facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Bitterul suedez – un remediu terapeutic eficient

Fitoterapie

Bitterul suedez este un extract hidroalcoolic din plante medicinale ca frunze de aloe, rădăcină de iris, flori de salcîm, rădăcină de troscot, rădăcină de tătăneasă, măghiran, fructe de ienupăr, rădăcină de genţiană, fructe de fenicul, frunze de anghinare, flori de gălbenele, rădăcină de angelică, răşină de brad şi altele. Modul de prepare, deşi nu prea complicat pentru cine ştie ce este acela un extract hidroalcoolic, dar şi gramajul plantelor utilizate în reţetă sînt secrete ale firmelor sau terapeuţilor care prepară şi vînd un astfel de remediu.

bitter_tinctura

Trebuie ştiut, spun unii producători, că bitterul, ca remediu terapeutic, este "suedez" numai atunci cînd la preparare se folosesc plante medicinale care cresc prin părţile Suediei. Or, benefica licoare poate fi preparată şi cu plante medicinale adunate de pe plaiurile noastre. Că suedezii au înregistrat primii marca acestui acest produs, nu înseamnă că noi, românii, nu putem prepara un bitter medicinal de calitate. Nici măcar metoda de preparare nu este unică, ea se pierde în negura timpurilor, a fost folosită peste tot în lume, numai că produsul s-a numit altfel. Bitterul medicinal se poate obţine prin macerarea naturală în alcool de cereale 40 la sută volum a unui număr de plante medicinale, uneori chiar peste 30 de plante.

Dar revenind la bitterul suedez, este bine de ştiut că, datorită principiilor active ale plantelor de mai sus, este un tonic şi un stimulent general al organismului. Creşte activitatea fizică şi intelectuală, stimulează hematopoieza (procesul de formare a celulelor sanguine în măduva osoasă roşie), stimulează activitatea factorilor naturali de apărare a organismului. Totodată, creşte numărul leucocitelor şi puterea fagocitară a acestora, cît şi producerea de anticorpi, contribuind atît la prevenirea, cît şi la vindecarea mai rapidă a îmbolnăvirilor.

Prin stimularea sistemului imunitar, a capacităţii de apărare a organismului, contribuie la lupta anticanceroasă. Sub acţiunea factorilor cancerigeni, în organismul uman apar celule modificate morfologic şi funcţional ce pot suferi, la un moment dat, modificări maligne. Dacă organismul îşi păstrează puterea de apărare, el are capacitatea de a distruge aceste celule, de a îndepărta pericolul multiplicării lor, posibilităţile apariţiei cancerelor maligne fiind mult diminuate.

Bitterul suedez are acţiune hipocolesterolemiantă (de scădere a colesterolului din sînge) şi hipoglicemiantă, previne apariţia precoce a fenomenelor clinice de ateroscleroză şi îmbătrînire, acţionînd favorabil în cazul coagulărilor intravasculare. Favorizează digestia şi calmează durerile intestinale. Are acţiune colagog-coleretică (fluidifică secreţia biliară şi stimulează contracţiile veziculei biliare), activînd eliminarea bilei din ficat. Are acţiune diuretică (măreşte cantitatea de urină eliminată din organism), laxativă şi antispastică (diminuează contracţiile muşchilor organelor interne).

Bitterul suedez este indicat în astenia fizică şi nervoasă de muncă, astenia nevrotică, astenia sexuală, în anemii, migrene, inapetenţă, afecţiuni cronice ale ficatului şi căilor biliare, ale tubului digestiv, aparatului urinar, cardiovascular şi pulmonar. Poate fi folosit timp îndelungat atît la copii, cît şi la adulţi sau bătrîni. Nu are contraindicaţii şi se poate asocia cu reţetele medicamentoase, desigur, la indicaţia medicului. Se bea înainte de masă, diluat în apă, cîte 1 linguriţă pentru copii şi 3 linguriţe pentru adulţi.

De menţionat că, acţiunea terapeutică a oricărui bitter medicinal din comerţ sau preparat acasă este în funcţie de plantele utilizate.

sursa: evenimentul.ro

Articole despre


Articole din Fitoterapie