuinteaza la : afonie, bronsite, cistita, colici abdominale, dureri abdominale diverse, erizipel, faringite, guturai, laringite, litiaza vezicii urinare, raguseli rebele, scorbut, tuse.
Afonie- se face un ceai simplu sau in combinatie cu nalba 2 lingurite de planta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se bea in cursul zilei cu inghitituri mici. Este bine ca totodata sa se manance galbenus de ou crud cu miere, daca nu aveti diabet.

Se pot aplica si comprese calde cu ceai dublu concentrat in zona gatului. Cistita: se va bea un ceai infuzie din 2 lingurite de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute apoi se poate consuma. Se pot face si spalaturi vaginale cu cantitate dubla de planta in acest caz.

Colici si dureri abdominale: copiii vor bea un ceai in cursul zilei din 1 lingurita de planta pusa in 250 ml apa clocotita. Adultii vor folosi cantitate dubla de planta si vor putea consuma 2-3 ceaiuri pe zi. Se poate aplica si pe abdomen cataplasme cu ceai mai concentrat. Acestea vor fi puse calde si se tin pana la trecerea durerii. Erizipel: se va folosi sub forma de ceai cu care se vor pune comprese.

Faringita, guturai: se va face o infuzie mai concentrata cu care se va face de mai multe ori pe zi gargara. Se mai poate folosi sub forma de praf obtinut cu rasnita de cafea din planta uscata. Acesta se va pune un varf de cutit sub limba si se tine timp de 5 minute, dupa care se inghite. Se poate face si tinctura 1 parte planta cu 5 parti alcool alimentar de 70°. Se va lua din tinctura 10 picaturi- 1 lingurita de 2-3 ori pe zi in cazurile grave.

brancuta2

Articole despre


Articole din Plante medicinale