facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Yoga - Bhastrika pranayama

Exercitii fizice

Dintre tehnicile yoghine de respiratie, bhastrika pranayama (respiratia foalelor), pe langa efectele de purificare a plamanilor si a tractului traheo-bronsic, este de un real ajutor in combaterea constipatiei. Se poate realiza stand fie in sukhasana, fie in padmasana (postura lotusului), fie pe scaun, avand grija sa mentineti coloana vertebrala dreapta indiferent de pozitia adoptata.

spirit58

In postura aleasa, cu mainile sprijinite pe coapse si privind inainte, expirati profund, aplecandu-va in fata pentru a goli plamanii cat mai mult.

Inspirati lent, profund, pe nas, si in acelasi timp ridicati-va trunchiul, ajungand in pozitia de plecare.

Imediat ce plamanii sunt complet plini cu aer, expirati cu forta, pe gura, aplecandu-va iar in fata.

Fara sa faceti pauza, inspirati imediat si reluati intregul proces de patru ori.

Cand puteti executa de patru ori fara sa resimtiti nici cel mai mic disconfort, va puteti bloca suflul cateva secunde la fiecare a patra respiratie. Daca nu veti respira profund, poate sa apara o usoara ameteala, iar aceasta se datoreaza sublimarii intense a energiei. Ameteala va dispare curand dupa incetarea exercitiului, dar nu continuati daca resimtiti vreun disconfort. In acest caz, intindeti-va la sol, inchideti ochii, relaxati-va cateva minute si nu mai realizati exercitiul pana a doua zi.

Cresteti progresiv numarul de executii pana la 12 pe zi, amintindu-va sa realizati o scurta retentie a suflului dupa fiecare set de patru inspiratii.

Bhastrika pranayama stimuleaza circulatia sanguina, creste fluxul prana-ic (energia subtila a vietii) si, prin oxigenarea marita a sangelui, purifica circuitele nervoase. Cel mai important lucru pentru cei care sufera de constipatie il constituie masajul organelor abdominale, realizat prin miscarile de aplecare in fata si de revenire, avand ca efecte imbunatatirea digestiei si a excretiei.

Sursa: luxsublima.ro

Articole despre


Articole din Exercitii fizice