facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

DAFIN

Condimente

Aria de raspandire a dafinului este coasta Marii Mediterane (Spania, Albania, Iugoslavia, Grecia, Turcia etc.) precum si Peninsula Crimeea si Georgia. Copacii sunt foarte inalti, cu frunze subtiri si lucioase. Foile de dafin se culeg de regula toamna si acestea nu trebuie sa fie mai tinere de 2 ani, sa nu contina ramuri.

dafin

Dupa ce sunt culese, frunzele sunt uscate la umbra, pentru a nu isi schimba culoarea si sa nu isi piarda din vitamine. Daca sunt uscate corespunzator, frunzele devin mai aromate pe masura ce se usuca.  Frunzele de dafin dau mancarurilor o aroma delicata.

Cele mai aromate sint cele provenite din California, insa cel mai mare importator este Turcia. Aroma foilor de dafin se datoreaza uleiurilor volatile pe care le contin.

Cel mai adesea sunt folosite frunzele intregi, uscate. In general se adauga frunzele intregi la mincare, ce se scot inainte de servire. Frunzele verzi, proaspete, sunt mai amarui decat cele uscate.  

Aceasta planta aromatica are in continutul sau vitamine si minerale, precum si fier, magneziu, mangan, calciu si sodiu, care sunt importante pentru organismul uman.

Daca vei strecura o frunza de dafin in apa de ceai, vei obtine un sprijin in plus in lupta impotriva racelii, tusei si durerilor de cap. Dafinul este recomandat de asemenea si in afectiunile ficatului, stomacului, rinichilor.

Combina dafinul cu alte condimente

Nu uita sa il combini cu alte condimente si plante aromatice precum patrunjel, rozmarin, marar, mustar, busuioc si chiar scortisoara. Impreuna vor alcatui un buchet deosebit care va adauga un plus de gust mancarurilor tale.

In Grecia Antica era una din cele mai iubite plante, pentru mirosul frunzelor sale. Folosirea sa in alimentatie este strans legata de proprietatile dafinului de a creste puterea de digestie si de a elimina efectul intoxicatiilor.

De nelipsit la conservele si legumele care se pregatesc pentru iarna. Este un vomitiv puternic, de aceea este indicat sa nu se foloseasca in exces la prepararea mancarurilor. Infuzia din 20-25 frunze de dafin se foloseste ca vomitiv si antitoxic. Durerile de gat trec mai repede daca se face gargara cu apa clocotita in care s-au pus cateva frunze de dafin.

Articole despre dafin


Articole din Condimente