Fenicul
Condimente
Feniculul este o planta originara din zona Mediteranei si este raspandita in toate tarile de pe glob, fiind cunoscuta si ca planta medicinala, si ca leguma.Grecii l-au considerat ca pe un medicament, dar si ca produs alimentar, iar romanii l-au apreciat mai mult ca pe un condiment. De asemenea, ei au facut un extract de fenicul pentru a trata boli oculare, in special cataractele. Italienii au introdus feniculul si in Statele Unite, unde acum este cultivat pentru export. Bulbul de fenicul de California este de marimea unui grapefruit, pe cand bulbul feniculului din Italia sau Belgia este cu mult mai mic.
Ca leguma, feniculul se cultiva pentru frunzele sale ce aromatizeaza salate, ca, de exemplu, cea de castraveti, varza si, in general, salatele de cruditati. In bucataria italiana si frantuzeasca este utilizat ca ingredient pentru sosuri. Dar de la fenicul se foloseste si tulpina si bulbul, astfel ca, in afara de salate, poate fi consumat alaturi de branza, se poate frige la gratar sau se poate servi in sos de rosii cu usturoi.
Inainte de preparare, trebuie spalat foarte bine si poate fi pastrat congelat sau in saramura.