facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Marar

Condimente

Planta erbacee aromatica din familia umbeliferelor, cu frunze filiforme si cu flori galbene, intrebuintata mail ales drept condiment (Anethum graveolens).
marar

Mararul este originar din regiunea mediteraneana si din sudul Rusiei si se foloseste din cele mai vechi timpuri. Era cunoscut si apreciat de babilonieni, asirieni, romani pentru proprietatile tamaduitoare. Mararul a fost intens folosit si in medicina tibetana (Unani) si in cea indiana (Ayurveda). La un moment dat devine specific Europei de nord, fiind nelipsit in bucataria scandinava, iar anglo-saxonii folosindu-l datorita uleiurilor volatile, pentru efectul calmant si ca antidot contra vrajilor. S-a raspandit cu timpul peste tot in lume. Aroma proaspata a frunzelor si semintelor l-au facut sa fie folosit traditional la muraturi si intr-o serie de preparate culinare germane, rusesti si scandinave.

Mararul contine o combinatie unica de fitonutrienti care au efect antioxidant pentru organism atunci cand este consumat crud. Este o sursa excelenta de Vitamina C. Acesta este cel mai important antioxidant solubil in apa al corpului uman, fiind singurul care poate neutraliza radicalii liberi din tot organismul, responsabili pentru deteriorarea celulara. Vitamina C gasita in marar are un efect antimicrobian direct si ajuta la functionarea normala a sistemului imunitar. Administrarea unei doze mai crescute de vitamina C este asociata cu scaderea riscului de ateroscleroza, cancer de colon, si complicatii ale diabetului, cum ar fi deteriorarea nervilor sau boli de inima. Fiind o foarte buna sursa de fibre, mararul ajuta la reducerea colesterolului din sange. Ajuta, de asemenea, la normalizarea presiunii sangelui, datorita continutului ridicat de potasiu, prevenind astfel infarctul sau atacul de cord.

Mararul este o planta de neinlocuit, conferind salatelor de cruditati o aroma deosebita.

Articole despre marar


Articole din Condimente