facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

"Cherchez la femme", "Capra vecinului" si alte rani emotionale..

Spiritualitate

Îmi amintesc că atunci când eram copil am fost uimită să aflu că Războiul troian s-a purtat din cauza unei femei frumoase, de unde, probabil, au pornit prin istorie cuvintele "Cherchez la femme". Adică, traduceam eu, doar pentru niște probleme emoționale cu care nu au știut ce să facă au murit atâția oameni? A fost pentru prima dată când mi-am pus întrebarea de ce oamenii nu se înțeleg pașnic și au nevoie să creeze războaie uriașe ca să rezolve problemele apărute între ei.

Întrebarea m-a urmărit până la vârsta adultă și unul din răspunsurile cele mai frumoase primite a fost dat de o doamnă profesoară foarte dragă mie care ne-a spus, la un curs de psihoterapie: "Dacă mai marii lumii și-ar vindeca rănile emoționale, nu ar mai fi războaie în lume".
Ulterior avea să aflu despre sindromul "capra vecinului", adică "dacă acela are, eu de ce să nu am?", cu varianta – mai gravă: "dacă acela are (capră n.n.) și eu nu, să-i moară capra, ca să fie și el ca mine!" Ideea mi s-a părut stranie și flagrant ilogică – adică dacă îi moare capra celui de alături cresc șansele să fiu eu mai prosper? Puțin probabil. Atunci de unde atâta logică de fier propagată ca fiind specifică românului?

Clar, trăim într-o societate care ne cultivă sentimentul că nu putem să ne ridicăm decât dacă cineva coboară, că doar dacă cineva sărăcește noi ne putem îmbogăți etc. etc. Nesănătos, din perspectiva mea. Neelegant. Și contra-productiv – pentru ins și pentru societate.
Cred, însă, că dacă vrem să ne mai dezvățăm de această perspectivă și să mai atenuăm din conflictele care ne storc energia zi de zi, avem de lucru nu cu capra vecinului, nici cu vecinul însuși. Ci, evident, cu noi înșine. Pentru că rănile sângerânde din suflet ne fac să dorim ca și alții să sufere, într-o buclă ce perpetuează doar durerea și agresiunea de la om la om, de la generație la generație. Avem, deci, de căutat și vindecat rănile emoționale care ne fac să proiectăm pe cei din jur metehnele noastre de gândire, trăire, comportament.
Bun, ușor de zis, mai greu de făcut. Să zicem că aprobăm ideea să fim pașnici. Să zicem că suntem de acord să nu mai dărâmăm pe altul ca să ne punem pe noi în loc. Să zicem că acceptăm că e loc pentru toată lumea pe planetă. Cum eliminăm războiul din ființa noastră și pe cel din exterior?


Tratat de pace interioară
E clar că trebuie să ne găsim pacea interioară, oricâte dureri am fi experimentat în trecut, oricâte resentimente am purta în noi, oricât de îndreptățiți ni s-ar părea că suntem să "omorâm capre" sau să declanșăm războaie – pentru că a face asta înseamnă doar să poiectezi durerea în exterior - și nu te salvează.
Poate faptul că te năpustești asupra celuilalt și/sau îl blamezi te va calma o vreme, reducându-ți tensiunea interioară, dar nu rezolvă problema. Poate faptul că îți abați atenția de la o tristețe profundă te ajută temporar, dar nu va îndepărta sursa care a generat-o. Poate faptul că bați pernele ca să descarci furia o va diminua pe moment, fără a-i vindeca adevărata cauză. Pentru aceasta trebuie să cauți, cu curaj, mai adânc în interiorul tău și să smulgi răul din rădăcină.

"Călătoria" de la ego la suflet, de la emoții la conștiință
O variantă de lucru asupra ta însuți în care ai ocazia să vindeci relația cu cei care te-au rănit, fără a-i aborda și/sau provoca în vreun fel, este metoda de vindecare emoțională "Călătoria", concepută de Brandon Bays.
Este vorba despre un proces de introspecție prin care accesăm emoțiile negative reprimate, stocate în celulele corpului, le exprimăm într-un cadru simbolic numit etapa "Focului de tabără" și apoi iertăm, desprinzându-ne astfel conștiința de impactul negativ pe care comportamentul celui care ne-a rănit l-a avut asupra noastră.

În plus, emoțiile (care altădată ne-ar fi făcut să purtăm războaie troiene sau să omorâm capra vecinului) sunt abordate aici într-un mod inedit: le acceptăm cu blândețe, le conștientizăm și apoi trecem dincolo de ele, spre niveluri tot mai profunde ale conștiinței până când accesăm ceea ce Brandon numește Sursa –Conștiința-substrat a întregii manifestări.

"Călătoria" este, deci, mai mult decât un proces de rezolvare a conflictelor. Ea este și un proces de profundă cunoaștere de Sine, care transmite un mesaj profund uman și generos. Ne spune că suntem mai frumoși decât am putea crede vreodată și că rănile noastre emoționale sunt perfect și ușor vindecabile. Că nu trebuie să le lăsăm să sângereze și să nască monștri cruzi cu luma din jur, ci să le alinăm, pansăm, vindecăm.

"Călătoria" ne mai spune și că merităm să trăim la nivelul sufletului, nu al egourilor formate din identificări greșite și limitatoare cu suferința, condiționările etc. etc. Și că pacea începe în interior. Uneori, ea începe cu un foc de tabără în care spunem – în plan imaginar – ce ne doare în comportamentul celuilalt și ne antrenăm empatia să vedem ce e în sufletul celuilalt, apoi iertăm, eliberați astfel de otrava resentimentelor. Apoi vom putea aborda persoana și în plan real, fiind mai limpezi la minte, mai deschiși să înțelegem perspectiva celuilalt, mai toleranți, mai flexibili, mai conectați la viață așa cum este ea, nu cum o vrem noi să fie sau cum credem noi că este.

"Călătoria" ne mai învață și că doar la nivel de ego există lupte și aparenți învingători sau învinși. La nivelul sufletului ne regăsim cum suntem cu adevărat și avem loc toți pe o planetă care merită să trăiască în pace. Cu "Călătoria" devenim mai onești, mai împăcați, mai firești, mai aproape de noi înșine.
Între 3-5 iunie 2016, Brandon Bays, speaker de renume mondial, expert în vindecarea minte-corp și autoare a best-seller-ului "Călătoria" vine în București pentru a susține a VII-a ediție în România a Seminarului "Journey Intensive", în care predă metoda "Călătoria" și un modul de abilități avansate.
Te așteptăm alături de noi să învățăm împreună cum să trăim în pace sufletească, onestitate și armonie cu ceilalți și cunoaștere profundă de Sine!
Detalii și înscrieri pe www.thejourney-romania.com.

Patricia Cihodaru, psiholog, practician acreditat metoda "Călătoria"


www.thejourney-romania.ro.

Articole despre brandon bays, calatoria