facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Aloe - proprietati antibiotice si antiinflamatorii

Fitoterapie


2. Proprietati antibiotice

Planta de aloe poseda o extraordinara putere antibiotica naturala. Aceasta munca dura si selectiva e realizata de diversi glicoxizi antrachinonici, cum ar fi aloina si acidul aloetic.

In realitate, sub supravegherea acemananului care pregateste tesuturile pentru primirea antrachinonilor, aloemodina si enzima bradichinaza isi pot desfasura activitatea lor antibiotica, bactericida si germicida datorita citotoxicitatii sale dupa protectia citoplasmei.

Sistemul imunitar este implicat intr-o reactie rapida impotriva atacurilor patogene externe, producand mai multi microfagi, interferoni si interleucine.

Activitatea antibiotica poate fi evidentiatadatorita utilizarii de creme dezinfectante si antibiotice de uz topic, fie prin utilizarea regulata sau sporadica a sucului de baut impotriva infectiilor organismului nostru.

3. Proprietati antiinflamatorii

Aceasta actiune oferita de planta de aloe, reprezinta fara indoiala, proprietatea cea mai observata si documentata.

Gelul de aloe dezvolta o actiune calmanta si linistitoare asupra tesuturilor inflamate si dureroase, cu o intensitate egala celei a medicamentelor de sinteza pe baza de steroizi si cu avantajul de a nu produce efecte colaterale toxico-nocive.

Acelasi efect al gelului se observa atat pe parti inflamatorii acute cat si cronice.

Activitatile antiflogistice ale plantei de aloe se manifesta prin trei steroizi vegetali: lupeolul, beta sitosterolul si campesterolul.

Se consimte un efect inhibator al prostaglandinelor de tip 2, numite PG2, si sinteza colesterolului in limfocite, care de altfel combat agentul invadator, producand aspectul tipic ingrosat si tumefiat al unei inflamatii.

In schimb, acemananul dezvolta producerea de macrofagi prin capacitatea lor de absorbtie sau de inglobare a moleculelor sau organismelor, incompatibile cu corecta functionare metabolica, diminuand efectele evidente ale tumefierii.

Interventia este amplificata si de enzima auxiliara bradichinaza, care intra in formarea chininei, printre care bradichinina si interleucina, molecule produse de organism ca raspuns primar la o inflamare iminenta. Sucul de aloe utilizat in mod topic este un bun remediu antiinflamator si antidolorific.

Extras din "Marea carte despre aloe" - A. Bassetti, S. Sala

Articole despre Aloe Vera