facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Vrei sa ai RINICHI sanatosi? Vezi ce trebuie sa EVITI

Sanatate

Bolile rinichilor afecteaza din ce in ce mai multa lume, doar in America fiind aproximativ 26 de milioane de oameni care sufera din pricina afectiunilor cronice ale rinichilor.

Oamenii care au diabet, boli de inimi, o tensiune ridicata sau cei care au peste 60 de ani sunt mai predispusi ca ceilalti la bolile specifice rinichilor.

Vrei sa ai RINICHI sanatosi? Vezi ce trebuie sa EVITI

Problema este ca aceste boli ale rinichilor ( chiar si cele cronice) nu se manifesta decat in stadii foarte avansate, asa ca multi oameni descopera problema de abia cand este prea tarziu. Ba mai mult decat atat, mai bine de 80% dintre bolnavi nu afla niciodata ca au avut afectiuni cronice de acest gen. Din pacate, multi distre ei afla cand rinichii sunt deja distrusi si nu se mai poate face mare lucru.

Motive pentru care RINICHII se degradeaza:

1. MEDICAMENTELE. Cine ia pastile pe termen lung s-ar putea sa aiba probleme serioase, mai ales daca acele remedii contin: ibuprofen, naproxen, acetominofen. Acestea au un efect nociv asupra tesuturilor si structurii rinichilor, cauzand micsorarea vaselor de sange. Medicamentele diuretice pot provoca o pierdere mare de apa, ceea ce duce la deformarea rinichilor.

2. TIGARILE. Acestea sunt raspunzatoare direct de cresterea proteinelor din urina, afectand si activitatea rinichilor. Diabetul si tensiunea marita (presiunea sangelui), sunt alte boli care au un impact negativ asupra rinichilor, iar fumatul nu face altceva decat sa potenteze efectele acestora.

3. ZAHARUL. Acesta nu afecteaza direct rinichii, dar declanseaza sau inrautatesca alte boli, precum diabetul. Obezitatea si diabetul sunt doua dintre cele mai comune cauze ale deteriorarii rinichilor.

4. SUBSTANTELE DE CONTRAST. Colorantii utilizati in diagnosticari si proceduri medicale ( Computer-tomograf, radiografii, angiograme) au repercursiuni la nivelul rinichilor. Incearca sa eviti pe cat posibil aceste proceduri periculoase sau macar incearca te "cureti" de acele substante pe cat posibil, consumand cat mai multe lichide, care te vor ajuta sa elimini.

5. MANCAREA BOGATA IN SODIU. Este nevoie de foarte putin sodiu pentru ca trupul nostru sa functioneze corect. Sarea in exces declanseaza o adevarata revolutie in organism, determinand cresterea tensiunii, distrugand nefronii (filtrele rinichilor). Astfel, rinichii tind sa retina apa, necesara pentru buna functionare a inimiii, pentru a putea dilua electrolitii in exces, din sange.

6. TENSIUNEA (PRESIUNEA CRESCUTA A SANGELUI). Daca nu vrei sa ai tensiunea prea mare, ai grija sa faci sport in mod regulat, sa ai o greutata normala si o dieta cat mai sanatoasa, care sa abunde in fructe si legume. Tensiunea (presiunea sangelui) afecteaza serios rinichii si de asemenea poate cauza pierderea proteinelor "bune", asa ca stai departe de astfel de probleme.

7. CARNEA. Proteinele animale produc aciditate in corp, ceea ce declanseaza extragerea calciului si ale altor minerale direct din oase, pentru a aduce organismul la starea alcalina caracteristica, suprasolicitand functiile rinichilor. Acidul uric, produs de mancaruri precum carnea, fructele de mare si pestele; cauzeaza pietre la rinichi din pricina oxalatiilor si a cresterii volumului de calciu din urina.

8. ALERGIILE CAUZATE DE MEDICAMENTE. Reactiile alergice pun o presiune foarte mare asupra rinichilor. Evita medicamentele la care stii ca esti alergic, iar atunci cand iei medicamente noi asigura-te ca nu au un efect nociv asupra rinichilor.

9. ALIMENTELE MODIFICATE GENETIC (GMO): Mancarurile procesate contin ingrediente modificate genetic, menita sa ridici rezistenta plantelor in fata pesticidelor, a ierbicidelor, etc. Studiile au aratat ca aceste alimente produc o stare de toxicitate hepatorenala (ficat si rinichi). Incearca pe cat posibil sa optezi pentru alimente ecologice si evita mancarurile procesate.

10. INDULCITORII ARIFICIALI. Desi firmele producatoare sustin ca acei indulcitori nu au calorii, studiile au aratat ca rinichii sunt afectati serios, iar cine bea doua sucuri acidulate pe zi, nu este deloc in siguranta.

11. BAUTURILE ACIDULATE. Atat cele cu indulcitori cat si cele care nu contin, bauturile energizante, etc contin fosfati, despre care se stie ca au un efect distrugator la nivelul vaselor de sange din rinichi, favorizand formarea pietrelor.

12. LACTATELE. Consumul in exces poate duce la cresterea calciului din urina, cee ce favorizeaza aparitia pietrelor la nivelul rinichilor.

13. COFEINA. Cofeina din cafea, ceaiul, sucul, precum si anumite mancaruri pot creste fluxul sangvin, ceea ce duce la o presiune a sangelui marita. Astfel creste riscul ca rinichii sa fie afectati, in special in cazul diabeticilor si a persoanelor supraponderale. La fel ca si lactatele, cofeina favorizeaza aparitia pietrelor.

14. MANCAREA BOGATA IN OXALATI. Oxalatii, care formeaza pietre, blocheaza fluxul urinei si distrug rinichii. Daca esti predispus la asa ceva, stai departe de nuci, ciocolata si spanac.

15. INTOLERANTA LA GLUTEN. Oamenii care sufera de asa ceva, au o tendinta mai mare de a suferi din pricina rinichilor. Asa ca ai grija sa verifici in mod regulat acest lucru.

16. LIPSA VITAMINEI D. Nu este doar o vitamina, ci un steroid hormonal, foarte important pentru sanatatea rinichilor, dar si a intregului organism. Asa ca nu uita sa iesi afara, pentru a putea sa preiei de la soare necesarul de vitamina AD.

17. CAUZE PRE-RENALE. Acesteaa duc la probleme ale rinichilor prin: a. hipovolemie - volum scazut al sangelui, din cauza pierderii sangelui; b. deshidratare - transpiratie excesiva, febra, stare de voma; c. lipsa consumului de fluide.

18. SEPTICEMIE. Orice urma de infectie face sistemul imunitar sa se clatine. Aceste efecte cauzeaza inflamatii, care degradeaza si distrug rinichii. Asa ca nu ignora simptomele si recurge la tramament din timp.

19. RABDIOMIOLIZA. Intinderile musculare, loviturile si arsurile, impovareaza activitatea rinichilor. Unele medicamente menite sa trateze colesterolul pot cauza si rabdiomioliza.

20. MIELOM MULTIPLU. Este un tip de cancer la nivelul maduvei, rezultat din celulele plasmei. Acesta deformeaza filtrele regasite la nivelul rinichilor, afectandu-i serios functiile.

Articole despre rinichi