facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Yoga - Uddiyana Bandha

Exercitii fizice

Uddiyana bandha este considerata una dintre cele mai importante tehnici, nu numai pentru valoroasele sale efecte fizice, dar si pentru modul in care influenteaza dezvoltarea spirituala a fiintei, indepartand impuritatile corpului, si in consecinta, pe cele ale mintii. Practica sistematica a acestei tehnici are ca efecte atat eliminarea constipatiei cronice si a indigestiei, cat si intarirea musculaturii abdominale, imbunatatind silueta. Pentru incepatori, inainte de a trece la executia lui uddiyana bandha, este recomandat ca, timp de doua, trei zile, sa realizeze miscari succesive de suctiune si de relaxare a centurii abdominale - uddiyani - pentru a elasticiza musculatura.
uddiana

1.1 a. Stati in picioare cu talpile departate la o distanta de 30-40 cm, inspirati usor, profund, si expirati apoi energic, golind plamanii cat mai mult.

1.1 b. Realizati o falsa inspiratie (actionati ca si cum ati dori sa inspirati, dar nu inhalati deloc aer) prin care diafragma ascensioneaza, atragand viscerele in cutia toracica. Astfel, abdomenul se retrage si se formeaza o depresiune sub coaste. Mentineti aceasta pozitie doua secunde. (Atentie! In cursul acestei etape, musculatura abdominala e relaxata!)

1.1 c. Relaxati musculatura toracica fara sa inspirati. Abdomenul va reveni la aspectul initial. Realizati o noua falsa inspiratie, apoi relaxati-va iar. Repetati aceste miscari de 2-3 ori, apoi relaxati musculatura toracica si inspirati. Reluati exercitiul.

Retineti ca nu trebuie sa fortati si ca accentul se pune pe miscarile de suctiune, nu pe cele de relaxare.

Exercitiile yoga se realizeaza atunci cand stomacul, vezica urinara si - daca este posibil - intestinele sunt goale. Astfel, dupa o masa copioasa, trebuie sa treaca minimum patru ore, dupa o masa usoara doua ore, iar dupa o ceasca de ceai sau un pahar cu suc de fructe numai jumatate de ora sau o ora pentru a putea incepe sedinta de asana-e. Dupa ce ati realizat tehnicile yoghine, nu se mananca timp de doua ore. De asemenea, in timpul practicii, imbracamintea trebuie sa fie cat mai lejera.

Iata acum modul de executie a lui uddiyana bandha:

1.2 a. Se porneste din pozitia verticala, avand picioarele departate la o distanta de 30-40 cm. Indoiti usor genunchii, aplecati-va in fata si plasati palmele pe coapse, langa genunchi, intreaga greutate a trunchiului sprijinindu-se pe brate. Expirati rapid, profund, in acelasi timp lasandu-va la sol in pozitia ghemuit, si contractand centura abdominala pentru a goli plamanii cat mai mult.

1.2 b. Reveniti in pozitia de plecare, relaxati rapid abdomenul si realizati o falsa inspiratie, urmarind sa creati o depresiune cat mai mare a abdomenului. Mentineti aceasta pozitie timp de 5 secunde pentru inceput, marind progresiv durata retentiei pe masura ce veti practica, fara a ajunge la stari de jena interioara.

1.2 c.. Cand nu mai puteti pastra retentia pe vid, relaxati musculatura toracica, astfel incat abdomenul sa revina la aspectul initial, si apoi inspirati. Ramaneti in continuare cu plamanii plini cu aer (retentie pe plin), dar fara sa fortati.

1.2 d. Daca nu mai puteti mentine retentia pe plin expirati usor, respirati apoi normal, de voie, de cateva ori, dupa care reluati exercitiul. Gradat, cu amendamentul de a practica perseverent, mariti numarul de executii zilnice.

Abdomenul trebuie sa fie cat mai retractat si mai concav. La inceput, va puteti verifica cu ajutorul uneia dintre maini, sau executand in fata unei oglinzi.

Este deosebit de important ca, in finalul oricarui exercitiu de yoga, deci si dupa uddiyana bandha, timp de cateva minute, cu ochii inchisi, sa urmariti constientizarea efectelor specifice care apar.

Exista o serie de contraindicatii ale acestei tehnici: crizele sau afectiunile grave ale organelor abdominale, afectiunile cardiace grave, menstruatia, sarcina (chiar de la prima luna), varsta sub 12 ani.

Urmatoarea metoda de purificare interioara, tehnica avalansei, poate fi, de asemenea, folosita cu succes in combaterea constipatiei.

Beti cateva pahare cu apa sarata, a carei temperatura este cea a camerei. Cantitatea de sare este de un sfert de lingurita pentru fiecare pahar. Realizati apoi miscari de suctiune a abdomenului urmate de relaxare - uddiyani - stand, initial, in picioare, apoi sezand pe podea cu spatele drept, si, in final, intinsi la sol. Astfel veti realiza o clisma fara ajutorul nici unui aparat.

Sursa: luxsublima.ro

Articole despre


Articole din Exercitii fizice