facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Chimen

Condimente

Chimionul, sau chimenul, este un condiment foarte răspândit, folosit de secole în gastronomia unor ţări precum India, Turcia şi Grecia, dar şi în regiuni vaste din Orientul Mijlociu şi America de Sud, şi care a ajuns încet, dar sigur, şi în Europa.

chimen1

Planta de chimion are o tulpină subţire şi delicată, asemănătoare mărarului, cu frunze lungi şi flori albe sau roz. Numai seminţele acestei plante sunt folosite pentru gătit, ele fiind întâi uscate şi apoi folosite, ca atare sau măcinate, pentru condimentarea mâncărurilor. Chimionul are o aromă delicată şi un gust uşor iute, ca de alună, fiind ingredientul perfect, ce conferă preparatelor gastronomice un gust deosebit.

Chimenul conţine cantităţi semnificative de fier şi magneziu şi se ştie că are anumite proprietăţi medicinale. Este deseori folosit pentru tratarea tulburărilor digestive minore, ca, de exemplu, indigestia şi durerile de stomac, fiind în egală măsură considerat un carminativ eficient. În multe culturi se crede că acest condiment este stimulent al poftei de mâncare şi afrodisiac.

Datorită calităţilor sale, chimionul a ajuns să fie folosit de gospodinele din întreaga lume. Indiferent de gusturile pe care le aveţi în materie de gastronomie, există foarte multe reţete în care puteţi folosi chimenul pentru a savura bucate deosebite. Datorită locurilor de origine ale chimionului, acesta este un ingredient esenţial pentru prepararea cuşcuşului, un sortiment de paste făinoase răspândit în Africa de Nord şi în Orientul Mijlociu. Cuşcuşul condimentat cu chimen poate fi servit ca garnitură, combinându-se în mod fericit şi cu alte legume.

La fel de bine, chimionul condimentează mai toate mâncărurile indiene, în special curry-ul, fiind folosit în multe preparate iuţi şi condimentate, de obicei împreună cu ardeiul iute, dar şi în reţete mai dulci, în general împreună cu nucşoară, coriandru şi alte ierburi aromate. În plus, aroma chimionului contrastează plăcut cu lămâia şi cu alte arome de citrice.

Chimenul este samanta dubla a fructului plantei Carvum carvi L., care la maturitate se desface in doua seminte simple de culoare inchisa, cu aroma specifica si gust iute. Factorul activ condimentar este uleiul eteric aromat si foarte volatil. Chimenul se utilizeaza in alimentatie la condimentarea unor preparate: supa, branzeturi, produse de panificatie, bauturi, varza murata, etc.

Chimenul face parte din aceeasi familie cu anasonul. Frunzele verzi sunt adaugate in salate. Cel mai mult insa se folosesc semintele: pentru conservarea muraturilor, pentru a-i da painii o aroma deosebita, in branza, iaurt (mai ales la popoarele din zona baltica). In India se foloseste chimenul alb, care are un cu totul alt gust si o alta aroma, cu el se condimenteaza mancarurile cu orez si cu legume. Infuzia cu seminte de chimen este foarte recomandata in cazurile de guturai.

Articole despre


Articole din Condimente