facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Tipologia constitutionala preponderent Kapha

Ayurveda

Kapha este o umoare apoasă, ce consistă din elementele apă şi pământ. Kapha Dosha este „cimentul“ elementelor din corpul uman, conferind în acelaşi timp şi materialul pentru structura fizică.
floare23


Persoanele aparţinând tipologiei Kapha au corpul bine dezvoltat. Venele şi tendoanele lor nu sunt uşor de observat datorită pielii foarte groase. Muşchii sunt bine dezvoltaţi, întrucât Kapha Dosha este cea care conferă vigoare, stabilitate şi forţă biologică, energie sporită inimii şi plămânilor, o imunitate excelentă.

Kapha Dosha este responsabilă pentru emoţii precum ataşamentul, lăcomia şi supărarea prelungită. Exprimă de asemenea sentimente precum calmul, iertarea, satisfacţia. Acest surplus de vigoare, conferă tipologiei Kapha o rezistenţă naturală la orice fel de boală, o memorie foarte bună şi, în general o atitudine pozitivă în ceea ce priveşte viaţa.

Tipologia Kapha este mai robustă şi mai densă decât oricare alta. Pielea este groasă, lucioasă, curată, de obicei cu tente pale sau spre alb, rece la atingere. Firul de păr este gros şi des, cu aspect sănătos, de obicei ondulat. Ochii sunt albaştri sau căprui, mari şi atractivi, uşor umezi, cu albul ochilor de obicei foarte alb. Au cea mai mare capacitate de a îndura şi sunt înzestraţi cu mult calm şi răbdare.

Din punct de vedere mental sunt calmi, stabili şi fermi. Pot să fie posesivi şi lacomi, dar sunt grijulii şi greu de scos din starea lor de calm. Oamenii care au Kapha Dosha predominantă sunt cei mai mulţumiţi dintre toate constituţiile, dar în acelaşi timp par să fie mai puţini pasionali datorită tendinţei lor de introvertire şi retragere. Somnul lor este lung şi zgomotos. Capacitatea lor de a înţelege este mai lentă, dar odată ce au înţeles nu mai uită. Se poate observa o anumită greutate în felul în care ei păşesc şi un fel de seninătate în zâmbetul lor. Simţurile dominante pentru Kapha Dosha sunt gustul şi mirosul.

Dominanţa lui Kapha Dosha în cadrul ciclului circadian este între orele 18:00-22:00 şi 6:00-10:00. Anotimpul în care Kapha Dosha se manifestă predominant este iarna şi primăvara până târziu. Gusturile care duc la accentuarea lui Kapha Dosha sunt dulce, acru şi sărat.

Caracteristicile lui Kapha Dosha sunt: greutate, rece (dar nu atât de rece precum Vata Dosha), moale, uleios, care conferă lubrefiere, dulce, stabil, care conferă imunitate, somnoros.

Creşterea dizarmonioasă a lui Kapha Dosha duce la slăbirea activităţii gastrice, salivare excesivă, apatie, sentiment de greutate, răceală, dispnee, tuse şi somn prelungit, râgâituri ca atunci când suntem imediat după o masă copioasă.

Semne care vă arată că trebuie să că reechilibraţi (reduceţi) Kapha Dosha:
•    luaţi în greutate foarte uşor, chiar dacă nu mâncaţi excesiv.
•   vă este foarte greu să vă treziţi chiar şi după un somn prelungit, iar atunci când vă treziţi aveţi sentimentul că sunteţi obosit şi că nu v-aţi odihnit.
•    vă simţiţi obosit chiar dacă nu aţi depus o activitate fizică.
•    pielea şi părul vă sunt uleioase.
•    aveţi o senzaţie de congestie şi greutate în gât, cap şi piept.
•    digestia este slabă, vă simţiţi greoi şi letargic după mese.
•    vă simţiţi prea retras, vă este greu să faceţi faţă schimbărilor
•    vă simţiţi mai mereu nemotivat mental.

Tratamentul pentru Kapha Dosha agravată include: mâncăruri uscate (şi lipsite de grăsimi), cantităţi mici de mâncare, fierbinţi şi cu gust picant, amar sau astringent. Muncă fizică şi psihică, expunere la soare, mişcare şi schimbări. A rămâne treaz pe perioade lungi de timp, post negru sau mono-dietă, folosirea mierii în alimentaţie.


sursa: fragment din „Bucătărie ayurvedică”, autori: Sunita Gosh, dr. Narazan Mustt, Editura Sapienţia

Articole despre Kapha Dosha


Articole din Ayurveda