facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Yoga - Janushirshasana

Exercitii fizice

Numita si postura capului la genunchi, ea are ca efecte, in afara de combaterea constipatiei, tonifierea picioarelor si cresterea vitalitatii.
janushir

Asezati-va pe podea cu ambele picioare intinse. Indoiti piciorul drept fara sa ridicati genunchiul de la sol si lipiti talpa de coapsa stanga; calcaiul preseaza zona perineala.

Inspirati profund, apoi, in timp ce expirati, aplecati-va lent in fata si prindeti talpa stanga cu ambele maini. Fruntea atinge genunchiul stang.
Ramaneti in aceasta postura atata timp cat o gasiti confortabila, dupa care reveniti si constientizati-i efectele. Executati apoi aceleasi etape, dar avand piciorul drept intins.

Exista inca trei variante ale acestei posturi, mai dificile insa, ale caror efecte sunt mai intense. Prima dintre ele presupune ca talpa sa fie plasata pe coapsa opusa. In cea de-a doua, se realizeaza o torsiune suplimentara asupra spatelui: talpa dreapta vine peste coapsa stanga, mana stanga apuca talpa piciorului stang intins, mana dreapta se rasuceste in jurul trunchiului, pe la spate si prinde degetele piciorului drept; se executa si simetric. Cealalta varianta este chiar mai dificila si se va executa abia dupa ce le veti putea face cu usurinta pe celelalte.

Asezati-va pe podea cu picioarele intinse, lipiti apoi talpa dreapta de coapsa stanga.

Ridicati piciorul stang la verticala, prinzandu-i ferm talpa cu ambele maini. Fata trebuie sa atinga genunchiul piciorului ridicat. Mentineti aceasta postura cat mai mult timp. Realizati apoi postura simetric, de aceasta data piciorul drept fiind perpendicular pe sol.

Ultima varianta a lui janushirshasana, pe langa efectele deja mentionate, influenteaza benefic si nervul sciatic.
Sursa: luxsublima.ro

Articole despre


Articole din Exercitii fizice