Terapia prin tango pentru cei cu afectiuni neurologice
Alte terapii
În timp ce dansul este o formă populară de miscare, acum este dovedit medical ca dansul, si mai ales de tangoul argentinian, are efecte terapeutice. Oameni de toate vârstele se aduna la milongi si muzica lui Gardel umple atmosfera... ar putea fi asta fantana tineretii atat de mult cautata?
"Terapia prin Tango" este termenul aplicat scopurilor terapeutice de dansului si devine o modalitate populara de a imbunatatii viata multor pacienti. Prin dans, nu numai corpul este vindecat, dar si mintea este stimulata, astfel putand ajuta persoanele care suferă de o gama larga de afectiuni, de la depresie, la fobii si la schizofrenie.
"Terapia prin Tango" a devenit recent o nouă formă de tratament pentru pacientii care suferă de boli neurologice, cum ar fi Parkinson si Alzheimer.
Tratamentul anterior in cazul pacientilor cu Parkinson includea exercitii obisnuite, cum ar fi mersul pe jos, dar studiile efectuate de Departamentul de Kinetoterapie de la Washington University din Canada, arata că coordonarea in tango se dovedeste mai eficientă decât orice altă formă de exercitiu.
Găsirea echilibrului
"Am văzut că miscările din tango s-au dovedit utile în special în privinta echilibrului si mersului cu spatele", spune dr. Gammon Earhart, profesor asistent la Universitatea Washington si autor al studiului.
După ce a citit un studiu de Patricia McKinley, la o conferintă de Societatea pentru Neuroscience, care a declarat că tangoul imbunatateste mobilitatea la pacientii vârstnici, Earhart a vrut sa vada daca aceleasi rezultate ar putea fi obtinute si la pacientii cu boala Parkinson. Împreună cu Madeleine Hackney, o studenta doctorant si dansatoare profesionista, au efectuat o serie de teste pentru a compara tangoul cu alte dansuri mai cunoscute de canadieni ca valsul si trap Fox.
"Toate tratamentele au avut unele rezultate în comun, dar terapia cu tango întotdeauna s-au dovedit fie egală sau superioara celorlalte", a spus Earhart. Îmbunătătirea echilibrului si fluidizarea miscărilor au fost observate dupa mai putin de doua saptamani de practica.
Earhart consideră că există unele avantaje în dans, în general, dar că tangoul contine unele manevre specifice, care sunt deosebit de benefice pentru persoanele cu maladia Parkinson. Vindecarea ar putea consta în faptul că pacientul trebuie să fie în alertă maximă pentru a planifica pasii următori în timpul dansului. Coordonarea necesara pentru a dansa stimuleaza creierul astfel incat pacientul sa-si îmbunătăteasca echilibrul.
Imbratisarea vindecatoare
"Eu cred că este tangoul este benefic datorita apropierii. Prin îmbrătisarea strânsă cu partenerul, pacientii se simt în sigurantă si îndrăznesc să se miste mai mult", spune Marisa Maragliano, secretar la Sentimiento Tango, care a initiat prima conferintă internatională de terapie prin tango ce a avut loc în urmă cu două săptămâni in Rosario.
"Pacientii se simt protagonisti atunci când dansează si acest lucru imbunatateste respectul de sine. Apropierea de partener este vitala si îmbrătisarea în tango oferă o conexiune fizică", adaugă ea. Maragliano este o figura activa in scena terapiei prin tango si organizeaza mai multe clase cu pacientii care sufera de Parkinson si Alzheimer.
"Multi pacienti cu Alzheimer s-au izolat de societate si boala domină viata lor. Prin participarea la cursuri de dans, ei se pot bucura din nou de contactul fizic si pot socializa cu alti oameni", spune Maragliano. Pentru pacientii cu Alzheimer stimularea mintii este esentială pentru a combate deteriorarea totală a memoriei.
Pentru generatiile argentiniene mai în vârstă, tangoul declansează o multime de amintiri, explică Maragliano. Prin muzica, ei se intorc in timp, amintindu-si când au fost la milongi, dansand toata noaptea. "Când muzica incepe, ei recunosc instantaneu ritmul, si-si amintesc versurile si fredoneaza", spune ea. "Familiile imi povestesc despre cei dragi ca se întorc de la practica de tango si au multe de spus, ceea ce este neobisnuit pentru pacientii Alzheimer din cauza izolării si a lipsei de motivatie de a participa la orice activităti."
La Clinica de Memoria, 30 de pacienti sunt tratati pentru Alzheimer. Dr. Gerardo Tiezzi, director al clinicii, explică faptul că ei ajuta pacientii sa-si recastige identitatea printr-o serie de exercitii diferite, acum inclusiv prin tango.
"Înainte foloseam metode simple de tratament, cum ar fi exercitii fizice si de stimulare mentala prin intermediul muzicii. Dar am observat că pacientii isi amintesc în mod specific versuri de tango fără probleme si am decis să încerce să incorporeze tangoul ca o parte a exercitiului". El spune ca feedback-ul a fost pozitiv, iar pacientii declara ca dansul ii face sa se simta fericiti.
Ingredientul magic
"Terapia prin Tango" se ocupa cu modul în care oamenii se simt si contribuie la îmbunătătirea calitătii vietii lor", spune Earhart.
Întrebarea rămâne, cum se face că tangoul, cu cântece ale unor povesti de dragoste tragice si muzică lentă, acesta muzica melancolica a devenit terapie, si nu muzica disco, cu ritmuri mai vesele, versuri inspirate si costume colorate? De fapt, merengue si salsa sunt două alte dansuri dovedite a avea efecte medicale, dar Maragliano consideră că cheia se află în faptul că tangoul este unul dintre putinele dansurile în care partenerii sunt într-o pozitie de imbratisare, creând un contact de stimulare cu efecte de vindecare. Si cu singuranta... îmbrătisarea este cea care vindecă.