Aloe - proprietati antimicotice si antioxidante
Fitoterapie
4. Proprietati antimicotice
Aceasta proprietate este dezvoltata de doi acizi organici continuti in sucul de aloe: acidul cinamic si cel crizofanic.
Primul isi produce opera germicida actionand impotriva ciupercilor, care intra in organismul nostru, atacandu-le. Acest lucru se datoreaza citotoxicitatii sale care se exprima in mod coordonat, dupa protectia citoplasmei, impotriva atacurilor patogene externe producand mai multi macrofagi si intarind peretii celulari.
Acidul crizofanic, este un bun fungicid, depurativ, laxativ, diuretic si stimulator al secretiei biliare. Acest lucru se datoreaza structurii sale moleculare, in care e prezent un radical antrachinon. Are loc o curatire neta a reziduurilor toxice produse de ciuperci. Acidul crizofanic, prezent in planta de aloe, dezvolta o functie fungicida, mai ales la nivel intestinal.
In cazul Candidei Albicans din tractul intestinal, se recomanda asocierea actiunii plantei de aloe cu un ulei esential de arbore de ceai.
5. Proprietati antioxidante
Sunt multe substantele din interiorul sucului de aloe, care au efecte antioxidante si combat radicalii liberi si, in special, oxigenul monovalent, produs de reactii secundare, responsabil de distrugerea tesuturilor intracelulare si de producerea activitatii precanceroase.
Aceste substante sunt mineralele, manganul si curpul, vitaminele B2, B6, C si E si aminoacidul cisteina.
Manganul este un element dotat cu o ridicata putere antioxidanta, ce incetineste procesul de imbatranire, facand celulele mai puternice, in combaterea afectelor negative cauzate de oxigen si spectrului de radiatii carora suntem supusi zilnic. Constituie parte din enzima superoxid dismutaza, aliat al radicalilor liberi din pancreas, ficat si rinichi.
Cuprul este un oligoelement, esential pentru starea de sanatate a omului. Si acest antioxidant, limiteaza daunele radicalilor liberi, in special prin proteina ceruloplasmina, care oxideaza forma redusa a fierului responsabil de formare radicalilor.
Cuprul prin enzima superoxid dismutaza, a carui parte constituenta este, previne actiunea actiunea acizilor grasi polisaturati mentinand puternice membranele celulare. In acest fel se explica si proprietatile anticancerigene.
Vitamina B2 participa in mod activ la complexele procese metabolice celulare. Riboflavina limiteaza si inhiba toxinele produse de respiratia celulara, proces metabolic natural, foarte oxidant.
Vitamina B6 face parte din metabolismul unui aminoacid important esential, triptofanul, implicat in sinteza proteinelor cu mare putere antioxidanta.
Vitamina C este un puternic antioxidant, intrucat limiteaza daunele provocate de oxidarea radicalilor liberi, cauzate de globulele albe. Asa cum se stie, globulele albe sunt responsabile de apararea noastra imunitara; prin aceasta, starea de boala este depasita cu o mai mare usurinta.
Vitamina E intervine in procesele de productie energetica celulara, fiind foarte importanta pentru sanatatea noastra, mai ales in cadrul bolilor nervoase si de sistem imunitar.
Si cisteina participa la echipa antioxidanta a plantei de aloe. De fapt, acest aminoacid ne-esential, este garantul sanatatii si longevitatii noastre, intrucat face inactivi radicalii liberi prin grupul functional sulfurat, optim antioxidant si deci protector si fortifiant al membranelor celulare de atacurile externe. Sa demonstrat prin studii recente ca cisteina impreuna cu vitaminele din grupul B se pot lega moleculelor toxice formate din procese patologice, pentru a constitui compusi inofensivi si inerti.
In urma acestei liste de substante capabile sa combata efectele negative ale radicalilor liberi, produsi de radiatii, fum si agenti toxici, se intelege importanta administrarii a 100 ml de suc de aloe in dieta noastra zilnica.
Extras din "Marea carte despre aloe" - A. Bassetti, S. Sala