Ghimbir
Condimente
Planta originara din Asia, cunoscuta inca din Antichitate, ghimbirul (Zingiber officinale) ocupa un loc de vaza in farmacopeea orientala. Radacina de ghimbir este folosita, de regula, ca un excelent remediu pentru durerile de stomac si usurarea digestiei. In caz de greata, se tine in gura, sub limba, o bucatica de radacina de ghimbir. Senzatia de greata si voma va dispare imediat. Un astfel de remediu nu ar trebui sa lipseasca din casa nimanui.
Un bun remediu pentru combaterea durerilor de ficat si a balonarilor abdominale il reprezinta un amestec de orez cu ghimbir. Se pune o cana de orez intr-un vas cu fundul plat, se toarna apa pina se acopera orezul si se lasa 12 ore, timp in care este absorbita complet. Se pune, apoi, orezul intr-o cratita uscata si se incalzeste treptat, amestecindu-se continuu. Dupa ce orezul s-a uscat si rumenit, se pune rece intr-un borcan care se inchide ermetic, pentru a fi protejat de umiditate. Se fierbe, apoi, o jumatate de cana de apa, se adauga o lingurita din orezul uscat si o bucata de radacina de ghimbir. Se fierbe un minut, se ia de pe foc si se lasa 5 minute, dupa care se scurge apa. Se consuma cite o lingura, de 2-3 ori/zi. Pe timp de iarna, acest remediu incalzeste stomacul si este benefic pentru organism.
O alta reteta, in care ghimbirul este amestecat cu alte plante pentru a stimula stomacul, este cea formata din albastrele (14 g), frunze de zmeur (14 g), turita mare (14 g), frunze de papadie (14 g), pelin (14 g) si radacina de ghimbir (7 g). Se amesteca bine toate aceste ingrediente si se pune o jumatate din cantitate intr-o jumatate de litru de apa rece. Se fierbe si apoi se lasa la foc mic timp de 15 minute. Cand s-a racit, se strecoara si se bea o jumatate de cana din acest ceai, inainte de masa. Astfel dispar gastritele si dispepsiile.
Un bun remediu pentru combaterea durerilor de ficat si a balonarilor abdominale il reprezinta un amestec de orez cu ghimbir. Se pune o cana de orez intr-un vas cu fundul plat, se toarna apa pina se acopera orezul si se lasa 12 ore, timp in care este absorbita complet. Se pune, apoi, orezul intr-o cratita uscata si se incalzeste treptat, amestecindu-se continuu. Dupa ce orezul s-a uscat si rumenit, se pune rece intr-un borcan care se inchide ermetic, pentru a fi protejat de umiditate. Se fierbe, apoi, o jumatate de cana de apa, se adauga o lingurita din orezul uscat si o bucata de radacina de ghimbir. Se fierbe un minut, se ia de pe foc si se lasa 5 minute, dupa care se scurge apa. Se consuma cite o lingura, de 2-3 ori/zi. Pe timp de iarna, acest remediu incalzeste stomacul si este benefic pentru organism.
O alta reteta, in care ghimbirul este amestecat cu alte plante pentru a stimula stomacul, este cea formata din albastrele (14 g), frunze de zmeur (14 g), turita mare (14 g), frunze de papadie (14 g), pelin (14 g) si radacina de ghimbir (7 g). Se amesteca bine toate aceste ingrediente si se pune o jumatate din cantitate intr-o jumatate de litru de apa rece. Se fierbe si apoi se lasa la foc mic timp de 15 minute. Cand s-a racit, se strecoara si se bea o jumatate de cana din acest ceai, inainte de masa. Astfel dispar gastritele si dispepsiile.
sursa:ecolife.ro