facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

"Calatoria" (din)spre onestitate emotionala

Spiritualitate

Un tărâm necunoscut
Cel mai adesea, emoțiile sunt terra incognita pentru noi. E ca și cum conștiința noastră s-ar ocupa cu prioritate de orice altceva, dar nu de partea emoțională.
Și totuși, tot ce facem, facem ca să ne simțim bine, să avem o stare emoțională plăcută – sau ca să atingem un echilibru emoțional. În plus, emoțiile ne fac umani – fără ele am fi niște roboți reci, fără inimă, fără compasiune sau empatie.
Doar că emoțiile sunt și partea vulnerabilă din noi. Și, de mici, societatea ne transmite un mesaj anti-vulnerabilitate, transformând emoțiile în semne de slăbiciune… și atât: ”Sub nici o formă nu arăta că ești slab, delicat, că ai și tu emoții și nevoi profund umane. Dacă faci asta, pericolele te pândesc. ”Jungla” de afară te-ar putea mânca, devora, strivi etc.” Valoarea sănătoasă a emoțiilor și rolul lor reglator pentru viața noastră interioară și exterioară este astfel minimalizat, ignorat sau chiar uitat complet.

brandon bays

Măști fără chipuri
Așa că ne creăm măști care ne ascund emoțiile față de ceilalți și, treptat, și față de noi înșine. Fără ca măcar să ne mai dăm seama, măștile care ne ascund chipurile adevărate ajung să nu mai ascundă chipuri. Ne golim de ceea ce e mai prețios – de sufletul nostru, de unicitatea lui.
Emoțiile sunt mesajele sufletului și reprimându-le, ne reducem sufletul la tăcere. Ducem vieți pe pilot automat și undeva în adânc avem senzația că se poate mai mult, visăm la o împlinire greu definibilă în cuvinte… și nu găsim calea spre ea. Pentru că am întemnițat în culisele vieții noastre psihice solii care ne anunțau că acea împlinire e posibilă: emoțiile noastre.
Peisajul devine și mai sumbru dacă trecem prin situații grele de viață în care, neștiind ce să facem cu emoțiile dureroase pe care le trăim, le ”înghițim”, le ”băgăm sub preș” și mergem mai departe, cu masca puterii pe chip. Și de sub această ”putere” încrâncenată, durerea emoțională își face drum spre conștiință în diferite feluri:
- Prin tulburări de atenție sau de memorie (pentru că o parte din resursele noastre de atenție ”rumegă” problemele nerezolvate),
- Prin tulburări emoționale, când emoțiile irump în conștiință sub forme disfuncționale: depresii, anxietăți, atacuri de panică, dependențe etc. sau chiar
- Prin probleme de sănătate fizică – ceea ce numim ”boli generate de stres” sau ”pe fond nervos”.

Ce simți cu adevărat?
Când am fost ghidată pentru prima dată în metoda ”Călătoria” de Brandon Bays, terapeutul m-a întrebat: ”Ce este cu adevărat aici? Ce simți cu adevărat?”. Și puterea acestor două întrebări, combinată cu dorința mea aprinsă de a afla adevărul despre mine, au străpuns masca pe care o așternusem peste emoțiile mele-durerile mele. Am realizat atunci ce important este să pleci de unde ești, nu de unde ai vrea să fii. Să fii onest emoțional – în primul rând față de sine.
De aici pornește procesul ”Călătoria”, conceput de Brandon Bays – care constă într-o introspecție ghidată prin care accesezi emoțiile pe care le-ai respins – pentru că nici nu te-a învățat nimeni ce altceva să faci cu ele. Parcurgi apoi o etapă de exprimare a emoțiilor nespuse vreodată (poate nici față de tine însuți), ajungând în final la o iertare – de sine, de ceilalți – care te eliberează de impactul emoțional negativ pe care situația dureroasă sau persoana cu care ești în conflict l-a avut asupra ta.

Onest emoțional… adică?
Onestitatea emoțională nu înseamnă să îți expui emoțiile în fața tuturor – decât dacă vrei să faci asta. Înseamnă că poți alege să te deschizi cu adevărat față de cei în care ai încredere și să spui ce simți – aceasta ducând la o relație bazată pe adevăr, sinceritate, integritate.
În același timp, înseamnă și că uneori va trebui să pui limite, să spui ”Nu”, alteori va trebui să exprimi, poate, dragostea pe care o porți în suflet față de cineva fără să fi avut curajul să o mărturisești. Sau să lași furia să fie convertită în afirmarea a ceea ce e important pentru tine. Ori teama să te călăuzească spre ce ai de făcut pentru a te simți în siguranță.
În primul rând, este important – și sănătos – să fii sincer față de tine. De aici începe integritatea – adică gândul, fapta, simțirea, vorbirea sunt una. Iar când vine vorba de dezvoltare personală, onestitatea emoțională este primul pas al vindecării de o durere sufletească, de singurătate, de teamă, de furie, de dezamăgire, de rușine, de umilire, de sentimentul inferioritate sau că nu meriți nimic bun, de tristețe… și/sau multe alte emoții pe care le trăim.

Locul și rolul emoțiilor
Nimic din ceea ce e omenesc nu ne este străin. Și în acest val de trezire spirituală și vindecare în conștiință ce parcurge azi toată planeta, emoțiile pot și trebuie să joace un rol important, întrucât, abordate în mod înțelept și sănătos, ele fac trecerea de la ego la suflet.
În ”Călătoria”, emoțiilor li se dă locul cuvenit: le acceptăm cu blândețe alinătoare, le ascultăm mesajele și mergem pe firul lor până la Sursa ființei noastre. Apoi exprimăm emoțiile dureroase reprimate, iertăm ce este de iertat și ne eliberăm de ele. Rămânem mai ușori, mai relaxați, mai liberi. Mai împăcați, mai simpli, mai firești.
Dacă simți că inima ta vibrează la citirea acestor rânduri, înseamnă că ești pregătit/ă pentru ”Călătoria” ce pornește din durerea ta emoțională (sau pur și simplu de la o emoție neplăcută) și ajunge într-un loc unde constați că pacea, conștiința, frumusețea, blândețea, iubirea, lumina, libertatea, claritatea, sunt tot atâtea fire din care este țesută esența ființei tale – și a fiecăruia dintre noi.

Patricia Cihodaru
Psihoterapeut
Journey Accreditted Practitioner


www.thejourney-romania.ro.

Articole despre brandon bays, calatoria