facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Aloe - farmacologie

Fitoterapie


Aspecte generale


Constituientii plantei de aloe sunt derivati pornind de la frunza si mai precis de la cele trei sectiuni principale: cuticula externa, constituita din celule vegetale periciclice, xilema si floema, pe unde trece limfa si are loc procesul de fotosinteza, stratul mucilaginos si paranchimul intern, cu renumitul sau gel. Cantitatile relative de substanta care creeaza planta de aloe sunt destul de reduse si reprezinta de fapt, 3% din fractiunea solida totala. Acest lucru semnifica faptul ca planta de aloe este constituita practic 97% din apa. Aceasta apa, insa, nu e o substanta oarecare, ci aceea aleasa de planta pentru propria crestere si necesitate. Cine cunoaste principile homeopatiei si teza "memoriei apei"poate intelege cat este de important rolul sau, in aparenta o simpla substanta, in sucul final produs. Multi cercetatori sustin ca asemenea efecte, sunt totusi produse principale ale actiunii sinergice a 80 de clase de compusi diversi si mai bine de 200 de molecule active din punct de vedere biologic.

Trebuie stiut ca multitudinea acestor principii e continuta in gel si ca glicozele antrachinonice si antracene, cum ar fi aloina, sunt continute sub protectia cuticulara si epiderrmica a frunzei, impreuna cu cristalele de oxilat de calciu. O inlaturare manuala a coajei frunzei de aloe le garanteaza prezenta, desi redusa, in sucul finit. De fapt, xilemele, usor vizibile in gel, contin circa 30-40 mg la un litru de suc.

Cand planta de aloe este aplicata pe o arsura, pe o rana sau pe o iritatie a pielii, o multitudine de substante se misca, in mod ordonat, niciodata la intamplare, intr-o unica si bine definita directie.

In continuare vom enumera proprietatile terapeutice ale plantei de aloe, in totalitatea partilor sale botanice.

1. Proprietati de anti-imbatranire a pielii si a organismului

Pretioasele oligoelemente prezente in sucul de aloe, manganul si seleniul constituie enzimele superoxido dismutaza si glutatione peroxidiaza, cunoscute ca puternici agenti antioxidanti si de anti-imbatranire celulara. De fapt, celulele sunt mai puternice in combaterea efectelor negative datorate oxigenului si amplului spectru de radiatiicarora le suntem supusi in fiecare zi. Aminoacid ne-esential, prolina, este constituent al colagenului, care asigura o perfecta tinuta si elasticitate a tesuturilor epidermice.

Alti constituenti activi, precum saponinele, favorizeaza o mai buna si mai rapida descuamare a pielii.

Un corect aport vitaminic si mineral, prezent in planta de aloe stimuleaza o mai buna irigare sanguina garantand asadar, o mai buna oxigenare si mai rapida expulzare a toxinelor. Astfel, pielea este curatata, hidratata si mai elastica, protejata impotriva radicalilor liberi, si a activitatii lor degenerative, producand un miraculos efect anti-imbatranire. Acest extraordinar efect poate fi apreciat fie prin utilizarea regulata de cosmetice sau geluri reparatoare pe baza de aloe, fie datorita administrarii zilnice de cel putin 50 ml suc proaspat.

Extras din "Marea carte despre aloe" - A. Bassetti, S. Sala

Articole despre Aloe Vera