facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Arpagic

Condimente

Arpagicul proaspat, tocat marunt, este adaugat in mod frecvent supelor, tocanelor si sosurilor, mai ales cele pe baza de iaurt sau oua. Nu se recomanda fierberea sau prajirea pentru ca aroma se pierde in mare masura.


In bucataria franceza se foloseste un amestec care contine arpagic, de tarhon, patrunjel si antonica, numit fines herbescare da aroma multor mancaruri, de la salate la omlete, de la pui la peste.

Nu este recomandata combinarea arpagicului cu condimente cu arome puternice, pentru ca acestea vor acoperi aroma lui subtila, facandu-l inutil.

Arpagicul sub forma de seminte, ceapa de arpagic, ori prazul, toatereprezinta surse incredibile de sanatate. Una dintre calitatile celemai surprinzatoare ale arpagicului este aceea de anticoagulant alsangelui. Daca mai multi romani ar cunoaste acest "har", probabil camulte accidente vasculare cerebrale sau hematoame interne - nedepistateprin radiografiere - ar putea fi evitate. Va sfatuiesc ca, ori de cateori aveti un accident prin impact puternic (caderi, accidente rutieresau dupa o agresare fizica), sa nu intarziati in a introduce in meniuldumneavoastra arpagicul. Este usor de sesizat prezenta unui tromb (cheag)de sange intern, deoarece el genereaza dureri in zona in care apare. Dacadurerile nu migreaza in alta parte a corpului, mentinandu-se in aceeasiregiune, atunci este certa prezenta cheagului de sange. In aceste cazuri,se poate prepara o supa de arpagic-praz, taindu-l marunt si fierbandu-lintr-un amestec (in parti egale) de apa si vin alb sec. Se consuma cateo portie de 200 ml de astfel de supa de 2 ori pe zi.

Articole despre


Articole din Condimente