facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

CRESON

Condimente

Cresonul (Lepidium sativum) sau hreniţa este o plantă erbacee legumicolă anuală din familia cruciferelor, cu flori albe mici, cultivată pentru frunzele ei întrebuinţate ca salată sau condiment.


In antichitate, cresonul era folosit drept condiment si planta medicinala, datorita mirosului sau specific.
Dintre cele 40 de specii de creson, se folosesc mai ales cresonul de fântâna, condurul doamnei si galbenelele alpestre.

Din punct de vedere al formulei chimice, cresonul contine uleiuri esentiale sulfurate care au o actiune puternica asupra bronsitelor cronice, tusei persistente, catarului pulmonar si tusei convulsive.
Pentru a obtine un efect calmant, trebuie folosit sucul, în doza de 100-150 g pe zi, amestecat cu putina apa rece sau lapte rece. Se bea în doua prize, dimineata devreme, pe stomacul gol si înainte de prânz. Trebuie exclus din alimentatie orice lichid cald, pentru ca acesta ar neutraliza efectul uleiurilor volatile si bautura nu ar mai avea nici o actiune asupra bolii.
Din 150 g de creson se obtin aproximativ 100 g de suc.

Germenii de creson conţin o cantitate mare de calciu, potasiu, iod, fier şi fosfor. Au efecte depurative şi ajută la controlul zaharurilor.

Cresonul are un continutul ridicat de vitamine si carotină si un gust special, usor picant asemănător hreanului, dar nu atât de intens. A fost folosit deja în timpurile antice pentru nenumăratele sale efecte benefice asupra organismului uman. Nu trebuie să uităm nici de faptul că este considerat ca un bun afrodiziac.

Articole despre


Articole din Condimente