Feniculul - un excelent fortifiant
Fitoterapie
Feniculul (Foeniculum vulgare) este apreciat ca fiind un excelent fortifiant, inca din vremea Greciei Antice. Feniculul poate inlocui cu succes orice alta planta exotica, fiind un stimulent foarte puternic pentru digestie si in general pentru functiile organismului.
In combinatie cu semintele de coriandru, feniculul este recomandat in caz de meteorism (gaze abdominale, balonare), pentru reglarea temperaturii corporale si imbunatatirea digestiei. In acest caz este preferabil ca amestecul celor doua condimente sa fie realizat in parti egale. La aceasta combinatie se poate adauga si putina sare.
Semintele de fenicul reprezinta si un foarte bun aromatizant pentru dulciuri. Impreuna cu semintele de anason si cu scortisoara se poate obtine o combinatie aromata deosebit de savuroasa pentru preparatele dulci, pentru prajituri sau pentru salatele de fructe.
Laptele dulce cu seminte de fenicul este un remediu excelent pentru persoanele iritabile, certarete, nervoase sau angoasate. Reteta de preparare este urmatoarea: intr-un pahar de lapte dulce fierbinte se pune o lingurita de pulbere macinata fin de seminte de fenicul, apoi se lasa sa se raceasca. Se bea imediat cu inghitituri mici. Acest aliment este totodata un remediu natural, care este bine sa fie introdus in alimentatia zilnica.
Maceratul la rece de fenicul este un remediu excelent pentru ochii obositi si pentru afectiuni oculare in general. Se aplica o compresa cu macerat la rece, ce va fi incalzit in prealabil prin plasarea vasului cu macerat pe o sursa constanta de caldura moderata. Apoi lichidul caldut se va folosi pentru comprese ce vor fi aplicate pe ochi timp, de 10- 30 minute.
Tinctura de fenicul se obtine prin amestecarea a 100 g de pulbere macinata fin cu 500 ml alcool alimentar de 50 de grade. Amestecul obtinut se lasa la macerat timp de 7-8 zile la caldura, timp in care se agita de cate trei ori pe zi. La sfarsitul perioadei se strecoara prin tifon si se pastreaza in sticle inchise la culoare. Tinctura de fenicul are proprietati expectorante, bronhodilatatoare, antispastice in astm, tuse spastica si faringita. Se administreaza diluata cu apa fiarta si racita: o lingurita de tinctura la o cana de apa, de trei ori pe zi.
sursa: ayurvedaromania.ro