facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Ceapa

Condimente

Ceapa este o legumă ale cărei proprietăţi antiinflamatoare şi antibacteriene sunt bine cunoscute. Tratează răceala, scade glicemia, previne bolile cardiovasculare, omoară bacteriile, întăreşte oasele şi are proprietăţi anticancerigene.
ceapa

Specialiştii au descoperit că, dacă mâncaţi ceapă de două-trei ori pe săptămână, puteţi reduce semnificativ riscul de cancer ovarian şi de colon. O bună sursă de vitamina C, fibre, crom, mangan, potasiu, cupru şi fosfor, ceapa ajută oasele să-şi păstreze densitatea şi compoziţia chimică.

Cele mai bune sunt cepele al căror miros este foarte puternic şi pătrunzător. Cea mai bună alegere e ceapa de apă, urmată de ceapa galbenă, ceapa roşie şi apoi ceapa albă. Ca o regulă generală, cu cât lăcrimaţi mai mult atunci când tăiaţi o ceapă, cu atât ea e mai bună pentru sănătate.

Precum verdeţurile, ceapa crudă şi proaspătă oferă maximum de beneficii. Însă există persoane al căror organism respinge ceapa neprelucrată termic. În acest caz, specialiştii recomandă ca ceapa să fie preparată termic într-un timp scurt, pentru a nu pierde fitonutrienţii.

Ceapa este folosita la gatit, pentru gustul sau dulce si aromat. Intrebuintarile sale insa sunt mult mai diversificate prin proprietatile curative si efectele benefice asupra sanatatii organismului.

-cel mai util este sa se consume pentru intern ceapa cruda in special verde sau sa se consume suc de ceapa.
-tinctura-
-Ceapa cruda ca atare sau macerata cateva ore in ulei de masline, in salata in cruditati, aperitive, in toate ciorbele.
-taiata fin si luata cu lapte sau in supa, asezata pe unt cu paine.
-O ceapa taiata fin macerata cateva ore in apa calda. Se bea maceratul dimineata pe nemancate, cu cateva picaturi de lamaie in afectiunile venoase sau cele descrise.

Este recomandat ca ceapa sa fie consumata mai ales in stare proaspata, coapta in coaja sau sub forma de supa, devenita celebra in bucataria traditionala pariziana. Ceapa are proprietati antibacteriene puternice si de aceea este un remediu excelent pentru tratarea infectiilor respiratorii.

Articole despre ceapa


Articole din Condimente