Dovleac, Seminte de
Condimente
Nutritionistii sustin ca daca le consumam zilnic, sfecla sau semintele de dovleac ne vor imbunatati starea de sanatate, fara a fi nevoie sa luam vreun medicament sau supliment alimentar.
Aceste seminte sunt cea mai hranitoare parte din dovleac si contin mult magneziu. Un studiu realizat de cercetatorii francezi a aratat ca barbatii cu un nivel ridicat de magneziu prezinta un risc cu 40% mai mic de a muri tineri.
Pe langa faptul ca ajuta la eliminarea parazitilor intestinali, desfunda vasele de sange, regleaza colesterolul si stimuleaza activitatea rinichilor, semintele de dovleac au un efect echilibrant glandular si nervos.
Bolile de inima asociate unor valori crescute ale colesterolului pot fi ameliorate cu ajutorul unei cure de seminte de dovleac. Se scot din alimentatie carnea, prajelile, untul si margarina, precum si produsele de cofetarie si patiserie. Se consuma zilnic in jur de o suta de grame de seminte de dovleac, al caror ulei contine acizi grasi polinesaturati, care sunt un elixir pentru vasele de sange. Pentru a fi eficiente terapeutic, semintele de dovleac se consuma doar neprajite.
Cultivarea dovlecilor s-a răspândit pe glob când exploratorii europeni, întorcându-se din călătoriile lor, au adus multe dintre bogăţiile agricole ale lumii noi. Deşi seminţele de dovleac se găsesc în reţetele multor culturi, ele sunt o trăsătură a mâncării tradiţionale mexicane.
Popularitatea seminţelor de dovleac a crescut odată cu descoperirea valorii lor nutritive şi a beneficiilor aduse sănătăţii. Seminţele de dovleac sunt o sursă de minerale (zinc, fier şi cupru), fosfor, magneziu şi mangan. În plus conţin proteine şi vitamina K.
Semintele de dovleac sunt o sursa excelenta de minerale precum magneziul, fierul, zincul, cuprul.
Cele mai puternice efecte terapeutice le au semintele de dovleac. Ele ajuta la: eliminarea parazitilor intestinali, desfunda vasele de sange, regleaza colesterolul, stimuleaza activitatea rinichilor.
Miezul semintelor de dovleac are culoarea verde. Pentru a beneficia de calitatile acestor seminte, ele trebuie consumate crude, neprajite si nesarate. In comert se gasesc pungute cu seminte de dovleac, decojite, crude. Ele sunt mai sanatoase decat semintele de floarea soarelui neprajite. Pot fi mancate simple, ca o gustare, cand vrem sa rontaim ceva, sau se pot adauga in salate, in cerealele cu lapte/ iaurt ori in diverse tipuri de mancare. Poti zdrobi miezul de la seminte, amesteci cu usturoi pisat si alte verdeturi ori condimente, ulei de masline, zeama de lamaie si folosesti acest dressing la diverse salate sau in alte combinatii. Se pot pune si la prajituri. Sunt foarte satioase, dar au si ceva calorii. Un sfert de ceasca de miezuri decojite, circa 34 de grame, are 186 de calorii.