Durerea de gat sa fie de la inghetata?
Spiritualitate
In lumea celor mici, a celor care inca nu stiu cum sa foloseasca toate suntele pentru a forma cuvinte se intampla ceva magic: simt si exprima tot ce simt, exact asa cum este, fara ca mintea sa denatureze, fara ca judecata sa ia locul emotiei.
Este un aspect cu care ne nastem si pe care il pierdem oarecum in tumultul lucrurilor pe care le invatam. Si ce pierdem de fapt este comunicarea cu noi insine, cu posibilitatea de a exprima si a intelege ce simtim.
Zilele trecute un baietel de 5 ani plangea de frica. Nu stapanea bicicleta si ii era frica sa se urce pe ea fara sustinere. Spunea asta cu toata gurita lui, stia exact ce simte si cerea ajutorul sa gestioneze aceasta emotie. Din pacate mama sa a “rezolvat” problema ignorand total ce simtea si exprima copilul: “Cum sa iti fie frica? Ti-am luat bicicleta ca sa mergi cu ea, nu sa te smiorcai!”. Sunt de inteles trairile mamei legate de banii cheltuiti si frustrarea de a nu transmite siguranta de care are nevoie copilul, dar asa introducem indoiala, neintelegerea si punem capac peste tot ce ar putea sa mai fie nativ in simtirea si exprimarea sentimentelor.
Experienta de mama mi-a aratat cat de provocator este sa inteleg eu, ca adult, ce vrea sa imi transmita copilul si cat de relaxat devenea cand in sfarsit reuseam sa inteleg. Si toate astea pentru ca incercam sa traduc sentimentele cu judecata mea, cu multitudinea de ganduri si ingrijorari.
Cand inaintam in varsta, devine din ce in ce mai greu sa exprimam ce simtim si mult mai usor sa spunem ce gandim. Spatiul ocupat de minte nu este unul liber, el este plin de emotii si sentimente care neexprimate genereaza reactii fizice (dereglari fiziologice, alergii, boli). Corpul nostru este cel care ne aminteste in fiecare zi de resursa nativa pe care o avem si pe care o ignoram.
El este cel mai bun barometru al starii noastre emotionale si la copiii este ca un ceas elvetian. L-ai trimis pe copil la colt, fara sa il lasi sa isi spuna si varianta lui, a aparut durerea de gat, ureche, conjuctivita, burta... etc. S-a certat cu un prieten si e suparat pe toti, ups a aparut, accidental, julitura, cucuiul sau fractura.
Se intampla si cu noi si, din pacate, nu avem timp sa observam: nodul din gat, frisoanele, crampele, bataturile, durerile de cap, de stomac, entorsa, nevoia de a purta ochelari… etc.
Fiecare dintre ele sunt doar mici atentionari ca ceea ce simtim este in disonanta cu ceea ce manifestam (facem, vorbim, gandim, exprimam in orice forma). Si daca la inceput semnele vor fi discrete, in timp corpul nostru nu va mai putea gestiona aceste diferente majore si le va inmagazina transformandu-le in afectiuni.
Ce putem face pentru ca tot sistemul fiintei noastre sa existe in armonie?
Sa fim prezenti, sa invatam de la copiii mici ca tristetea vine si pleaca exact cum a venit, doar gandurile o amplifica si o pastreaza. Frica nu da nimic decat frica, dupa ce ea trece raman multe calitati pe care le putem accesa in orice facem: linistea, controlul, curajul, rabdarea, bucuria, fericirea si cate si mai cate. La fel se intampla cu oricare dintre trairile noastre, daca suntem prezenti, le acceptam, le intelegem, le vindecam si apoi le lasam sa treaca. In acest fel, acel joc nesfarsit al mintii dispare.
Sunt multe modalitati in care putem fi raniti si fiecare dintre noi relationam diferit chiar si in situatii similare. Ce putem pune in comun este vindecarea si aceasta vine complet prin iertare (a noastra, a celor din jur, a contextului). Iertand scapam de bagajul emotional pe care il inmagazineaza corpul nostru si de vartejurile de amplificare a situatiilor create de mintea noastra.
Cand ai iertat ultima data din suflet, sufletul celeilalte persoane si nu comportamentul? Poate fi o tema pentru acasa, ce simti atunci cand ierti?
Maria Alina Gutoi,