Aloe - proprietati nutritive si purificatoare
Fitoterapie
9. Proprietati nutritive
Sunt diverse substante prezente in planta de aloe care pot furniza o ridicata valoare nutritiva. Sunt citate cele peste 10 minerale care dezvolta activitati dintre cele mai diverse in cadrul metabolismului celular generand rezultate care pornesc de la formarea oaselor datorita calciului, de la buna functionare a muschilor cardiaci datorita magneziului, de la interventia cromului in metabolismul glucozei, la puternicele efecte antioxidante ale cuprului.
Urmeaza actiunile profunde realizate de vitamine fie ele liposolubile A, C, E cat si hidrosolubile din grupul B. Fara acestea noi nu putem trai, simtim nevoia de a le introduce zilnic in dieta noastra. Acestea se intind de la metabolismul carbohidratilor la cel proteic si lipidic, la constituirea enzimelor antioxidante, de la participarea la fenomenele de multiplicare celulara, la constituirea celulelor propuse in apararea sistemului imunitar al organismului.
Continuam ampla descriere a substantelor cu o inalta valoare nutritionala, apropiindu-ne de aminoacizi, umili si versatili constituenti ai enzimelor, ai hormonilor, si ai tesuturilor noastre, in special cele musculare si epiteliale.
Urmeaza apoi o vasta cantitate de molecule precum zaharidele simple, care imbunatatesc absorbtia nutritiva si deci, sanatatea organismului nostru. Acemananul, mucopolizaharid in sir lung, reuseste sa reactioneze cu membranele celulare slabite de procese digestive si nutritive proaste, favorizand schimbul de substante toxice cu exteriorul si cel de substante nutritive cu interiorul.
Prin acest mare cocktail de substante garanteaza sucul de aloe corecta si echilibrata administrare a acestor nutrienti in mod comparabil cu cel al modernilor integratori multi-minerali, vitaminici si proteici.
10. Proprietati purificatoare
Actiunea purificatoare a sucului de aloe e dezvoltata de mai multe molecule. Acest lucru are loc datorita aloinei continute in planta, care produce efecte laxative si drenante.
Apar si saponinele, prezente in interiorul gelului, care desfasoara o actiune puternica de curatare si exfoliere, in special in reactii patologice ce privesc aparatul tegumentos.
Potasiul dezvolta un rol fundamental datorita caruia e posibila eliminarea reziduurilor derivate oxidarii care are loc in citoplasma.
Si in acest caz, zaharidul simplu, acemananul, dezvolta actiunea sa de intarire a peretilor celulari, pana cand toxinele create de metabolism si de reactiile secundare, datorate prezentei mancarii nedigerate, reusesc sa iasa din organismin mod corect.
Extras din "Marea carte despre aloe" - A. Bassetti, S. Sala