facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Curcuma (Sofran indian)

Condimente

Curcuma alismatifolia (Sofran indian)

Planta erabacee, de 60-80cm inaltime de forma unei tufe, inrudita cu ghimbirul. Tulpina este scurta, subpamanteaza formand un rizom, asemanator celui de stanjenel. Curcuma are frunze lungi în formă de lance, rigide, lucioase şi de culoare verde deschis. Vara, din mijlocul fruzelor ies tijele florale, carnoase, ce poarta spice dese formate din bractee verzi, care protejeaza o floare nedecorativa. In varful spicului bracteele se coloreaza in roz intens dand impresia unei flori mari cu multe petale.
curcuma

Turmericul (Curcuma longa), cunoscut şi sub numele de curcuma, este o plantă ierboasă, de origine asiatică. Rădăcinile de curcuma au gust aromat, iute, fiind folosite pe scară largă drept condiment în bucătăria indiană, precum şi în medicina populară tradiţională de la noi. De la curcuma se folosesc doar rădăcinile (Rhizoma Curcumae) de culoare galben-intens, care conţin ulei volatil, zinziberen şi un colorant, numit curcumină, care conferă culoarea galbenă. S-a constatat că preparatele din curcuma stimulează puternic secreţia de bilă, avînd acţiune colagogă şi coleretică intense. Curcumina din rădăcinile de curcuma inhibă apariţia procesului canceros; există studii care arată că inhibă dezvoltarea cancerului de stomac, de sîn, de plămîni şi tumorile canceroase ale pielii. De asemenea, s-a constatat că are acţiune antiinflamatoare şi este un excelent factor hepato-protector.

Turmericul contine peste 80 de elemente nutritive dintre care cel mai important este curcuminul, principalul agent farmacologic. Rezultate a numeroase studii au dovedit ca turmericul (curcuminul) are efecte comparabile cu potenta cu hidrocortizonul, fenilbutazona sau Motrinul. Spre deosebire de acestea, care sunt asociate cu efecte toxice semnificative (ulcer, scaderea numarului de celule albe din sange, hemoragii intestinale, etc) turmericul nu are nici o toxicitate.

Curcuma face parte din familia ghimbirului, este foarte bogata in uleiuri eterice. Curcuma proaspata da gustul picant supelor, salatelor si legumelor prajite. Uscata si pisata, curcuma poate fi adaugata in mastile cosmetice – radacina de curcuma are o actiune antibacteriana si purificatoare. Atunci cind folositi acest condiment, trebuie sa fiti foarte atenti: atunci cind este uscata, curcuma se aprinde foarte repede si lasa in urma sa niste pete galbene care pot fi eliminate foarte greu. Vracii orientali considera ca curcuma purifica singele, trateaza ulcerul gastric si stimuleaza imunitatea organismului.

S-a constatat ca preparatele din curcuma stimuleaza puternic secretia de bila. Planta poate fi folosita ca stimulent digestiv si, cu moderatie, in condimentarea alimentelor.

Praful de turmeric se poate folosi la soteuri, cu ceapa, cartofi, conopida, telina, ardei, brocoli si alte mancaruri de legume. Se poate amesteca in iaurt si maioneza etc. Mancarurile pregatite cu turmeric rezista mai bine la soare, daca serviti masa undeva in gradina, in zilele de vara.
S-a observat ca turmericul (de fapt elementul activ ala sau, curcuminul) se asimileaza mai bine si este mai folositor daca se amesteca cu piper negru (piperina din piperul negru creste asimilarea turmericului de 20 de ori). Pentru tratament se poate administra cate jumatate de lingurita de trei ori pe zi din amestecul a 16 parti de turmeric si 1 parte piper negru pisat foarte fin. In medicina chineza cantitatea maxima administrata pe zi este intre 3 si 9 grame.

Articole despre turmeric, turmeric proprietati